Güncelleme Tarihi:
İnsanların korkularında kısa hafızalarının etkisi olduğu kadar ‘genetik’ hafızaların da önemli bir yeri var. Yakın tarihte gerçekleşen deprem, güneş tutulmasıyla ilgili korkuları tetiklese de, Anadolu topraklarında güneş tutulması her daim korkulan bir gökyüzü olayı olmuş. Elbette sadece Anadolu değil, dünya üzerinde bulunan pek çok topluluk karanlık çağlardan gelen batıl inançların da etkisiyle güneş tutulmasından ölesiye korkmuş.
Güneş tutulmasıyla ilgili batıl inançlar sadece depremle sınırlı kalmıyor. Anadolu’nun bazı bölgelerinde Güneş tutulmasının uğursuzluk işareti olması ve 'kötü şeyler' olacağı beklentisi sık görülüyor. Güneş tutulduğunda davul çalmanın ya da gürültü yapmanın kötülükleri uzak tuttuğuna inanılıyor.
Tuva Türkleri’ne göre parlayan Güneş’in gündüz vakti karanlığa gömülmesinin sebebi Güneş’in bir ejderha tarafından yutulmasıydı. Bu yüzden, Güneş tutulması sırasında olabildiğince gürültü yapılıyordu. Böylece Güneş’i yutan ejderha korkup kaçacaktı.
Eskimo kültürünün Güneş tutulması inancı da oldukça ilginç… Eskimolara göre, kardeş olan Güneş ve Ay birbirleriyle kavga ederler. Kavgadan sonra kaçan Güneş, kardeş Ay tarafından yakalanır ve böylece Güneş tutulması meydana gelir.