Kemik iliğinden böbrek üretildi

Güncelleme Tarihi:

Kemik iliğinden böbrek üretildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2001 01:51

Bilim dünyasının müthiş müjdesi İngiltere'den geldi. Uzmanlar ilk kez kemik iliğinin kök hücrelerinin böbrek hücresine dönüşebildiğine tanık oldular. Tıp tarihinde çığır açan bu keşif, böbrek hastalarının tedavisinde büyük umut yarattı.

Londra Hastanesi, Barts Hastanesi, Imperial Kanser Araştırma Vakfı, Imperial Tıp Fakültesi uzmanları süper araştırmaya imza attı. Journal of Pathology'de yayınlanan verilere göre, incelemeler kemik iliğinin ilk gelişim aşamasındaki kök hücrelerde yoğunlaştı. Bu aşamada kök hücreler akyuvarlara, alyuvarlara ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan trombositlere dönüşebilme özelliğine sahip. Bu hücrelerin karaciğer hücrelerine dönüşebildiğini keşfeden bilim adamları bu kez böbrek hücrelerinin oluşumunu heyecanla izlediler. Imperial Kanser Araştırma Vakfı Histopatoloji uzmanları, erkek hastalara nakledilen kadın böbreklerini incelediler. Erkek hücrelerini belirleyen özel bir DNA sondajıyla hastanın yeni böbreği izlemeye alındı. Nakledilen kadın böbreğinde erkek böbrek hücrelerine rastladılar. Bu gözlem, erkeğin kemik iliği hücrelerinin, böbrek hücrelerine dönüştüğünü gösteriyordu.

HEYECAN VERİCİ

Araştırma ekibinin başkanı, Imperial Kanser Araştırma Vakfı Histopatoloji Birimi'nden Prof.Nick Wright şöyle konuştu:

‘‘Bu keşif çok heyecan verici. Böbrek kanseri veya diğer kanser rahatsızlıklarının tedavisinde yeni yöntemlerin yolunu açtı. Doktorlar hastanın kemik iliğinden alacağı kök hücreleri, böbrek hücrelerine dönüştürüp böbreğini onarabilir. Böbreğin kendi kendini iyileştirme, yenileme özelliği çok zayıf olduğundan yarattığımız böbrek hücreleri çok önemli. Üstelik, hücreler hastanın kendisine ait olduğundan böbreğin yeni oluşumları reddetme ve bundan kaynaklanan komplikasyonlar da azalacak. Kanser ve diğer hastalıklara dirençli kök hücrelerin genleri, yeni gen terapilerinde yararlanılabilir ve böbreğin daha fazla zarar görmesi önlenebilir. Böbrek naklinin bir hastaya maliyeti 5 bin sterlin ve bu operasyondan sonra vücudun böbreği reddetmesiyle ortaya çıkan ekstra tedaviler ve masraflar oluyor. Böbrek nakline gereksinme duyan hasta sayısı her yıl yüzde 5 artıyor. Bu hastaları bu kabustan kurtarmak ve yüklü bir tasarruf yapmak harika olacak.’’

ETİK TARTIŞMAYA SON

Dr.Poulsom ise kök hücrelerle sağlanan gelişmelerin muazzam olduğunu, bunlardan çok farklı hücreler yaratılabileceğini ve bir gün kök hücreler sayesinde her organın takviye edilebileceğini umduğunu belirtti. Dr.Poulsom cenin kök hücrelerinin araştırmaları kullanılmasının yarattığı etik tartışmaların da böylece aşılabileceğine işaret etti.

İlik hücreleri doğurgan

İstanbul Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Sargın: İlikte birçok dokunun ana yani kök hücresi var. Kök hücrelerin çoğalma yeteneği var. Ancak kök hücreden böbreğin tüm fonksiyonlarını üstlenecek organ üretmek zor. Bazı fonksiyonlarını üstlenebilecek dokular elde edilebilir.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu: Kök hücrelerden herhangi bir hücre gibi, sperm hücresi de yapılabilir. İliğin vücut için çok önemli fonksiyonları var. Tıbbın geleceği bu olacak gibi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ekrem Erek: Domuz ve şempazelerden elde edilen böbreklerin insanlara takılması üzerinde çalışılıyor.Bu yöntemle elde edilecek böbreklerin insanlara takılması, kök hücrelerden elde edilen böbrek dokusunun kullanılmasından daha yakın olacaktır.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!