Güncelleme Tarihi:
Afyonkarahisar kökenli bir tatlı olan ekmek kadayıfı, yapılan hamurun üzerine kaymak, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır. Daha sonra üzerine şerbet dökülerek pişirilir. Üzerine konulan dondurmayla ile lezzeti doruk noktalara ulaşır. İşte şerbetli tatlıların demirbaşı, en sevileni ekmek kadayıfının yapım aşamaları!
Malzeme listesi
- 1 çift ekmek kadayıfı
- 8 su bardağı toz şeker
- 7 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
- 250 gr taze kaymak
Yapılışı
1 su bardağı toz şeker ve 2 yemek kaşığı suyu küçük bir tencereye koyup kısık ateşte, şeker eriyip kahverengileşinceye kadar pişirin. Üzerine 1 su bardağı daha sıcak su ekleyip kaynatın. Kaynayınca ocaktan alın.
Hazırladığınız bu karamelli şurubu, henüz sıcak haldeyken ekmek kadayıfının üzerine aktarın. Şerbeti hazırlamak için kalan 7 su bardağı toz şekeri ve 7 su bardağı suyu başka bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kaynamaya bırakın.
Şurup kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp limon suyunu ekleyin ve 10 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.
Sıcak şerbeti ekmek kadayıfının üzerine gezdirin. Kadayıfın üzerini kapatarak kısık ateşte 60 dakika pişirin.
Pişirirken arada sırada tepside biriken şerbeti kaşıkla alarak üzerine gezdirin ve tepsiyi sık sık çevirerek sallayın.
Ekmek kadayıfının kapağını açıp 20 dakika daha pişirin. Soğumasını bekleyip kare ya da yuvarlak şekilde dilimledikten sonra servis tabağına yerleştirin.
Üzerlerine taze kaymak koyarak servise sunun.