Güncelleme Tarihi:
31 Ekim tarihine kadar devam edecek sergi, Nuri İyem’in 68 yıllık sanat yaşamında ürettiği, farklı dönemlerini yansıtan ikonlaşmış portrelerinin yanı sıra, daha önce sergilenmemiş eserleri ve atölyesinden tamamlanmamış resimlerini de içeren en kapsamlı sergi.
Nuri İyem’in portreleri kadar, bir sanatçı olarak öznel portresini de tanıtmak amacıyla, sergide yer alacak Nuri İyem’in kişisel atölyesinin canlandırması, büyük ustanın kişisel eşyaları, kendi arşivinden belgeler, mektuplar, şahsi notlar ile sanatçının iç dünyasını görünür kılan bir arşiv-sergi niteliği taşıyor.
Sergiyle ilgili konuştuğumuz, sanatçının oğlu Ümit İyem, sergideki özel eşyalar için şunları söyledi: “Nuri İyemin dört büyük atölyesi oldu. Gençken arkadaşlarıyla Beyoğlu’nda Önay apartmanının çatı katındaki çamaşırhanede, sonra Karaköy’de, Etiler’deki evinde de bir atölye kurdu, sonuncusu ise gitmekten en çok keyif aldığı Şile’deki atölyesi. Biz bu atölyelerdeki eşyasını, her şeyini tasnif ettik. Sergi alanındaki her şey ona ait. Her şeyi merak eden bir yapıya sahipti. Müziğe müthiş bir tutkusu vardı. Sergi alanında canlandırdığımız atölyede görülecek müzik setleri, CD’ler onun bu yönünü işaret ediyor. Fotoğrafa da çok meraklıydı. Kendi atölyesinde bana da öğretmek için bir karanlık oda kurkuştu. O oda ve kullandığı, mış olduğu makinası filmleri bütün araçları burada.” Ayrıca, Feyyaz Yaman direktörlüğünde gerçekleştirilen sergi için, Prof. Dr. Erhan Karaesmen, Selçuk Altun, Ali Şimşek, Özcan Türkmen ve Feyyaz Yaman’ın yazılarının yer aldığı geniş içerikli bir katalog da hazırlandı.