Kervansaraylara yeni hayat

Güncelleme Tarihi:

Kervansaraylara yeni hayat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2009 00:00

Önümüzdeki hafta Gaziantep’te tarihi Yemişhan’ın içinde bir Sahan restoranı açılıyor. Ağustos 2009’da da Şirehan 80 yataklı bir otel olarak hizmete girecek. Yatırımı Sahan restoranların sahibi Tahir Tekin Öztan yapıyor.

Şirehan ve Yemişhan, 1886’da II. Abdülhamid döneminde yapıldı. Yıllar sonra elektrik kontağından çıkan bir yangın sonucu hanlar harap oldu. MNG Grup 11 yıl önce, hanları belediyeden kiralayarak 10 milyon dolarlık bir yatırımla restore etti. Sonra Rönesans şirketine kiraladı. Bu şirket bir alışveriş merkezi açmak istedi ama sonra vazgeçti. Tahir Tekin Öztan, iki hanı Rönesans’tan sekiz ay önce kiraladı. Projenin ilk etabını tamamladı. 27 Şubat’ta Yemişhan’ın içinde 1500 kişilik bir Sahan restoranı açılıyor.
Şirehan’daki otel projesi de Ağustos ayında tamamlanacak. Öztan, “Otel hamamı ve SPA’sıyla kendini satan bir otel olacak” diyor: “Doğu turu yapan turistler Gaziantep’te değil de Urfa’da konaklıyor. Çünkü Urfalılar sıra gecesiyle turistleri eğlendiriyor. Biz de otelde Gaziantep’e has kına gecesi atmosferini canlandıracağız. Turistlerin serçe parmağına kına yakacağız. O kına bizim reklamımız olacak.”
30 dükkan da otelle birlikte hizmete girecek. Buralarda yemeni, sedef, bakır, gümüş, kutlu kumaş gibi Antep ürünleri satılacak.

500 ANTEPLİ KADIN BİR KİTAPTA TOPLANDI

Öztan, Antep mutfağı meraklılarına da bir sürpriz hazırlıyor: “Tüm Gaziantep’i, köylerini tek tek gezdik. Evlerin kapılarını çaldık. Bu evde en güzel yemek yapan kadın kim diye sorduk. Her birine en güzel yaptığı yemeği anlattırdık, yaptırdık, fotoğraflarını çektik. 300 kadınla röportaj yapıldı. Sayı 500’e tamamlanacak, kitap otel açılışında hazır olacak. Bu şehrimizin kitabı. Üniversite, sanayi, ticaret odası, valilik, belediye katkıda bulundu.” Tahir Bey, ikinci projeyi Gaziantep Üniversitesi ile yaptı. Yemişhan’ın bir bölümünde dört yıllık Gastronomi Meslek Yüksek Okulu açılacak.
Tahir Tekin Öztan “Kadın aşçı çalıştırıyoruz” diyor. “Yöresel mutfağa hakim, hayatında hiç çalışmamış 40 yaş üstü kadınları işe aldım.”

SAHAN’IN ANTEPLİ KURUCUSU

Sahan’ın sahibi Tahir Tekin Öztan 1961’de Gaziantep’te dünyaya geldi. 13 yaşında İstanbul’da okumaya, bir yandan da babası ve eniştesinin Caddebostan’daki lokantasında çırak olarak çalışmaya başladı. 23 yaşında ilk Sahan restoranını açtı. Şu anda İstanbul’da 10 restoranı var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!