Güncelleme Tarihi:
Çocukluğunuzdan yemeğe dair ne hatırlıyorsunuz?
- İştahlı bir çocuktum, yemek ayırmaksızın her türlü yemeği severdim. Yemekle ilgiliyim, ailem de meraklıydı. Buna bir terbiye, kültür diyelim. En sevdiğim yemek, annemin yaptığı yoğurtlu etti. Kuzunun sırt tarafından alınan yağsız bir etle yapılırdı. Bir Girit yemeğiydi. Elbasan tavasının bir benzeriydi, terbiyeli yoğurt ile yapılırdı ama hakikatten çok güzel bir yemekti. Ayvalık’ta Yörük Mehmet adında bir aşçı var şimdi ondan rica ediyorum, bana zaman zaman yapıyor.
Annenizin mutfağından başka neler anımsıyorsunuz?
- Annem Girit asıllıydı o yüzden de bütün otları büyük bir özenle yapardı. Çipohorta mesela, herkes yapamaz, onları ayrı ayrı ayıklayıp, haşlayıp, üstüne bol zeytinyağı dökmek gerekir. Yanında taze soğan yerseniz harika bir yemek olur. Anneannem ve annem bizi zeytinyağıyla büyüttü. Anneannem Girit’te doğmuş, oradaki çiftliklerinde fıçıların içi zeytinyağı doluymuş. Sıcak ekmeğin içine zeytinyağı döküp yerdi, bize de yedirirdi. Her şeyi zeytinyağıyla yapan bir aileydik. Sadeyağ Vakfıkebir’den ya da Urfa’dan gelirdi. Sadeyağı sadece pilavda kullanırlardı. Mesela fava kültürü ayrı bir kültürdür. Sert, katı favanın üstüne bol zeytinyağı döküp, limon sıkacaksınız ve konserve sardalye balığıyla yiyeceksiniz. O favanın tadını yine Yörük Mehmet kardeşimde buluyorum.
Siz de mutfaÄŸa girer miydiniz?
- Fazla değil. En çok zevk aldığım şey muhallebiyi karıştırmak ve tabaklara döküldükten sonra tencerenin dibinde kalanı yemektir. Evde yemek yemeyi tercih ederim. Tabii ki lokantaya da giderim ancak kazık yemekten değil; yemek yemekten hoşlanırım. Çok pahalı lokantaya gitmem. Pahalı lokantanın yemeği iyi olur diye bir kural olmaz.
Seçmenlerle yenen yemekler, davetler filan derken ölçüyü kaçırdığınız oluyor mu?
- Hayır, kaçırmam. 78 yaşıma saÄŸlıklı gelmemin en önemli nedeni ölçülü yemek yemem. Babam 96 yaşına kadar yaÅŸadı, halam 101 yaşına kadar. Onlardan az ve ölçülü yemeÄŸin faydasını ve zeytinyağının önemini gördüm.Â
Anadolu gezilerinde bu yemekleri nasıl reddediyorsunuz? Anadolu insanı ikramı geri çevrilince üzülür.
Garsonu ayarlayacaksınız. Daha önceden yarım kalan yemeğinizi kimseye belli etmeden kaldırması konusunda uyaracaksınız. Yoksa gücenirler. Bizim Anadolu halkı yemeğinin reddedilmesine çok üzülür. O sizi düşünmez, yemeği beğenip beğenmediğinizi düşünür ki haklıdır. Bin bir emekle hazırlanan sofradan siz erken kalkarsanız, tabağı yarım bırakırsanız o çok üzülür. Tabağı bitirirseniz de bu sefer siz üzülürsünüz.
BALIK SUYLA Ä°YÄ° GÄ°DER
Meclis lokantasındaki yemekleri nasıl buluyordunuz?
- Bazı yemekleri çok güzel yapıyorlar. Mesela kuru fasulyeyi, et yemeklerini çok güzel yaparlar. Aşçılar tarifleri birbirlerine aktarır. Bir kısmı da akrabadır zaten. Fiyatlar da uygundur. Bir milletvekili gün olur 30 kişiye yemek verir. Bu davet normal bir lokantada olsa altından kalkılamaz. Bizim halkımız vekiliyle Meclis’te yemek yemekten hoşlanır, o da onun hakkıdır.
Mezelerle aranız nasıl?
- Bence meze kültürü, içki kültürü, yemeğin önemini biraz öteledi. Ayran, şerbet, demirhindi şerbetiyle yenilen pilavlı tavuk kadar güzel bir şey olamaz. Ama siz onu viskiyle yemeye kalkarsanız lezzetsiz olur. Kimileri balığın rakıyla iyi gittiğini söylüyor ama ben balığın suyla daha iyi gittiğini düşünüyorum. Çünkü rakı, balığın tadını bozuyor. Haşlama balıkların, buğulamaların sularına ekmek banarak yerseniz harika olur. Ben suya çok önem veririm. İyi bir suyla yemek daha lezzetli olur, aynı şekilde lezzetli bir çay için de iyi bir su gereklidir. Balıktan sonra susam helvası, tahin helvası süper olur, balığın midede bıraktığı sıkıntıyı yok eder. Balıktan sonra özellikle Bayramiç’teki helvayı tavsiye ederim.
