Güncelleme Tarihi:
Mandela Etkisi dünya üzerinde geniş bir topluluğun var olan bir bilgiyi tamamen yanlış hatırlıyor olması durumuna deniyor. Adını da Nelson Mandela’dan alıyor. Çünkü dünyada büyük bir insan topluluğu 2013 yılında ölen Mandela’nın ölüm haberiyle aynı anda ‘Aaa bir dakika yaa Mandela 80’lerde hapishanede ölmemiş miydi?’ sorusuyla kafa karışıklığı yaşıyor. Sonrasında ise bu gibi toplu akıl yitimlerine Mandela Etkisi adı veriliyor.
Mandela Etkisi’nin temelinde aslında ciddi bir medya manipülasyonu yatıyor ama durumu uzaylılara, yetmedi zaman makinasına bağlayan insan sayısı oldukça fazla.
Ülkemizde bu fenomene verilebilecek en güzel örnek Hugo’nun Tolga Abi’sinin başına gelenler. Bu yazının yazarı dahil Türkiye’de 80’lerde çocuk olan birçok insan yemin edebilir ki çocuğun biri Tolga Abi’ye ‘Hugo’nun da … senin de … ‘ diyip yüzyılın en büyük trollüğünü yaptı. Ancak Tolga Abi bu durumu her yerde defalarca yalanlayıp, yılmadan ‘Yahu öyle bir şey olmadı. Olduğunu ispatlayacak biri varsa ona araba alacağım’ diyerek kendini savundu. Ve gerçekten olduğunu ispatlayacak tek bir video kaydımız bile yok!
Ve bu beyin yakan Mandela Etkisi’ne dünyadan da çok ciddi kafa karıştırıcı örnek ler var. İşte sizler için zihninizle oynayacak birkaç tanesi:
1- Mickey Mouse’un pantolon askısı:
Hepimizin çocukken gözümüzü kaçırmadan izlediği Mickey Mouse’u düşünün. Düşündünüz mü? Heh şimdi hatırlamaya çalışın bakalım, pantolon askıları var mıydı? ‘Vardı tabii canım’ diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü Mickey Mouse’un pantolon askıları hiç olmadı.
2- Monopoly’nin dedesi:
Dünyaca ünlü Monopoly’nin logosundaki amcayı hatırladınız mı? Peki ya gözündeki merceği? Hatırladınız tabii ya! Yok ama yanlış hatırladınız çünkü gözünde hiç bir zaman bir mercek olmadı.
3- ‘Luke, I’m Your Father’ ???
Star Wars’un en can alıcı sahnelerinden birindeki ‘Luke, I’m your father’ cümlesini hatırlıyor musunuz? İşte orada, ‘No, I’m your father’ diyor. Uydurmuşuz tüm insanlık olarak o sahneyi tamamen!?
4- La vache qui rit’in maskotu ineğin burnunda halka
İşte size ‘Yaa ama bu gerçekten çok ayıp!’ dedirtecek bir örnek daha. Dönemin en eğlenceli reklam cingıllarından birine sahip ‘Lavaşkiri lavaşkiri yumuşacık taptaze lay lay lay’ şeklinde devam eden ve sonunda da burnunda halkasıyla bize göz kırpan ineğiyle o güzel peynir markası La vache qui rit’yi nasıl unuturuz. Onu da unutmadık, ineğin burnundaki halkayı da! Ama yokmuş o halka, hiç olmamış. Şaşkın surat emojisi.
5- Pikachu’nun kuyruğu:
‘Pika pika Pikachu’ diye konuşup, sevimli sevimli gözümüzün içine bakan o tatlı yaratığın kuyruğunda siyahlık olduğuna yemin edip, and içecek insanlar var bu dünyada. Ancak gelin görün ki o kuyruk her zaman sarıydı. Gelin de uzaylıya, zaman makinasına inanmayın!