Güncelleme Tarihi:
Bu yıl, ‘Dünya Ekonomi Formu’ tarafından ‘Genç Global Lider’ seçildiniz; Hollanda’da ‘Yılın Tasarımcısı’ ödülüne layık görüldünüz. Tüm bu ünvanlar, sıfatlar ne ifade ediyor size?
Hiçbir şey. Üzerine durmuyorum hiç. Düzene nasıl katkı sağlayabilirim? İnsan hayatını nasıl daha iyileştirebilirim? Yeni fikirlere odaklanıp bu soruların peşinden koşmayı tercih ediyorum.
Üretim anlayışınız günlük hayatın yaşam kalitesini arttırmak üzerine dayalı...
Tasarım, geleceğe dair merakını hep diri tutmalı ve daima daha iyi, kaliteli bir yaşama dair fikirler sunmalı. Estetiğin, enerjinin, kirliliğin, atıkların geleceğine tasarım şekil verir. Son dönemde, temiz hava soluma meselesini kişisel takıntı haline getirdim; ortaya Smog Free işi çıktı. Pekin’de lansmanı yapıldı, yakında Hindistan’da da olacak.
Smog Free Kulesi’ne kaynak yaratmak için Kickstarter’de fon arayışına girdiniz...
Herkes temiz hava solumalı gibi bir hayalim var. Bunun için kamu alanlarını insanların rahatlıkla nefes alabilecekleri yerlere dönüştürmeli. Smog Free, 7 metre yüksekliğinde bir temizleme kulesi. Elektrik enerjisiyle çalışıyor, saatte 30 bin metreküp temiz havayı atmosfere bırakıyor. Havada yer alan kirli havanın neredeyse yüzde 75‘lik kısmını yakalayıp 360 derecelik temiz hava salınım bölgesi yaratıyor. İlki Hollanda’da ikincisi Çin’de hayata geçirildi.
Çocukluğunuzda ilk tasarladığınız şeyi hatırlıyor musunuz?
Kendime bir ağaç ev yapmıştım, çok çok uzun zaman önce...
Bir objeyi ya da yeri tekrar tasarlama şansınız olsa neyi seçerdiniz?
Bir şehri. Kirliliğin ve atıkların olmadığı, enerji tüketen değil üreten, insanların toprakla daha bağlantıda olduğu bir şehir tasarlamak en büyük hayalim.
Sürekli üretim halindesiniz. Daha üretken bir gün adına geliştirdiğiniz ritüeller var mı?
Modern hayat, yeni düzen herkesi iyi bir editör olmak için zorunlu kılıyor. Ne istediğini çok iyi bilmeli, ‘evet’ ya da ‘hayır’ gibi kısa cevaplar vererek çlaışmalısın. Hayalini yüksek tut. Başkaları tabii ki mümkün olmayacağını söylecek. Senin görevin onları haksız çıkartmak olmalı.
Çalışma kurallarına inanıyor musunuz?
Güne çok erken başlarım, dünyanın dört bir yanından, farklı gazeteleri okurum ilk. İşe odaklanmak adına dünyayla bağımı koparır, tüm ekip toplanıp çalışmaya başlarız. Çalışma saati diye bir şey yok. O gün üzerinde çalıştığımız konu içimize sinen bir noktaya geldiğinde işi bırakır, evler dağılırız.
Son olarak ‘akıllı bir yol’ tasarladı
Roosegaarde son olarak tasarruf gerekçesiyle birçok otoyolda geceleri ışıkların söndürüldüğü Hollanda’da şeritleri karanlıkta parlayan bir yol projesi tasarladı.
Hollanda’nın Oss kentinde tasarlanan çevreye duyarlı projede, özel bir boyayla boyanan yol şeritlerinin gündüz depoladıkları ışık, gece 10 saat kadar yolu aydınlatabiliyor. ‘Akıllı yol’, enerji tüketiminde tasarruf sağlıyor, yol güvenliğini artırıyor.