Sibel ARNA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2003 21:12
Malum önümüz bayram. Bayramlık çikolatanızı kendiniz yapmaya ne dersiniz? Mövenpick Hotel İstanbul'un Avustralyalı şefi Brendan Speed (33), 15 Kasım'da, uygulamalı olarak çikolata yapım kursu verecek. Kurs öncesinde Mövenpick Hotel'e gidip, kursun detaylarını öğrendik.
Şef 15 Kasım'da anlatacakları hakkında bizi bilgilendirdi. Brendan Speed çikolata yapmayı değil, çikolatadan çikolata yapmayı öğretiyor. Önce kalıp çikolataları eritiyor, sonra erimiş çikolatadan bambaşka bir çikolata yaratıyor. Yuvarlak, kare, beyaz, fındıklı, fıstıklı, portakallı, likörlü...
Seçim sizin.
‘‘Çikolata bir restoranın en önemli parçasıdır. Biz misafirlerimize yemekten sonra çikolata ikram ediyoruz. Yemeği unutulmaz bir şekilde noktalamak istiyorsanız, tadı damakta kalacak bir çikolata yapmanız gerekiyor’’ diyor Brendan Speed.
15 Kasım'da Mövenpick Hotel’in enfes çikolatalarının sırrını isteyenlerle paylaşacak. Ders çikolata kalıplarını eriterek başlayacak. ‘‘Ne var canım tencereye koyarım, ocağın altını açarım, çikolata erir’’ demeyin. Çünkü o kadar kolay değil. Çikolatayı eritmek ve onu öylece muhafaza etmek başlı başına bir iş.
Peki erittiğiniz çikolatayı nasıl kalıplayacağınızı biliyor musunuz? Ya da kalıpladığınız çikolataların içini nasıl dolduracağınız konusunda bir fikriniz var mı? Beyaz çikolata, siyah çikolata, ganaj ve truffle çikolata nasıl yapılır? Bir çikolata meyve ya da fındıkla nasıl kaplanır? Bunların hepsini 15 Kasım'da saat 15.00 ile 18.00 arasında Brendan Speed öğretecek. Kurs ücreti 75 milyon lira. Yapılan çikolataların tadımından sonra katılımcılara sertifikaları ile birlikte günün anısına özel olarak dizayn edilmiş önlük hediye edilecek.
ÇOCUKKEN İSKENDER VE BAKLAVA YİYORDUM
Brendan Speed mesleğini annesinden devralmış. Avustralya'nın tanınmış lokantalarında baş aşçılık yapan, daha sonra kendi restoranını açan annesi sayesinde 5 yaşında mutfağa girmiş.
Yemek yapmaya kek, pasta ve bisküvi ile başlamış. 10 yaşına geldiğinde ise ilgisi Çin mutfağına kaymış.
‘‘Gerçek bir restoranın mutfağına girdiğimde 15 yaşındaydım. Salata yapıp bulaşık yıkıyordum’’ diye anlatıyor Speed.
Canberra Institute of Techonology'de dört yıl boyunca yemek pişirme üzerine eğitim görmüş. Eğitimi sırasında ve sonrasında Merimbula Lakeview Hotel, Park Refis Hotel, Hyatt Regency Canberra gibi otellerde çalışmış.
İlk defa ülkesinin dışında bir yere çalışmak için gelen Brendan Speed İtalyan, Tai, Malezya, Hint, Lübnan ve Akdeniz mutfağı konusunda uzman. ‘‘Avustralya dışına çıkmadan bu kadar çok mutfağı nasıl öğrendiniz?’’ diye soruyoruz. Cevaplıyor: ‘‘Çünkü Avustralya enteresan bir ülke. Çok fazla etnik kökenli insanlar var. Türkler, Hintliler, Taylandlılar... Bizim mutfağımız bu mutfakların karışımıyla oluştu. Benim çocukluğum Melbourne'de geçti. Melbourne Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Daha çocukken dürüm, İskender, baklava ve lokum nedir biliyordum. Hepsini severek yiyordum.’’
Her şefin hayali bir gün kendi restoranını açmaktır derler. Brendan Speed'in elinin altında tıkır tıkır işleyen bir aile restoranı olmasına rağmen o çalışmak için Türkiye'ye gelmiş. ‘‘Kendimi geliştirmem gerekiyor. Daha çok gencim. Belki olgunluk dönemimde kendi restoranımda çalışırım’’ diyor.
Bir yıldır İstanbul'da yaşayan Brendan Speed'in anlaşması bir yıl sonra bitiyor. Türkiye'yi çok sevdiğini söyleyen Speed, ilerleyen yıllarda Türkiye'de bir restoran açmayı planlıyor.
HANGİ ÇİKOLATA SİZİ MUTLU EDİYORSA EN İYİSİ ODUR
Bazı uzmanlar en iyi çikolatanın sütsüz yani siyah çikolata olduğunu söylüyorlar. Brendan Speed ise ‘‘Ben sütlü çikolatayı seviyorum’’ diyor. ‘‘Mesela Damak isimli Antep fıstıklı çikolataya bayılıyorum. Bence 'En iyi çikolata şudur' demek çok yanlış. Hangi çikolata sizi mutlu ediyorsa en iyisi odur. Çikolata benim için mutluluktur.’’