Güncelleme Tarihi:
Dünyaya ve insana saygı teması etrafında “Make a Better World” başlığıyla gerçekleşecek STEM Bienali ile öğrenciler daha iyi bir dünya için farkındalık yaratacak projelerini sergileme fırsatı yakalayacak. Science (Fen), Technology (Teknoloji ), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinden bir araya gelen STEM, dünyada ilk defa bir bienal konusu olarak ele alınıyor. Çocukların hayal dünyaları ile bilim ve sanatı harmanlayacakları bir platform oluşturmak amacıyla hayata geçirilen STEM Bienali’nde Türkiye’nin farklı noktalarında bulunan Bahçeşehir Okulları öğrencilerinin hazırladığı 45 eser yer alacak. Eserlerin hepsi konusu ve kullanılan materyalleri ile dikkat çekiyor. STEM’in öncelikli konusu robotik takımların tasarladığı model uçaklar, robotlar. Beşiktaş Deniz Müzesi’nde yapılacak STEM Bienali ücretsiz olarak misafirlerini ağırlayacak.
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel sorularımızı yanıtladı.
STEM Bienali hakkında bilgi verir misiniz?
STEM Bienali dünyada ilk defa düzenleniyor. STEM eğitimine verdiğimiz önemin en anlamlı yansımalarından biri ise STEM Bienali. Okullarımızda uyguladığımız STEM+A eğitimi bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanatı bir araya getiriyor. STEM Bienalimiz de bu eğitim kültüründe yetişen öğrencilerimizin bilim ve teknolojiyi harmanlayarak sanatsal ürünler ortaya çıkarmalarını sağlıyor. Sanat insanın ürettiği en rafine düşünme biçimidir. Bilim ve sanatın bir araya gelmesi yaratıcılığı ve inovasyonu oluşturur. Günümüzde bu ikiliye teknoloji de eklendi. STEM Bienalinin bilim, teknoloji ve sanatı bir araya getirerek gençlerimizi düşünme ve düşündüğünü hayata geçirme adına çok üst bir düzeye taşıdığına inanıyorum.
STEM eğitiminin farkı nedir?
STEM (science, technology, engineering, mathematics) temel olarak farklı disiplinlerin birbirlerinden ayrı değil birbirleri ile bağlantılı olarak, proje bazlı ve üretim odaklı olarak öğretilmesini hedefleyen bir eğitim anlayışıdır. Biz buna sanat ve tasarım boyutunu da ekleyerek STEM+A eğitimini oluşturduk ve anaokulundan itibaren tüm okullarımızda uygulamaya başladık.
STEM Bienali’nin başlığı ”make a better world”. Dünyaya ve insana saygı çerçevesinden ürün ve eserler ortaya çıkarıldı. Öğrencilerimiz bilim, teknoloji ve sanatı harmanlayarak daha iyi bir dünya için farkındalık yaratmayı amaçlıyorlar. Eğer “farkında” olursanız düzeltmek, değiştirmek için de çabalamaya, çözüm geliştirmeye başlarsınız. Sanatın müthiş bir farkındalık yaratma gücü olduğunu biliyoruz. Bazen bir cümle ile, bazen bir resim ile dünyanın kaderinde, insanların benliğinde iz bırakabilirsiniz. STEM Bienaline katılan projelerin hepsi çok güçlü eserler. Hem çok ilgi çekeceklerine hem de izleyenlerin farkındalıklarında iz bırakacaklarına eminim.
Sizin en beğendiğiniz eserler hangileri?
Ben görsel olarak Alanya’daki öğrencilerimizin hazırladığı eserin bilim ve sanatın birlikteliğini çok iyi yansıttığını düşünüyorum. Mülteci sorununa dikkat çeken eserin görenlerin, ihtiyacı olanlara “kapı açmanın” ne kadar değerli olduğunu hissini yaşatıyor. Denizli kampüsünün Arınma isimli eseri de insan ve teknolojiyi bir araya getiren etkileyici bir iş olmuş. Fen ve Teknoloji Lisemizin DODO projesinin ise dünyanın geleceği için çok önemli olduğuna inanıyorum. Beyin Göçü de çok önemli bir noktaya dikkat çekiyor ve rakamlarla Türkiye’nin kaybettiği beyin gücünü anlatıyor.