Güncelleme Tarihi:
Beşamel sos veya orijinal adıyla Sauce béchamel, Fransız kökenli beyaz bir yemek sosudur. Özellikle lazanya gibi hamur işlerinde kullanılmaktadır. Bu sos genellikle başka soslar ekleneceği zaman ilk basamak olarak sürülmektedir. Fransız mutfağının ana soslarından kabul edilen bu sos, un ve süt ile elde edilir. Unun oranına göre, sosun kıvamı değişmektedir. İşte, "Beşamel sos nasıl yapılır?" sorusunun yanıtı...
MALZEMELER
1 küçük kahve fincanı un
4 yemek kaşığı tereyağı
2,5 su bardağı süt
Tuz
YAPILIŞI
İlk olarak tereyağını tavaya alın, yağ erimeye başlayınca unu ilave edin ve kavurmaya başlayın. Un kokusu çıkıp rengi değişene kadar kadar kavurma işlemine devam edin. Bu sırada azar azar sütü ilave edin. Bir yandan da karışımın topaklaşmasını engellemek için, sürekli karıştırın ve tuzu ekleyin. Sosunuz kıvam alınca (Muhallebi Kıvamı) ocağın altını kapatın. Beşamel sosunuzu üzerinde kullanmak istediğiniz yemeğe ilave edin ve karıştırın.