Che’nin oğlunun hayali İstanbul’da gerçekleşti

Güncelleme Tarihi:

Che’nin oğlunun hayali İstanbul’da gerçekleşti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2016 11:42

Camilo Guevara March’ın 10 yıldır üzerinde çalıştığı TABÙ projesi, Türkiye’de hayata geçti. Serginin küratörü Bedri Baykam, oğul Guevara ile tanışmasını ve projenin şekillenmesini anlattı: “Bu sergi Guevara ailesi ve Türkiye arasında kalıcı bir yakınlaşmaya vesile olacak.”

Haberin Devamı

Söz konusu sanatsa mesafeler yok olur ama Küba ve İstanbul arasında fiziksel olarak 10 bin kilometreden fazla yol var... Acaba sergiyi burada yapma fikri nasıl doğdu?

-Küba ve ‘68 kuşağı benim yıllardır çok ilgi duyduğum alanlar.  1997’de konuyla ilgili AKM’de kişisel bir sergim olmuştu. 2008’de 1968 kuşağının 40’ıncı yılında da büyük bir serginin küratörlüğünü üstlendim. 18 yıl önce de Küba Devrim Müzesi’ndeki ‘Küba Devriminin 40’ıncı yılı ve Che’ sergisi esnasında Che’nin yakınlarıyla bir araya geldim. Che’nin yol arkadaşı Alberto Granada ve Che’nin doktor olan kızı Aleida Guevara’yla tanışma bunların arasındaki kıymetli isimlerdi. Geçen yıl da arşiv çalışmaları nedeniyle yeniden Küba’ya gittim; Bu süreçte, Che’nin oğlu Camilo ile tanıştım. Kendisi Che Merkezi’nin yöneticisi. İlk önce orada tanıştık, sonra da beni evine davet etti ve TABÙ projesini anlattı.

 

Haberin Devamı

EVİNDE ORİJİNAL FOTOĞRAFLARI GÖSTERDİ

Che’nin oğlunun hayali İstanbul’da gerçekleşti

Che Guevara’nın oğlu Camilo Guevara March, Deniz Gezmiş’in abisi Bora ve kardeşi Hamdi Gezmiş ile sergi açılışında buluştu.


Ve proje, bir sene içerisinde İstanbul’a geldi...

- Evet ama o TABÙ projesini neredeyse 10 yıl önce tasarlamış.  Yavaş yavaş geliştirmiş. Evinde bana orijinal fotoğrafları ve çizimleri gösterdi. Son derece ilgi çekici geldi ve “Bu eserleri Piramid Sanat Merkezi’nde sergilemeye talibiz” dedim. Bu projedeki partneri, yol arkadaşı Luis Gell ile bir buçuk yıl boyunca haberleştik. Özellikle Luis Gell ve Piramid’in yöneticisi Öykü Eras bu işi takip etti; onlar olmasaydı bu sergi yapılamazdı.

Eserler Küba’dan mı geldi?

- Hayır, hepsi İstanbul’da üretildi. 12 eser Camilo ve Luis’in direktifleri, malzeme seçimleri, açıları, ebatları ve detay yönlendirmeleriyle burada üretildi. İki kere Luis geldi, ikişer hafta kaldı. Luis gidince Camilo geldi sergiden bir hafta önce.

 

 

Haberin Devamı

Neler göreceğiz bu sergide?

- Toplumca yasak, tehlikeli, günah, müstehcen... Adına ne derseniz deyin, bunların detayına inen, tabu kavramlarından bir örnek seçiyor. Bu örnek, sevişen iki kadın ve fotoğrafları. Takribi 10 sene öncesi Camilo tarafından çekilmiş ama hep dönüştürülmüş, parçalanmaya uğramış, karartılmış. Bütün bu projede algınız sanki bir süzgeçten ve perdelemeden geçiyor. Aslında işin güzelliği şu; Che’nin oğlunun bir hayali vardı: Bu sergi... Hazırladığı, kavramını yazdığı ama gerçek yaşamla tanışmayan bir proje. Biz o projeyi ürünleriyle beraber doğurduk. Bu, Guevara ailesi ve Türkiye arasında kalıcı bir yakınlaşmaya da vesile olacak...

 

Haberin Devamı

Che’nin oğlunun hayali İstanbul’da gerçekleşti

 

Sergi açılışında bir tarihi an daha yaşandı, değil mi?

- Evet. 1999’da Küba’daki sergimde Kübalılara Deniz Gezmiş’i anlatmıştım. Camilo ile de Gezmiş hakkında konuşmuştuk. Sergi açılışına Gezmiş’in abisi Bora ve kardeşi Hamdi Gezmiş’i davet ettim. Che’nin oğluyla tanıştılar. Guevara ve Gezmiş aileleri de
Piramid Sanat’ta TABÙ sayesinde buluştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!