Bir günlük yemek maceranızı anlatır mısınız?
- Sabah kahvaltı masasında mutlaka kızarmış ekmek, bir tabağın içinde zeytinyağı, yanında Ezine’nin sert beyaz peyniri, bir miktar eski kaÅŸar, siyah ve yeÅŸil zeytin olacak. Sabah kahvaltısında reçeli sevmem, zeytinyağının tadını bozar. Yanına ÅŸekersiz limonlu çay içerim. Çay demli olmalıdır, sallama çaylardan zevk alamıyorum. Kahvaltıyı yeÅŸilliklerle de takviye edebilirsiniz. Öğle yemeÄŸinde mutlaka yarım kâse çorba içerim. Çorbadan sonra küçük porsiyon sebze yemeÄŸi yerim. AkÅŸamları hafif yemek lazım. Yine yarım çorba, çorbadan sonra insanı gece uykusundan uyandırmayacak, mesela bir-iki tane cızbız köfte, yanında püre yerim. Sütle yapılan patates püresini çok severim. AkÅŸam yemeklerini 19.30-20.00’den önce yemem. Gece yatmadan belki küçük bir mandalina ya da küçük bir muz yerim. 24 saatin en güzel tarafı deliksiz uykudur. EÄŸer vicdanınız rahatsa, başınızı yastığa koyar koymaz uyursunuz. Â
Ä°HTÄ°YARLIK ÅžEKERÄ°M VAR
Tatlı sever misiniz?
- Severim ama şimdi ihtiyarlık şekeri denen bir şeker var, onunla baş başayım. O yüzden yememeye çalışıyorum. Tahin helvası, tahin pekmez karışımı başta olmak üzere, baklava, kalburabastı, tulumba çok sevdiğim tatlılar. Halen arada bir ufak kaçamaklar yapıyorum.
Hangi bölgenin yemekleri ağzınızı sulandırır?
- Gaziantep tabii ki. Alinazik, yuvalama harika yemeklerdir. Hatay’ın da künefesi harika, Arap icadı diye tahmin ediyorum. Karadeniz’de de mıhlama çok hoşuma gider. Karadeniz yemekleri sayıca azdır ama oldukça lezzetlidir.
Sebze ve meyveyi mevsiminde yeme konusunda neler düşünüyorsunuz?
- Ayaş domatesini eylül, ekim ayında yedikten sonra öbür domatesten lezzet almak mümkün olur mu? Aynı şekilde Beypazarı’nın havucunu zamanında yerseniz, başka havuç yemezsiniz. İklim mi, tohum mu bunun nedeni? Taze domatesi, taze portakalı, limonu, mandalinayı dalından koparıp yemenin lezzeti tabii ki bambaşka. Cunda’da incir ağacımız var, mevsimi geldiği zaman öyle cömert meyve veriyor ki anlatamam. Dalından koparıp yemeye doyamıyorum.
BAKANLIK İLGİLENMELİ DÜNYADA OBUR ÇOK
Â
Türk mutfağını dünyaya tanıtmak için nasıl bir politika izlemeli?
- Biraz standart getirmek gerekiyor. Mutfakta reform ayrı bir hadise. Londra’da, Amerika’da Türk yemekleri yapan çok lokanta var. Amerika’nın ücra bir kasabasında, cağ kebabı yapan bir Erzurumlu gördüm, mükemmel satış yapıyordu ama yanına soya fasulyesi koymuş, soslarla zenginleştirmiş kebabı. Yani Amerikalıların damağına uygun hale getirmiş. Bu tanıtım işiyle Kültür Bakanlığı’nın meşgul olması gerekir.
Kültür Bakanlığı yemeği pek ciddiye almıyor sanırım...
- Antalya çok turist getiriyor ama 7 Mehmet’den başka Türk yemeği yapan yer bilmiyorum. Gelen turistlerin arasında yemek meraklısı olanlar vardır, bunlara Türk mutfağını tanıtmak gerekir. Şimdi dünyada bir yemek turizmi de başladı. O kadar güzel yemek ve tatlılarımız var ki, yabancıları bunlarla bir tanıştırabilsek... Güllüoğlu buna gayret sarf ediyor. Deniz, güneş, kum iyi ama biraz da yemek kültürümüzü tanıtırsak turist sayımız artabilir. Dünyada obur çok...
İyi yemek için Ağrı’ya bile giderim
Yemek kültürümüzü biraz daha derinleştirsek, bölgesel yemek kültürünü eklesek hem turizme büyük bir destek vermiş oluruz hem iç ve dış yemek turizmini geliştiririz. İyi bir yemek için ben bile bugün Ağrı’ya gitmeye hazırım. Benim gibi milyonlarca insan var.