A.A.
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2006 11:12
Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Pediatri Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, otların yoğun olduğu yerlerde çocukların keneyle temas edebileceğini ya da köpeklerle kenenin eve taşınabileceğini belirtti.
Kenenin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olduğunu belirten Tuncer, çocuğun bu yaşta böyle bir hastalığa yakalanmasının ilerde çok ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini kaydetti.
Tuncer, kene ısırması durumda böceği çekmenin doğru olmadığını vurgulayarak, “Keneyi, cımbızla bir vida söker gibi çevirerek vücuttan çıkarın” dedi.
ÇOCUKLARLA SEYAHAT İÇİN TEDBİRLER
Prof. Dr. Murat Tuncer, çocuklu ailelerin, alacakları bir takım basit önlemlerle rahat ve sorunsuz bir tatil geçirebileceklerini söyledi.
Prof. Dr. Tuncer, ebeveynlere seyahate çıkmadan önce otomobillerini detaylı şekilde temizletmelerini ve klimasını kontrol ettirmelerini önererek, çocukların sağlığı için toz tutmayan paspasların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Seyahat sırasında bebek ve çocuklara bol su içirilmesinin doğru olacağını belirten Tuncer, “Karayoluyla yolculuk yapan anneler yarım saatte bir durarak bebeklerini emzirmelidirler” dedi.
Çocukların ve bebeklerin uçaktaki basınçtan çok fazla etkilendiğini ve huzursuz olduğunu ifade eden Tuncer, uçağın kalkış ve inişi sırasında bebeklerin emzirilebileceğini, 3-4 yaşındaki çocuklara sakız çiğnetilebileceğini söyledi. Güneşin çocukların gelişimi için yararlı olduğunu, ancak uzun süreli güneşte kalmanın cilt kanserine yol açabileceğini dikkat çeken Prof. Dr. Tuncer, “Çocuklar, kademeli olarak 10-15-30 dakika güneşlendirilmeli ve mutlaka 50 faktörlü koruyucu krem kullanılmalı” diye konuştu.
Halk arasında “güneş çarpması” diye nitelendirilen durumlarda çocuklara tuzlu ayran, açık çay gibi bol sıvı verilmesini öneren Tuncer, şunları kaydetti: “Anne babalarımız, çocuklarını havuza sokmasın, ama güneşten korunmak şartıyla çocuklar, istediği kadar denize girebilir. Yazın dikkat edilmesi gereken en önemli şey boğulmalar, çünkü bir çocuk birkaç saniyede boğulabilir. Ayrıca balkondan düşmeler ve yanmalar da bu dönemde sık rastlanılan ev kazaları arasında yer alıyor. Sıcak havalar da çocuğun arabada bırakılması da çok tehlikeli. Bu çocuğun hayatına bile mal olabilir.”