Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de çocuklara hep ‘Büyüyünce ne olacaksın’ diye sorarlar ama hayatı planlamayı neredeyse hiç öğretmezler. ‘Hayatı tasarlamak’ deyince aklımızda pek bir şey canlanmıyor bu yüzden...
Bu, dünyanın her yerinde geçerli. O soruya Amerika’nın en ‘inovator’ insanları arasında ismi geçen, dostum Casey Gerald çocukken şöyle yanıt vermiş: “Ben büyüyünce kendim olacağım!” Onun çocukken düşündüğünü ben şimdi düşünüyorum ve ‘kendimiz olmak için hayatımızı tasarlayalım’ diyorum. Hayatı tasarlamak, ona farklı bir gözle bakmak, onu tasarımcı gibi keyifle hayal edebilmek demektir. Bu kitap da kendinize, karakterinizle tutarlılık gösteren, size benzeyen, özgün bir yaşam yaratmakla ilgili.
Engeller yaratıcılığı tetikler ama pek çoğumuzun hayatında çok ciddi maddi ve manevi zorluklar var. Bunlara rağmen istediğimiz gibi bir hayat yaratabilir miyiz?
Tasarım, var olan kısıtlamalar çerçevesinde yeni ve daha iyi çözümler bulmaya çalışmaktır. Yaşam da bir tasarım sorunu gibi kısıtlamalarla dolu; zaman, para, yaş, konum... Her şeye sahip olamazsınız. Daha fazlasını istiyorsanız, ihtiyaçlarınızın ve isteklerinizin bir arada var olmasını sağlama konusunda yaratıcı olmalısınız. İşte bu da tasarımcı gibi düşünmeyi gerektiriyor.
‘ÖYLE OLMAZ’ DİYE KESTİRİP ATMAYIN
Tasarımcı gibi düşünmenin püf noktaları neler?
İyimser olun. Tasarımcılar, problem ne kadar çetrefilli olursa olsun çözüm bulabileceklerine inanırlar ve bu yaratıcılığı körükler. Kendinizi başkalarının yerine koyun ve olaylara onların bakış açılarından da bakın. Büyük resmi görün, hayatınızı tasarlarken bütünsel düşünün. Başkalarıyla işbirliği yapın. Kendinize ‘Peki acaba’ sorusunu sorun. Açık fikirli olun, hemen ‘O öyle olmaz’ diye kestirip atmayın.
Sadece kendi hayatımızı mı tasarlamalıyız? Yakınlarımızın hayatlarını tasarlamaya niyetlenmek doğru bir şey mi?
Büyük kızım 9 yaşındayken bir seminerime geldi. O da diğer katılımcılar gibi adım adım hayatını tasarladı. Geçen gün notlarını buldum, son sayfada şöyle diyor: “Benim sevdiğim hayat annemin dediklerini yapmaktır.” Şimdi 12 yaşında ve artık öyle düşünmüyor! Herkesin hayatı kendi tasarımıdır. Sevdiğiniz insanlara kendi hayat tasarımınızı anlatın, hatta onlara da hayatlarını nasıl tasarlayabileceklerini öğretin, bunu bir işbirliğine dönüştürün.
KİTAPTAN
HAYAL ETTİĞİNİZ GİBİ BİR HAYAT İÇİN ‘BOZ: YAP’ FORMÜLÜ
2. İlham arayın. Kahramanlar bize değerlerimiz, inançlarımız ve sürmek istediğimiz yaşama dair fikirler verir.
3. Bakış açınızı değiştirin. Alıştığımız şeylere farklı bir gözle bakabilme becerisi yaratıcılığın temelidir.
4. Şimdi işin ‘yap’ kısmında sıra... Hayatınızı oluşturan parçalardan nelerin sizin için önemli olduğuna karar verin. Yaşamımızı tasarlamamızın amacı, sevdiğimiz şeyleri muhafaza etmek, istemediklerimizden kurtulmak, kullanamadığımız şeyleri dönüştürmektir.
5. Fikirlerinizi kelimelerle, mektuplarla, şiirlerle, manifestolarla ve kitaplarla; eskiz ve çizimlerle, görsellerle ve filmlerle; şarkılarla, müzikle ve dansla; modeller, prototipler, ürünler ve deneyimlerle ifade edin. İfade etmek hem kendinizle hem de başkalarıyla iletişim kurmanıza yardımcı olur.