Güncelleme Tarihi:
Pek çok kişinin ön yargıyla yaklaştığı bamya sebzesinin tohumları birçok sağlık sorununun önüne geçilmesine katkı sağlıyor. Yüksek miktarda lif içeren bamya özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilen besinlerin başında geliyor. İşte, içerdiği yoğun besin maddeleri ve vitaminler sayesinde sağlığa çok sayıda faydası bulunan bamya ve tohumları hakkında bazı bilgiler
BAMYANIN FAYDALARI
Ülseri önlemede önemli bir etkisi olan bamya, sindirim sistemindeki asidi nötralize eder.
Retinayı korur ve kataraktını önlemede büyük destek olur.
Stres ve depresyonu azaltırken, sinir sistemini korumaya da yardımcı olur.
İçerisinde bulunan C vitamini, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak için önemlidir.
K vitamini güçlü kemikler inşa etmek ve kemik yapısını korumak için gereklidir. Kan pıhtılaşma proteinlerinin üretimi için önemli bir etkendir.
Demir, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi mineraller ihtiva eder.
Kilo vermek isteyenler bamyayı tercih edebilir. Bamya, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi yaratır.
BAMYA TOHUMUNUN FAYDALARI
Bamya tohumundaki en bol vitamin vitamin K'dır. Bu vitamin kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur ve kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır. Bamya tohumu, bu nedenle, osteoporoz , kırıklar ve aşırı kanamayı (yaralanma veya kanama bozukluklarını) önlemeye yardımcı olur .
Bamya tohumları düzenli olarak tüketildiğinde karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Bamyanın beslenme içeriği, kalp sağlığını ve güçlü kemikleri destekleyip kansere karşı koruyabileceği anlamına gelmektedir.
Bamya tohumu içerdiği kuersetin, kateşin, epikateşin,rutin ve prosiyanidin gibi antioksidanlar sayesinde diyabet hastalığını önlemede etkili bir sebze türü olarak ön plana çıkıyor.