500 yıllık kültürel miras için geri sayım başladı

Güncelleme Tarihi:

500 yıllık kültürel miras için geri sayım başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2016 13:49

UNESCO’nun koruma altına aldığı ve 500 yıllık kültürel miras olan Manisa Mesir Macunu Festivali için geri sayım başladı.

Haberin Devamı

41 Çeşit baharatla hazırlanan, birçok hastalığa şifa olan,  UNESCO'nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası’ listesinde bulunan, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 476. kez kutlanacak. 

500 yıllık geleneği yaşatmak amacıyla, her yıl Nisan ayında düzenlenen festival, Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi, Yunusemre Belediyesi ve Manisa’yı Mesir’i Tanıtma Turizm Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek.

Uluslararası katılımla 19-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde, dans, müzik, fuar, sergi, konser gibi birçok etkinlik yer alacak. Tarihin yeniden canlandırılacağı Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’ne, Milletvekilleri, Yöneticiler, Akademisyenler, İş adamları ve İş Kadınlarının yanı sıra Sanatçılar ve Türkiye’nin her bölgesinden Sivil Toplum Temsilcileri katılacak. 

Haberin Devamı

500 yıllık kültürel miras için geri sayım başladı

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN ANNESİ HAFSA SULTANÎN VASİYETİ 

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali ile ilgili şöyle konuştu: ‘Her yıl Nisan ayında, şenliğimizin tüm katılımcılarına tonlarca şifa dağıtıyoruz. 41 Farklı baharattan yapılan mesir macunu, birçok hastalığa iyi geliyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan kendisine de iyi gelen, şifa olduğuna inandığı bu ilacın insanlara ulaştırılması için talimat vermiş ve 475 yıl boyunca da Sultan Camisi minarelerinden insanlığa faydalı olan bu ilaç halka saçılmıştır. Dinine ve rengine bakılmaksızın gelen herkes bu şifadan istifade etmiştir. Mesirin bu ruhunun da nesillere aktarılmasının önemine inanıyoruz’ dedi. 

500 yıllık kültürel miras için geri sayım başladı

TONLARCA MESİR MACUNU DAĞITILACAK...

Dağıtılacak tonlarca mesir macununun karılması için kadınlardan oluşan 15 kişilik ekip ile hazırlıklar başladı. Mesir macunu, karışımdan paketlenmesine kadar eski yöntemlerle yapılıyor. Hazırlanma sürecinde; kazanlardaki su, şeker ve limon tuzu kaynatılarak, bal kıvamına getiriliyor. Daha sonra bir gün boyunca soğumaya ve dinlenmeye bırakılıyor. Dinlendirilen macun, 41 çeşit baharatın bulunduğu tezgâhta harmanlanıyor. İşlemlerin tamamlanmasının ardından mesir macunları, yine kadınlar tarafından makas yardımıyla kesiliyor ve üretimine göre fişek ya da çubuk haline getirilerek boyutlandırılıyor. 

Haberin Devamı

500 yıllık kültürel miras için geri sayım başladı

MESİR MACUNUNUN FAYDALARI NELER? 

Hafsa Sultan hastalandığında, zamanın en iyi hekimlerinden olan Merkez Efendi'ye durum bildirilir. Yoğun bir hazırlık ve çalışmanın ardından Merkez Efendi, 41 değişik baharattan ürettiği macunu, tarifi ile beraber saraya gönderir. Hafsa Sultan, üretilen bu macun ile sağlığına tekrar kavuşur. Mesir Macununun, iştah açıcı, gaz giderici, idrar yaptırıcı, yorgunluk giderici, hormonları hareket ettirici özelliği olduğu belirtiliyor.

HALK ARASINDAKİ İNANIŞLARA GÖRE;

- Mesir macunundan yiyen kişiyi, o yıl hiçbir zehirli hayvan sokmaz,

- Nevruz günü ağır hastalar mesir macununu yerse hastalıklarına iyi gelir,

Haberin Devamı

- Gelinlik çağdaki genç kızlar, macunu yerse o yıl içinde evlenir,

- Cinsel kuvveti arttırır,

- Çocuğu olmayanlara iyi gelir,

- Çocuk hastalıklarına iyi gelir. 

BAKMADAN GEÇME!