Güncelleme Tarihi:
Kellik her yaş grubundaki erkeğin en önemli görsel sorunlarının başında geliyor. Genç ve orta yaş grubundaki erkekler özellikle de saçsızlığı dert ediyor.
Ancak gelişen tıbbı yöntemlerle dökülen saçların yerine yeni saçlara kavuşmak mümkün. Peki, herkes saç ekimi yaptırabilir mi? Acıbadem Bakırköy Hastanesi Saç Ekim Merkezi'nden Estetik, Plastik, Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Halil İbrahim Canter, sorularımızı yanıtladı:
- Saç nakli yapabilmek için hangi koşullar gerekiyor?
Biz aslında saçlı deriye kıl kökü nakli yapıyoruz. Ayrıca sakal, bıyık ve kaş kaybı halinde de nakil yapabiliyoruz. Bunların dışında bazı ilaçlara, iç hastalıklarına, enfeksiyonlara bağlı, yanık, ameliyatlara bağlı saç kayıpları, bazı cilt hastalıkları nedeniyle oluşan kayıplarda nakil olabiliyor. Saç derisinde yanık varsa, yanan derinin beslenmesi iyi olmadığından ve bu deriye nakil yaptığınızda iyi sonuç alınmadığından farklı bir yöntem kullanıyoruz. Saç olan bölgelerin altına silikon balonlar yerleştiriyoruz, balonu şişirip saç olan bölgenin alanını genişletiyoruz. İkinci seansta ise hastalıklı saçsız deriyi çıkarıyoruz. Balonları da indirip elde kalan fazlalık dokuları, aldığımız yanık dokunun yerine doğru kaydırıyoruz. Bu yöntemi erkek tipi kellik için değil, saçlı bölgelerin yeniden yapılandırılmasında kullanıyoruz.
- Saç naklinde neler yapılıyor?
Saçlı deriden büyük parçalar alınınca taşınılan yerde yaşaması kolay olmuyor. Ayrıca birbirinden ayrı parçalar alınınca çim adam görüntüsü ortaya çıkıyor. Erkeklerin başlarının arka tarafında iki kulak hizasındaki bölgedeki saçlar, erkeklik hormonu testesterona daha dirençlidir. Bu nedenle ense saçları dökülmezken, ön taraftaki saçlar daha çabuk dökülüyor.
- Saç ekiminde hangi yöntemler kullanılıyor?
Saçlar ikili üçlü demetler halinde çıktığından tek tek ekilmiyor, mikro foliküler ünite dediğimiz ikili üçlü kök demetleri halinde ekiliyor.
FUT (Follicular Unit Transplantation)
Enseden 1-1,5 cm genişliğinde, 10-12 cm boyunda bir saçlı deri alanı alınıyor. Arkadaki alan cerrahi dikişle kapatılıyor. Bu bölgedeki dikişler 15 gün sonra alınıyor. Birkaç ay sonra iyileşme tamamlandığında saçı aldığımız alanda çizgi şeklinde bir iz kalıyor. Bu iz saçların uzamasıyla birlikte kapanıyor. Saçlı deri birkaç milimetre kalınlığındaki şeritlere bölünüyor, her şeritteki saçlar büyüteçli gözlükler altında hazırlanıyor. Daha sonra minik minik deliklere tek tek her bir saç kökü ekiliyor. Saç kökleri hazırlanırken bir yandan da ekim yapılıyor. İkinci bir ekip tarafından yeni kökler hazırlanmaya devam edilebilir.
FUE ( Follicular Unit Extraction)
Hastanın ense bölgesi uyuşturuluyor. Her bir ünite tek tek alınıyor. Saçların alındığı alanda çok küçük delikler açılmış oluyor. Deliklerin olduğu bölgeler iki üç gün içinde kabuklanmış oluyor. Bir hafta içinde de yara izleri görünmüyor. Yaklaşık bir milimetre çapındaki yara izleri büzüşerek iyileşiyor. Birbirinden çok dağınık, saçların arasında noktasal yara izleri de kimsenin gözüne batmıyor. Bu sayede yara izi oluşturmadan saç ekimi yapılıyor.
Ekilen saçların çok önemli bir kısmı dökülüyor. Bu dökülmenin ardından 3-6 ay içinde yeni saç telleri uzayarak saçsız kalan bölgede saçlı doku oluşuyor. Burada kıl kökünün yeni kılı oluşturmasını sağlamayı amaçlıyoruz.
- Saç ekimi için uygun olmayan hasta grubu hangisidir?
Erkek tipi saç ekiminde tüm dünyada kabul görmüş “Norwood” sınıflamasını kullanıyoruz. 1'den 7'ye kadar giden dökülmüş saç miktarına göre belirlenmiş bir sınıflandırmadan bahsediyoruz. 1'den 7'ye doğru gittikçe dökülme oranı artıyor. Eğer çok geniş bir bölgede saçsızlık varsa, kapatmanız gereken alan artıyor, bu durumda saç ekim yönteminden fayda görülmesi mümkün olamıyor. 6. ve 7. tip dediğimiz ileri tip dökülmelerde, var olan saçları açık alanları kapatmaya yetmeyeceğinden saç ekimine uygun olmuyorlar, bunun bilgisini de hastaya vermek gerekiyor.
- Saç ektirecek kişilerin 20 yaşındaki saçlarına kavuşması mümkün mü?
Öndeki saçları dökülmüş, tepesisi açılmış, ama arada şerit tarzında saçları olan hastalar var. Hastalar bize 20 yaşındaki fotoğraflarını getirip o hallerine dönmek istediklerini belirtiyor. Burada açıkça şunu söylemek gerekiyor ki, saçsızlık sözkonusuysa eğer 40-50'li yaşlarındaki kişileri 20'li yaşlarındaki hallerine getirmemiz mümkün değil. Önden fotoğrafınız çekildiğinde çehrenizin görüntüsü sizin fotoğraf görüntünüzdür. Saç ekiminde amaç tüm saçlı deriyi saçla donatmak değil ama hastanın önden bakıldığında görünen yüzünün yani fotoğraf görüntüsünün düzeltilmesidir. Saç çizgisini oluştururken de bunu amaçlıyoruz. Önden bakıldığındaki saç çizgisini birkaç santim öne alarak, seyrekleşmeye başlayan saçların arasını doldurunca genel görüntüyü önemli ölçüde düzeltmiş oluyoruz.
- Dermatolojik tedavilerin saç ekimi öncesinde faydaları nelerdir?
Bir grup saç ekimi hastasına dermatolojik muayene öneriyoruz. Ekimden önce saç bakımı yapılırsa ince telli saçlar güçleniyor, ayrıca çıkmamış ya da dökülmeye yüz tutan saçlar da güçlenmiş oluyor. Saçların canlı olduğu dönem uzatılabiliyor, bu tedavi ve yaklaşımlar saç alınacak sahayı hazırlayıp saç ekiminin başarısını artırıyor.
- Kadınlarda da saç ekimi yapılabiliyor mu?
Kadınlarda belli alanda dökülüme varsa saç ekimi yapılabiliyor. Seyrekleşmesi daha fazlaysa arkadan alınıp öne doğru, önde seyrekleşen saçların arasına ekilebilir. Saçlı derinin her yerinde seyrekleşiyorsa dermatolojik yöntemlerle canlılığnı, sıklığını artırmak daha doğru olabilir. Kadınlarda erkek tipi kellik çok sık görülmüyor. Nadiren de olsa kadınlarda önlerin fazla seyrekleşip, arkaların sık kaldığı durumlarda önleri sıklaştırmak için ekim yapılabilir.