DKMP 'kayıp şehitleri' arıyor

Güncelleme Tarihi:

DKMP kayıp şehitleri arıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2015 12:29

Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'nda, kayıp şehitlerin yerlerini belirlemek amacıyla jeoradar araştırmaları ile mevzi haritalama çalışmalarına devam ediyor.

Haberin Devamı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'nda, kayıp şehitlerin yerlerini belirlemek maksadıyla jeoradar araştırmaları ile mevzi haritalama çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda etüt çalışmaları öncesinde yeri bilinen şehitlik sayısı 3 iken jeoradar çalışmaları ile bu sayı 11'e ulaştı. 3 bin 200 metre olarak bilinen siper uzunlukları ise 60 bin 878 metreye çıktı.

ŞEHİRLERİMİZİN YERLERİNİ BELİRLEMEK İÇİN JEOFİZİK ARAŞTIRMALAR UYGULANIYOR


8 Şubat 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak ilan edilen Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'nda yapılan çalışmalar kapsamında muharebenin günümüze intikal etmiş izleri; mevziler, siperler, şehitlikler, muharebede kullanılan binalar vb. gibi kaynak değerler tespit edilmeye başlanmıştı. Tarihi Milli Park'ta bulunan kayıp şehitlerimizin ve siperlerin yerlerinin tespitine yönelik ise jeofizik araştırmalar uygulanıyor.

DKMP kayıp şehitleri arıyor


YERİ BİLİNEN ŞEHİTLİK SAYISI 11'E ULAŞTI


Sakarya Meydan Muharebesi'nin geçtiği alan, milli park olarak ilan edilmeden ve etüd çalışmaları başlamadan önce sadece 3 şehitliğin yeri biliniyordu. Devam eden jeoradar çalışmaları çerçevesinde bugüne kadar 8 şehitliğin yeri daha tespit edildi. Böylece yeri bilinen şehitlik sayısı 11'e ulaştı.

Haberin Devamı

Diğer yandan milli parkta şehitliklerin yanında siperler de belirleniyor. Daha önce 1 savunma hattında, 4 mevzii alanında 3.200 metre siper bilinmekteydi ve bu siperlerin haritası mevcut değildi. Milli park ilanından sonra başlatılan çalışmalarla bugün 4 savunma hattında, 44 mevzii alanında 60.878 metre siper belirlenerek haritaları çıkarıldı.

DKMP kayıp şehitleri arıyor

Sakarya Meydan Muharebesi'nde cephede orduyu yöneten Atatürk ve silah arkadaşlarıyla birlikte...

KAYIP ŞEHİTLERİN BULUNMASI HEDEFLENİYOR


Şehitlik ve siper belirleme çalışmalarının devam ettiği alanda Sakarya Meydan Muharebesi 22 gün 22 gece boyunca ve yaz sıcağında cereyan etmişti. Bu durum şehitlerin bozulmadan süratle defnedilmesini zorunlu kılmış, şehitler toplu şehitliklere nakledilemeden muharebe meydanında bulunan ilk yere, çoğu kez mevzilere defnedilmişlerdi. Mevzilerin sürekli el değiştirmesi de bu zorunluluğu artıran bir diğer faktör olmuştu. Bu sebeple, muharebelerde şehit olduğu düşünülen yaklaşık 19 bin askerin defin noktaları bilinmiyordu.

Bu kapsamda, DKMP yürüttüğü etüd çalışmaları ve akademisyenlerce gerçekleştirilecek jeoradar taramaları sonrasında kayıp şehitleri bulmayı hedefliyor ve çalışmalarını bu yönde sürdürüyor.

DKMP kayıp şehitleri arıyor


BU ÖNEMLİ OLAY GELECEK KUŞAKLARA AKTARILACAK

Haberin Devamı

Harbe katılan toplam 46 bin Mehmetçiğin yaklaşık 38 bininin en azından yaralandığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise "Harp literatürüne 'Sakarya Kan Deryası' olarak geçen, İstiklal Harbi'nin, dolayısıyla milletimizin kaderini değiştiren bu önemli zaferin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için çalışıyoruz. Daha da önemlisi bu araştırmalar sayesinde bu topraklarda özgürce nefes alabilmemizi sağlayan şehitlerimizin vatana karıştıkları yerler belirlenecek" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!