Güncelleme Tarihi:
Anlaşılan kutuplaşma sadece ülkemiz siyasi ve toplumsal hayatının sorunu değil. DC evreninde ‘Superman’ ile ‘Batman’in ‘denetlenebilirlik’ üzerinden karşıt cephelere savrulmasının ardından Marvel cephesindeki süper kahramanlar arasında da benzer sorunlar boy gösterdi. Bu hafta gösterime giren ‘Kaptan Amerika’da da derdimiz yine benzer tartışmalar sebebiyle çıkan bir içsavaş. Sizin için filmi izledik, sonrasında da Chris Evans (Kaptan Amerika), Sebastian Stan (Winter Soldier), Anthony Mackie (Falcon), Jeremy Renner (Hawkeye), Paul Bettany (Vision), Elizabeth Olsen (Scarlet Witch), Paul Rudd (Karınca Adam), Emily VanCamp (Sharon Carter) ile yönetmenler Anthony ve Joe Russo ile bir araya geldik.
BİZ DAHA ÖLMEDİK!
Chris Evans
Chris Evans’ın bir daha ‘Kaptan Amerika’yı oynayıp oynamayacağı net değil. Dolayısıyla yeni projenin adının ‘İç Savaş’ olduğunu öğrendiğinde, “Hah, şimdi hapı yuttuk, beni kesin öldürecekler” deyip demediğini merak ediyoruz. Cevabı “Çok da endişelenmedim” oluyor, “Ölsem de ölmesem de bunun iyi bir proje olacağı belliydi” diyor. “Ama zaten bir karakteri sonsuza kadar oynamayı bekleyemezsiniz. Bu biraz lise gibi bir şey. İşin başında bitmesini umuyorsunuz. Sonuna yaklaşıncaysa bitirmek üzücü gelmeye başlıyor.” En büyük derdiyse diyeti. Paul Rudd, “Filmin sizin için en zor kısmı neydi” sorusuna “Chris Evans ile yan yana görüntü vermek zorunda olmak. Adam bende sürekli ‘Spor salonuna gitmeliyim’ hissi uyandırıyor” cevabını verince çemkiriyor: “Sanki ben bayılıyorum ömrümü spor salonunda geçirmeye! En son ne zaman kızarmış bir yemek gördüm biliyor musun sen!”
KARINCA KARARINCA...
Elizabeth Olsen
Komediden gelen Paul Rudd, güçlü mizah duygusunu elden bırakmıyor. “Marvel filmleri çocuklar için biraz karışık mı sanki” sorusuna cevabı “Benim çocuklarım oldukça zeki. Sizinkileri bilemem” oluyor. Falcon’u canlandıran Anthony Mackie de dünyanın en ‘geyikçi’ insanı. Filmden öğrendiği iki şey şunlarmış: “Kostümünü giymeden pudra sürmeyi unutma ve çok pudra diye bir şey yoktur.” Şöyle de bir ilginç söylemi var: “Çocukken çizgi roman okuru değildim. Bence kimse de değildi. Çocukluğumda bir sürü çizgi roman dükkânı vardı. Hepsi battı. Bu filmlerse size okumadığınız halde ‘Çocukken bu kahramanları çok severdim’ deme şansı veriyor.” İçimizden “Ayıp oluyor Anthony” desek de sesimizi çıkarmıyoruz. Maalesef haksız da değil gibi. “Küçüklüğümde çizgi roman delisiydim” diyen tek kişi Elizabeth Olsen. “Bu açıdan burada bulunmam son derece mantıklı” diyor.
EMİLY’NİN KOSTÜM MESELESİ
Emily VanCamp
Emily VanCamp, ‘Ninja Kaplumbağalar’ sevdalısıymış. “Peki hangi kaplumbağa” sorusuysa bir dramı gün yüzüne çıkartıyor: Michelangelo’yu seviyormuş. Ama annesi kaplumbağaları birbirinden ayıramadığı için ona bir Donatello kostümü almış. “Mecburen üç yıl boyunca Donatello olarak gezdim” diyor. Bu filmde de sivil kıyafetle gezen tek kişi o. Kostüm açısından hep şanssız demek ki...
Vision’ı canlandıran Paul Bettany, 10 yılı aşkın süredir ‘Demir Adam’ın bilgisayarı Jarvis’i seslendiriyordu. İlk kez vücuda bürünmüş durumda. Bu durumdan memnun ama “Jarvis’i seslendirerek kolay para kazanıyordum, bu sefer gerçekten çalışmam gerekti” diyor.
İKİ YÖNETMEN, TEK MARVEL
Filmin iki yönetmeni, onları heyecanlandıran şeyler arasında şunları sayıyor: Karakterlerin politik gelişimiyle Amazon ve Netflix içeriklerinin filmlerle didişir duruma gelmesinin yönetmen için yarattığı baskı. Bu arada Robert Downey Junior’ı övmelere doyamıyoruz. Russo’lar onun canlandırdığı Tony Stark ile gerçek hayatta oldukça benzediğini savunuyor.
KAPTAN AMERİKA KİME OY VERİRDİ?
Filmle ilgili şunları söylemeden geçmeyelim:
** ‘Türün meraklıları’ için güzel şeyler vaat ediyor.
** Chris Evans çok kaslı bir insan.
** Ara transferde ‘Demir Adam’ın takımına imza atan ‘Örümcek Adam’ iyi olmuş.
** Çizgi roman evreninde, 50’lerde görece milliyetçi bir kahraman olarak başlayan Kaptan Amerika’nın kafası karışa karışa neredeyse ortanın soluna kadar gelmiş olduğunu görüyoruz. Henüz Bernie Sanders’a oy verecek durumda olmayabilir ama Trump’a atmayacağı da kesin.
** Kostümlere Tony Stark (Demir Adam) eli ve cebi değmiş. ‘Falcon’ başta olmak üzere çeşitli arkadaşların yeni, afili oyuncakları var.
** Çarpışmanın bir ‘mutlak kötü’ye karşı değil de, arkadaş arkadaşa karşı şeklinde olması ise incelikli bir politik boyut katmış.
** Lakin süre darlığından olsa gerek, çizgi roman uyarlamalarının fikirsel derinliği hep bir tık eksik kalıyor gibi. Vurduk, kırdık, aksiyon yaptık derken işin ciddi boyutlarını konuşmaya vakit kalmıyor. Bu anlamda dizi uyarlamaları, film uyarlamalarının biraz önünde.