Güncelleme Tarihi:
Erbaneden davula, kudümden kabak kemaneye, kemençeden tuluma kadar çok sayıda el yapımı çalgı, Cahit Berkay’ın yönetimindeki “Anadolu’nun Kadim Sazları” adlı orkestrada bir araya getirildi. Hiçbir elektronik enstrümanın yer almadığı orkestrada sazları 35 müzisyen çalacak. Solistler Ender Balkır, Deniz Toprak, Yervant Bostancı ve Tuğba Karakuş da Türkçe, Kürtçe, Süryanice, Ermenice, Lazca, Arapça, Romanca ve Rumca dillerinde halk müziklerini seslendirecek. Genel yönetmenliğini Cemil Akyol’un yaptığı, Vizör Yapım tarafından gerçekleştirilecek proje ile orkestra, çok yakında müzikseverlerin karşısına çıkacak.
ANADOLU MÜZİĞİNİ DÜNYAYA TANITACAK
“Anadolu’nun Kadim Sazları” projesini Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun değerlendirmesine sunduklarını söyleyen Cahit Berkay, sponsorluk için de firmalardan destek bekliyor: “Sahip olduğumuz kültürel zenginliğe dünyanın başka hiçbir yerinde rastlanılmaz. Anadolu topraklarının olağanüstü değerlerinden biri de müzikal zenginliktir. Bu zenginliğe sahip çıkmak ise biz müzikle uğraşanların görevidir. Anadolu’nun Kadim Sazları orkestrası ile ulusal ve uluslararası alanda vereceğimiz konserlerle Anadolu müziğini tüm dünya tanıtacağız. Türkiye, ilk kez böyle kapsamlı otantik bir orkestraya sahip olacak. Umarım yabancı müziklere sponsor olan firmalar, kültürümüzü yaşatacak kuşaktan kuşağa aktaracak bu çalışmaya da aynı duyarlılığı gösterir.” Demirhan HARARLI
Resimaltı:
Proje için yaklaşık 1,5 yıl önce çalışmaya başlayan Cahit Berkay, Anadolu’nun Kadim Sazları orkestrasının tanıtımı için önümüzdeki günlerde bir klip çekecek.