Kedi ve köpekleri kışa hazırlarken

Güncelleme Tarihi:

Kedi ve köpekleri kışa hazırlarken
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2011 00:00

Havaların soğumasıyla, evcil hayvanlar da mevsim değişikliklerine göre kendilerini hazırlamaya başladı. Peki bizim onlar için neler yapmamız lazım?

Haberin Devamı

- Kedi ve köpekler yeni çevre koşullarına ilk olarak kışlık uzun ve ince tüylerini, daha kalın ve kısa yazlık tüyleriyle değiştirerek adapte olur. Daha uzun ve dikkatli fırçalamak ve taramak bu dönemin daha sağlıklı geçmesi için son derece önemli.
- Kürk yapılarını değiştirirken ihtiyaç duyacakları besinleri almaları şart. Dengeli beslendiklerinden emin olun. Bunun yanı sıra sonbahar ve kış aylarında vücut ısılarını korumak için soğuğa karşı ısı üretme gereksinimleri de beslenmelerinde enerji ihtiyacını da arttırır. Yaşı ilerlemiş hayvanlar soğuğa daha hassastır. Dış ortamda bakılan ya da vaktinin çoğunu ev dışında geçiren evcil hayvanların akşam yemeğinde mama miktarı arttırılmalı.
- Kışın evcil hayvanınızın su kabını taze ve donmamış suyla dolu tutmalısınız. Dehidrasyon (su kaybı), yazın olduğu gibi kışın da sıkça karşılaşılabilen bir sorun.
- Hayvanınızın patilerini dışarıdan geldikten sonra düzenli olarak kontrol edin. Buz, kar ve karı eritmek amacıyla kullanılan tuz artıkları ayak tabanlarında birikerek  rahatsız edebilir ve yürürken zorluk çekmelerine sebep olabilir.
- Antifriz maddelere dikkat! Bu maddeler lezzet ve koku açısından evcil hayvanınız için çekici olabilir ve zehirlenmesine yol açabilir.
- Evde yaşayan kedi ve köpekler için yatağının soğuk olmayan bir yere konması çoğu kez yeterli. Dış ortamda yaşayanlar için daha fazla tedbir gerekir. Mevcut kulübelerinin onarılması, rüzgâr almayacak şekilde yerleştirilmesi ve kapatılması gibi... Bahçede beslediğiniz köpekler için yatma zemini olarak saman veya sedir ağacı talaşları seçmeniz uygun. Havlu ve battaniye, suyu emeceği ve kolayca donacağı için sağlıksız bir ortam yaratır. Ayrıca hava aşırı soğuk ya da yağışlı olduğunda dış ortamda bakılanların hava koşulları düzelene kadar ev ortamına alınması da faydalı.
- Kısa tüylü hayvanlar, soğukta kendini daha sıcak tutmak isteyebilir. Bu amaçla yün süveter ve soğuktan korunacağı giysiler giydirebilirsiniz.
- Kışın daha az hareket ve yürüyüş, kedi veya köpeÄŸinizin kilo almasına sebep olabilir. Bunu önlemek için düzenli yürüyüş programınıza mümkün olduÄŸunca devam edin.Â
-  Soğukta sokak kedileri ısınmak ve uyumak için arabaların motorlarına yakın yerlere kadar ilerleyip kaportanın içinde yatabilir. Arabanızı çalıştırmadan önce motorun olduğu yerdeki kaputa vurarak ve korna çalarak içeride kedi olmadığından emin olun.
-  Isıtıcılar nedeniyle havanın nem oranının düşmesi sonucu cilt kuruması ve buna bağlı deri problemleri ve kaşıntılar görülebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!