Kedilerin oyun takvimi

Güncelleme Tarihi:

Kedilerin oyun takvimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kediler oynamaya çok küçükken başlarlar. Neredeyse, ömürleri boyunca da oynamaktan büyük zevk alırlar. Isırma ya da eşelemeyle başlayıp, kısa sürede kardeşleriyle oynamayı öğrenirler. Sinsi sinsi bir başka kediyi izleyip kuyruğuna atlarlar. Zaman içinde, hayal güçlerini kullanıp, her şeyi oyun haline getirebilirler.

3 HAFTALIK kedi yavruları sırtları

üzerinde yuvarlanarak patilerini çarpıştırırlar.

4 HAFTALIK iki kedi yavrusu boksör gibi karşı karşıya durur. Sonra oyunu güreşe çevirirler. Güreşirken, arka ayaklarıyla birbirlerinin karınlarına vururlar.

5 HAFTALIK yavru kediler ‘‘Bak ne kadar büyüğüm’’ der gibidirler. Sırtlarını kamburlaştırarak yandan yandan kapıya doğru yürürler. Çenelerini yere yapıştırıp ok şeklini alıp aniden ileri doğru saldıracakmış gibi sahte hamleler yaparlar.

6 HAFTALIK kediler boksör gibi ayakta durmakta ustalaşırlar. Daha becerikli güreşerler. Birbirlerini kovalamaya devam ederler.

7 HAFTALIK kediler bir balerin gibi atlayıp sıçrarlar. Birbirlerini kovalama oyununu, zaman zaman uçan hamleler yaparak sürdürürler.

8 HAFTALIK kediler içgüdüsel oyunları tasfiye ederler. Hareket kabiliyetleri gelişip avcılık akıllarına girince saklambaç, kovalamaca gibi ‘yavru kedice’ oyunları bırakırlar. Halisünasyon oyunları bırakıp, oyunların hedefini objelere yöneltirler. Küçük oyuncakları avlamış gibi gibi ağızlarında taşırlar.

11-12 HAFTALIK kedilerde oyuna ayrılan zaman, özellikle sosyal oyun azalır. Çünkü, fazla gayret gerektiren hareketli oyunlar çok yorucudur. Sosyal davranışlar öğrenildiğinde yavru kediler yetişkinlik yoluna girmiş olurlar. Yavru kedi oyunun kurallarını bilir, ‘Oyun okulu’ bitmiştir.

4-5 AYLIK kediler

yalnız başına objelerle oynamayı tercih ederler.

Köpek ne ister?

Bülent OVACIK

Dostumuz, oyun arkadaşımız, yardımcımız, bekçimiz olan köpeklerin de bizden istekleri var. Bu kez sözü onlara verelim:

Benim hayatım 10 ile 15 yıl sürer. Senden her ayrılışım bana acı verir. Beni almadan önce bunu düşün.

Bana, senin benden istediklerini anlayabileceğim bir süre ver.

İçimde güven duygusu uyandır. Ben bununla yaşarım.

Bana hiç bir zaman uzun süreli darılma ve beni cezalandırmak için bir yere kapatma. Senin hayatında iş, eğlence arkadaşların var. Benim hayatımda ise sadece sen varsın.

Arada sırada benimle konuş. Sözlerini anlamasam bile bana yönelttiğin sesini anlarım.

Bana nasıl davranılması gerektiğini bil. Hiç bir zaman unutmam.

Beni dövmeden önce, aslında dişlerimle kemiklerini un ufak edebileceğimi, ancak asla böyle bir yola başvurmayacağımı düşün.

Beni, 'İsteksiz, tembel ve inatçı' diye azarlamadan önce düşün: Belki yediğim yemek dokunmuştur. Belki güneşin altında uzun zaman kalmışımdır veya halim kalmamıştır.

Yaşlandığımda benimle ilgilen. Bir gün sen de yaşlanacaksın.

Her zor anımda yanımda ol. 'Benim içim kaldırmaz' ya da 'Ben görmeden olsun' deme. Çünkü benim için, her şey seninle daha kolay.

EĞİTMEN GÖZÜYLE

Yavrunuz sert mi olsun yumuşak mı?

