Kaza geliyorum der mi?

Güncelleme Tarihi:

Kaza geliyorum der mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2007 00:00

Genelde biz anneler çocuğumuzun başına gelebilecek her minik şeyde bile inanılmaz şekilde vicdan azabı çekiyor ve uzunca süre kendimizi yiyip bitiriyoruz.

Ahkam kesmek, bunu yapın, şunu yapmayın demek değil söylemek istediğim. Kazalara karşı önlem almaktan bahsediyorum size.

Tabi işi paranoyaklığa götürmeden, kendimizde takıntılar oluşturmadan.

Maalesef en sakin ve en sessiz oldukları zamanlarda başlarına bir şey geliyor çocukların. Annem bana, oğlum büyümeye başladığında "Ses gelmediği zaman bir şey karıştıracak" derdi. Gerçekten de öyle oldu hep.

8 aylık bebekken minicik parmağını bir disket ile kesmeyi başarmıştı. Ben, "Nasılsa plastiktir bir şey olmaz" diye aklımdan geçirmiştim ama o, minik parmaklarıyla benim bile çekip açmakta zorlanacağım aksamı açmış, parmağını da kesivermişti. Anlamamıştı ne olduğunu ama sinirlenmişti çok.

Bir de yataktan düşmelerimiz oldu. Hep gülerek anıyorum bu düşmelerimizi. İlki düşüşümüzü 11 aylıkken yaşadık. Yanımda yatarken, birden bir ses. Ağlama desen ağlama değil, gülme desen gülme değil.

Allah’tan yatağım alçaktı. Oğlum yere düşmüş ama uyumaya devam edi-yordu.

Biz annelerin, daha bebek gelmeden önce, basit bazı konularda önlem almamız şart. Bu işin uzmanı denen yerlere gidip bir dolu para döküp, evi projelendirmekten bahsetmiyorum.

Artık her markette olan ekonomik çözümler öneriyorum. Kalorifer, sehpa gibi sivri köşeleri yumuşatmanız, ocak önüne bir engelleyici koymanız, keskin aletleri mutfakta yukarılara taşımamız yeterli.

Alt tarafı onlara bırakabilirsiniz. Böylece en değerli oyuncağının bir süzgeç veya plastik kepçe olduğunu göreceksiniz.

Bir arkadaşımın 1,5 yaşındaki çocuğunun, iki hafta önce dedesinin kanser ilaçlarını içtiğini söyleyerek ilaçları da koruma altına almanız gerektiğini hatırlatmak isterim.

Ferda’nın ne çok korktuğunu bir anne olarak sesinden anladım.

Hepimize sağlıklı ve kazasız günler dilerim...

Ev kazalarına karşı nasıl güvenlik sağlarsınız

Çocuğunuzu, tehlikelere karşı korumak evde bile gerçekten zor. Onun sürekli yanında olmanız mümkün değil. Bu nedenle, çocuğunuz için tehlikeli olabilecek durumları önceden düşünüp, önlem almanızda fayda var. İşte güvenlik önlemleri:

Banyoda güvenlik

Çocuğunuzu banyoda tek başına asla bırakmayın. Çocukların tuvalet veya banyoda boğulmasını engellemek için klozet kapağını kapalı tutun. Elektrikle çalışan aletleri fişe takılı halde bırakmayın. Tüm banyo ürünleri ve ilaçlar, çocukların ulaşabileceği yerlerden uzakta, kilitli bir dolapta tutulmalı. Banyoda kaymayı engellemek için plastik paspaslar kullanın. Çocuğunuzun küvette boğulma tehlikesini engellemek için, küveti 10 santimden fazla suyla doldurmayın. Çocuğunuzu banyo yaptıracağınız suyun sıcaklığını önceden kontrol edin.

Mutfakta güvenlik

Pişmekte olan yemekler, kızgın kap-kaçak, mutfağı tehlikeli bir yer haline getiriyor. Çocukları özellikle havuç, sosis, fıstık, gibi yiyeceklerden uzak tutun. Ocağın üzerinde duran tencerelerin saplarını arkaya doğru çevirin ve ocağın arkadaki gözlerini kullanın. Özellikle gaz ocaklarında, ocağın düğmelerinin çocukların kolayca çeviremeyeceği özellikte olmasına dikkat edin. Alacaksanız bu özelliğe sahip bir ocak almayı düşünün. Elektrikli aletlerin kablolarının iyi durumda olup olmadığını kontrol edin.

Hasar görmüş kabloları elektrikçilere değiştirtin. Acil durumlarda ihtiyacınız olabilecek tüm telefon numaralarını (itfaiye, hastane, polis ve kendi numaranız) mutfağın görünür bir yerine asın. Evde plastik torbalarınızı biriktirdiğiniz yere özen gösterin. Çocuğunuz buradaki tüm torbaları boşaltıp, büyük torbaları başına geçirip boğulma tehlikesi yaşayabilir. Her türlü tehlikeli maddeyi çocukların ulaşamayacağı yerlerde veya çocukların açamayacağı dolaplarda saklayın. Çocuklar için emniyetli kapakları olan şişeler kullanın. Kesilmiş bir telefon hattından acil yardım numaralarının nasıl aranacağını çocuklarınıza öğretin.

Yanıklara karşı önlemler

Yanıklar çocukluk çağında en sık karşı karşıya kalınan kazaların başında geliyor. İşte bu noktada önlem için dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle: Su ısıtıcı termostatın derecesini 45 derecenin altında tutun. Bebeğinizi tek kolunuzda taşımayın ve diğer elinizle sıcak bir içecek içmeyin. Bebeğin biberonunu ya da kavanozlardaki yiyeceklerini ısıtmak için mikrodalga fırın kullanmayın. Yiyecekleri pişirme kabıyla değil başka bir kapta sunun. Mutfakta bir yangın söndürücü bulundurun. Elektrikle çalışan aletleri fişte bırakmayın. Deterjanları, plastik torbaları, bıçakları, kibritleri, temizlik ürünlerini ve toksik (zehirli) maddeleri çocukların ulaşabileceği yerden uzakta tutun.

Oyuncak alırken dikkat

Bebekler ve küçük çocuklar, çok meraklı oluyorlar. Uykudan arta kalan her anlarını bir keşif yolculuğuna çıkarak değerlendiriyorlar. Bu durumda, "dokunma", "ağzına sokma" gibi tepkilerle çocuğunuzun keşfetme güdüsünü baskı altına almaya çalışmamalısınız. O yüzden çocuk oyuncakları seçiminde doğru tercihler yapın. Ayrılabilen kısımları olmayan ve çocuğunuzun yaşına uygun olanları seçmeye çalışın. Hiçbir zaman 4 yaşın altındaki bir çocuğa pişmemiş havuç, fıstık, sert şeker ve üzüm vermeyin. Emzik kullanmayın. Kullanılacaksa da küçük parçalara ayrılmayacak kadar güçlü emzikleri tercih edin. Emziğin büyük, sert olmasına ve üzerinde hava delikleri bulunmasına özen gösterin. Emziği hiçbir zaman bir kurdeleye ya da kordona bağlamayın. Kabloları ya da ipleri kısaltın. Bunları çocukların ulaşabileceği yerden uzakta tutun. Bozuk paraları, toplu iğneleri, düğmeleri, pilleri, balonları ve diğer küçük cisimleri çocukların ulaşabileceği yerlerde tutmayın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!