Güncelleme Tarihi:
Kültür AŞ'den yapılan açıklamaya göre, Şeyh Hamdullah'tan Hamid Aytaç'a, Baba Nakkaş'tan Ali Üsküdari'ye, Süheyl Ünver'den Çiçek Derman'a, Rikkat Kunt'tan Faruk Taşkale'ye, Siyah Kalem'den Matratçı Nasuh'a, Levni'den Niyazi Sayın'a 100 ismin yer aldığı kitapta, sanatçıların, hayatı, eğitimleri, hocaları, sanatsal yaklaşımları, önemli eserleri, hatıraları ve öğütleri bulunuyor.
Hat, tezhip, minyatür, katı, ebru, cilt, kalemişi, sedef-ahşap, çini ve tespih olmak üzere klasik sanatların anlatıldığı on farklı bölüme ayrılan kitap, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ayşe Yivlik Nefçi tarafından kaleme alındı.
Sanatçı olmanın ve sanat eseri üretebilmenin esaslarına da değinilen kitapta, yazar Nefçi'nin şu ifadelerine yer verildi:
"Klasik sanatlarımızda amaç yalnızca eser üretmek değildir, eserle bütünleşen bir ruh haliyle edep ve tevazu hususlarında örnek olmak da bu sanatların gerekleri arasındadır. Klasik sanatlarımızda benliğe ve kibre yer yoktur. Alınan eğitimler kişilerin bu yönlerini törpülerken sanatı ifade ediş biçimlerine de boyut kazandırmaktadır. Bu sebeple ele aldığımız sanatlar boya ve kağıdın çok ötesinde kişinin bilgi donanımına da bağlıdır. Dolayısıyla sanatçı kültür tarihini bilmenin dışında, sanat tarihi bilgisi ve temel sanat eğitimini esas tutmalıdır."