Güncelleme Tarihi:
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ören yeri statüsünde koruma altına alınan ve Mersin’de bulunan Anemurium Antik Kenti’ndeki mozaikler içler acısı durumda. 1600 - 1700 yıllık mozaikler çuha bezlerle koruma altında tutulmaya çalışılıyor. Her türlü fiziki müdahaleye açık durumda bulunan eşsiz mozaikler için ne güvenlik kamerası ne de uyarı levhası bulunuyor. Mozaiklerin bir kısmı parçalanmış, bazıları ise tesseralar (mozaiği oluşturan küçük renkli taşlar) dağılmasın diye etrafı betonla sıvanmış hâlde.
EVLERİN ALTI MOZAİK KAPLI
Anamurlular geçen yıla kadar ot bastığı için antik kentin tamamen çalılarla kaplı olduğunu belirterek, bu haline bile sevindiklerini söylüyor. Taban mozaiklerinin her evin altında bulunduğunu ancak zaman içinde çalındığını da örnekleriyle anlatıyorlar.
TARİHİ ESERİN BAŞI BOŞ KALDI
Anamur gezisi sırasında ziyaret ettiğimiz Anemurium antik kentinin girişindeki 4’üncü yüzyıldan kalma kilisenin içine girdik. Kiliseden geriye temel duvarları ile apsisli yapının bir bölümü ayakta kalmayı başarmıştı. Yerdeki üzeri çakıl örtülü bez çuha dikkatimizi çekti. Örtüyü biraz araladığımızda inanılmaz güzellikte bir mozaik tabanla karşı karşıyaydık. Bir saatten fazla kaldığımız mozaik başında ören yerini koruyan bir bekçi olmasına rağmen kimse yanımıza uğramadı.
EŞSİZ MOZAİKLERİN ÜSTÜNDE YÜRÜNÜYOR
Üstelik antik kentteki 3’üncü yüzyıldan kalma bazilikada ise, eşsiz mozaikler örtü bile kullanılmadan, açıkta bırakılmış durumda olduğu için ziyaretçiler mozaiklerin üzerine basarak geziyordu. Denizden ve karadan ulaşımın çok kolay olduğu, güvenlik önlemlerinin alınmadığı bu eşsiz antik kentte mozaiklerin daha önceki yıllarda nasıl yağmalandığını anlamak hiç de zor olmadı.