Güncelleme Tarihi:
Açılışı Aarhus Belediye Meclisi Üyesi ve eski Milletvekili Hüseyin Araç, Müze Direktörü Thomas Bloch Ravn ve Maersk AP Möller fonu Direktörü Henrik Tvarnö birlikte yaptılar. Türklerin Danimarka’ya gelişleri, yaşamları ve geldikleri yıllarda kullandıkları araç ve gereçlerin sergilendiği müzenin açılışında, Hüseyin Araç ve ailesi, Evrim Çıtırıkkaya, Barış Çıtırıkkaya ve Danimarka’ya aile birleşimi yoluyla gelen iki Türk mankenlik yaptılar.
1970’li yılların giysileri ve makyajı ile mankenlik yapan Türkler, yine 1960 ve 70’li yıllara göre döşenmiş odalarda Türklerin yaşantılarını yansıttılar. Hüseyin Araç yaptığı konuşmada “Konuşmama hepinize hoş geldiniz diyor ve bu açılışa katıldığınız için kendim ve toplumum adına teşekkür ediyorum. Bugün iyi bir gün, bugün sevineceğimiz bir gün. Müzede bize ayrılan ve büyüklerimizin yaşamlarını anlatan bölümü açıyoruz. Aarhus Güzel bir şehir, Aarhus hızla gelişen bir şehir. Bu şehirde herkes kendini rahat, huzur içinde ve güvende hissetmeli. Biz onun için çalışıyor ve mücadele ediyoruz. Bu şehrin, bu ülkenin gelişiminde birçok insanın katkısı olmuştur ve emeği geçmiştir. Bu insanların birçoğu bu ülkede doğanlar, ama ülkemiz ve şehrimizin ekonomisine, sosyal yaşantısına ve de kültürüne olumlu katkı yapan ve başka ülkelerden gelmiş insanlarda var. Biraz gerilere gidecek olursam, Hollanda’dan gelen çiftçiler, Almanya’dan gelen patates işçileri, Polonya’dan gelen şeker pancarı işçileri ve de 60’ların sonunda gelen misafir işçi diye adlandırdığınız Türk emekçiler. Bu insanlar kendilerine ve de çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlamak için çalışmaya geldiler. Bu arada bu şehrin, bu ülkenin ekonomisine, sosyal hayatına ve de kültürüne çok olumlu katkılarda bulundular. Bu insanlara katkılarından ve emeklerinden dolayı huzurunuzda teşekkür ediyor ve hiçbir Dil, Din, Irk ayrımı yapmadan kendilerini minnetle anıyorum“ dedi.
Hüseyin Araç, geçmişi hatırlamak ve yaşatmanın çok önemli olduğuna dikkat çekerek, geçmişi tanımadan geleceğe emin adımlarla yürünemeyeceğini söyledi. Araç, birinci nesil Türklerin ailelerinin hayatlarını kurtarmak için geçici olarak geldikleri ülkede kalıcı olduklarını belirterek “Benim babam da, ‘oğul 2 sene çalışıp memlekete döneceğiz, orda okursun’ diyordu. Olmadı, olmadı ama o ilk kuşağın çocukları torunları artık şehir idaresinde, ülke idaresinde söz sahibiler, bu da sevindirici bir başka gelişme” dedi.