Bazıları köpeklerinin sert olmamasından, korkak olmasından şikayetçidir. Bazıları da kontrolü zor bir köpeğe sahip olmaktan korkar. Bu mesele, daha yavru seçiminde, bir uzmandan doğru seçim yapması istenir. Size yardım edecek kimse yoksa iş başa düşecektir.

Önce yavruları gözleyin, sağlıklı olanları ayırın. Her yavruyu tek tek elinize alıp, yere veya masaya sırtüstü yatırın. Avucunuzu karnına hafifce bastırıp, öylece tutun.

a- Yavru hiç tepki göstermiyorsa ve sırtı yerde teslim olmuş gibiyse, sakin hatta korkak bir köpek olacak demektir. Ondan koruma köpeği olmaz.

b- Yavru önce tepki gösterip, zaman içinde tepkisini yavaş yavaş azaltıyor ve sonunda teslim oluyorsa, normal bir köpek olacaktır. Koruma köpeği olması için, küçük yaşta çok ilgi göstermek gerekecektir.

c- Yavru, baskınıza boyun eğmiyor, durmadan debelenip ayağa kalkmak, özgür olmak istiyorsa, çetin bir köpek olacaktır. Doğru eğitilirse iyi bir koruma köpeği olur. Hem de diğer eğitimlere izin verir.

Şunu aklınızdan çıkartmayın. Cinsi ne olursa olsun her köpek mutlaka koruma yapar diye bir kural yoktur. Koruma köpeği özel seçilmeli, özel eğitilmelidir.

Cihan ÖZYAĞMUR

Köpek Eğitmeni

Kaza kurşunu

Kanada'da, Manitoba'ya bağlı St. Laurent'te oturan 32 yaşındaki Joe Petrowski, 22 kalibrelik tüfeğini temizledikten sonra 30 metre ilerideki hedefe ateş etti. O sırada, bir yaşındaki kurt köpeği Vegas yanındaydı.

Petrowski, ‘‘Ateş ettikten sonra tüfeği doldurup sehpaya bıraktım. Hedefe bakmaya gittim’’ diyor.

Vegas'ın, sehpanın altından geçeceği tutmuştu. Sırtı, açıkta duran tetiğe dokundu. Petrowski, ateş hattının tam ortasında kalmıştı.

‘‘Tetiğin sesini duydum’’ diyor Petrowski. ‘‘Kurşunun geldiğini anladım ama kaçacak, eğilecek vaktim yoktu. Kurşun sırtıma saplandı. Kaburga kemiklerimin dördü kırıldı. Karaciğerim ve midem parçalandı. 30 dakika kadar baygın kalmışım. Gözlerimi açtığımda Vegas boynumu yalıyor. Pençeleriyle yüzümü okşuyordu.’’

Evde kimse olmadığı için Petrowski'nin başının çaresine bakması gerekiyordu. Binbir güçlükle telefona gitti. Polisi arayıp, başına gelenleri anlatırken, çektiği acıya rağmen espri yapabiliyordu. ‘‘Merak etmeyin, kurşun bitti. Köpek tüfeği doldurmayı bilmiyor.’’ Karısı Cindy, ‘‘Hastaneden çıktıktan sonra Vegas onu hiç rahat bırakmadı. Yatmasına hiç dayanamıyordu. Bir daha kalkamayacak diye korkuyordu galiba. Geceleri yanında yatıyordu’’ diye anlatıyor. Petrowski, kendisini vurduğu için Vegas'ı suçlamıyor. ‘‘Dolu tüfeğin önünden geçmekle aptallık ettim’’ diyor.

Kanaryalara ısı ve ışık rejimi

Kanaryaların da uykuya ihtiyacı vardır. Geceleri 23.00-24.00'e kadar yanan ışık, kışsa gece boyunca sönmeyen kalorifer, onların doğal takvimlerini şaşırtır. Işığı, günlerin uzadığına, sıcağı havaların ısındığına yoran kanarya, baharın geldiğini sanır. Kış ortasında hafif hafif tüy dökümüne girer. Ötmesini yavaşlatır, hatta tümden keser. Siz siz olun, kanaryanızı akşamları 19.00-20.00 sıralarında karanlık bir odaya alın. Kışsa, odanın radyatörünü kapatın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!