Bünyamin YIL/ADANA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2006 16:25
Vatanperver Beraberlik Derneği Kırım Tatarları ve Nogay Türkleri Kültür Kolu Başkanı Dr. Fatih Karayandı, kene ısırması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünün, ‘biyolojik silah’ olarak listelerde yer aldığını söyledi.
Adana’da özel bir hastanede beyin cerrahı olarak görev yapan Dr. Fatih Karayandı, ölümcül hastalığın 1944 yılında ilk kez Kırım’da görülmesi nedeniyle bu bölge ismiyle tıp literatürüne girdiğini, 1954 yılında Kongo’da aynı hastalığın salgın halinde yaşanması nedeniyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi adını aldığını belirtti.
Hastalığın 400 bin Türk’ün ana vatanı Kırım’dan sürgün edilmesinin ardından, Sovyet askerlerinde görüldüğünü anlatan Dr. Fatih Karayandı, kenelerin taşıdığı ‘Nairovirüs’ adlı virüsün, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) tarafından açıklanan Kimyasal ve Biyolojik Terörizm Raporu’nda biyolojik savaş ajanları arasında gösterildiğini hatırlattı.
Hastalığın göçmen kuşlarla yayılma gösterdiğini ve Türkiye’de en çok Tokat ve Yozgat’ta görüldüğünü kaydeden Karayandı, “Ülkemizde 2002- 2006 yılları arasında kene ısırığına bağlı 736 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakası belirlenmiş, bu hastalık nedeniyle 36 kişi hayatını kaybetmiştir. Ölüm oranı yüksek, ateşli bir viral hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ciddiye alınmalıdır” dedi.