OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 08, 2005 00:00
Kavaklıdere, şarap hakkında bilgi sahibi olmak ve damak tadına en uygun şarabı seçmek isteyenler için üç yıldır ücretsiz degüstasyon kursları düzenliyor. Kurslar için Kemerburgaz’daki merkezlerine bir de şarap mahzeni eklenmiş, Teşvikiye’deki Kavaklıdere butiğinde ve anlaşmalı otellerin toplantı salonlarında da kurslar veriliyor. Şarabın ABC’si adlı bu kurslara şimdiye kadar 2000 kişi katıldı. Üç saatlik kurs, dokusuna, tadına, kokusuna göre şarap çeşitleri, şarap üretimi,
seçim kriterleri gibi ÅŸarapla ilgili her ayrıntıyı içeriyor. Kursun en keyifli kısmı olan degüstasyon, yani tadım aÅŸaması ise hangi yemeklerin hangi ÅŸaraplarla uyum saÄŸladıklarının anlatılmasından sonra baÅŸlıyor. Bir kurda en fazla sekiz kadeh farklı ÅŸarap tadılıyor, çünkü profesyonel olarak tadım yapmayan ÅŸarapseverler tatları birbirinden kolaylıkla ayıramıyor. Sekiz kadehten sonra kurslarda ÅŸimdiye kadar sarhoÅŸ olan olmasa da günün yorgunluÄŸunu çakır keyif olarak atanlar çok olmuÅŸ. Kursları yöneten Kavaklıdere Åžarapları EÄŸitim Departmanı sorumlusu Burak Demirel, ÅŸarap içimiyle ilgili detayları tadım sırasında uygulamalı olarak gösteriyor. Åžarabı vücut ısısından uzak tutmak için kadehi gövdeden deÄŸil, uçtan tutmak, aromanın kokusunu tam olarak alabilmek için mutlaka yudumlamadan önce kadehi çevirmek gibi detaylar, içim kalitesini yükseltiyor. Burak Demirel, degüstasyon için en ideal zamanın öğlen yemeÄŸi öncesi 11.00 olduÄŸunu söylüyor. Ancak öğrenciler ve çalışanlar düşünüldüğü için kurslar akÅŸam saatlerinde baÅŸlayabiliyor. Bilgilerini derinleÅŸtirmek isteyenler üç kur devam eden kurslara katılıyor. Tel: 0212-360 05 40 veya www.kavaklidere.com KURSTAN BÄ°RKAÇ NOT Åžarap açıldıktan sonra aynı gün tüketilmesi gerekiyor. Ancak çok iyi ÅŸartlarda saklanırsa iki gün içinde iyi tat alınarak içilmesi mümkün. Åžarap, evde en iyi mutfaklardaki lavabo altlarında saklanabiliyor. Ama yanında deterjan, sarmısak, soÄŸan gibi maddeler bulundurulmamalı. Her ÅŸarap yıllandıkça lezzet kazanmıyor. YaÅŸlı ÅŸaraplar yıllanması gereken, genç ÅŸaraplar ise kısa sürede içilmesi gereken çeÅŸitler. Degüstasyonun püf noktaları var. Rahat bir ışıklandırma, ortamda ÅŸaraptan baÅŸka koku verecek bir ÅŸeyin bulunmaması gerekiyor. Â
button