Sırma GÜLBAHAR
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2005 00:04
Kavaklıdere, şarap hakkında bilgi sahibi olmak ve damak tadına en uygun şarabı seçmek isteyenler için üç yıldır ücretsiz degüstasyon kursları düzenliyor. Kurslar için Kemerburgaz’daki merkezlerine bir de şarap mahzeni eklenmiş, Teşvikiye’deki Kavaklıdere butiğinde ve anlaşmalı otellerin toplantı salonlarında da kurslar veriliyor.
Şarabın ABC’si adlı bu kurslara şimdiye kadar 2000 kişi katıldı. Üç saatlik kurs, dokusuna, tadına, kokusuna göre şarap çeşitleri, şarap üretimi,
seçim kriterleri gibi şarapla ilgili her ayrıntıyı içeriyor. Kursun en keyifli kısmı olan degüstasyon, yani tadım aşaması ise hangi yemeklerin hangi şaraplarla uyum sağladıklarının anlatılmasından sonra başlıyor. Bir kurda en fazla sekiz kadeh farklı şarap tadılıyor, çünkü profesyonel olarak tadım yapmayan şarapseverler tatları birbirinden kolaylıkla ayıramıyor. Sekiz kadehten sonra kurslarda şimdiye kadar sarhoş olan olmasa da günün yorgunluğunu çakır keyif olarak atanlar çok olmuş.
Kursları yöneten Kavaklıdere Şarapları Eğitim Departmanı sorumlusu Burak Demirel, şarap içimiyle ilgili detayları tadım sırasında uygulamalı olarak gösteriyor. Şarabı vücut ısısından uzak tutmak için kadehi gövdeden değil, uçtan tutmak, aromanın kokusunu tam olarak alabilmek için mutlaka yudumlamadan önce kadehi çevirmek gibi detaylar, içim kalitesini yükseltiyor. Burak Demirel, degüstasyon için en ideal zamanın öğlen yemeği öncesi 11.00 olduğunu söylüyor. Ancak öğrenciler ve çalışanlar düşünüldüğü için kurslar akşam saatlerinde başlayabiliyor. Bilgilerini derinleştirmek isteyenler üç kur devam eden kurslara katılıyor.
Tel: 0212-360 05 40 veya www.kavaklidere.com
KURSTAN BİRKAÇ NOT
Şarap açıldıktan sonra aynı gün tüketilmesi gerekiyor. Ancak çok iyi şartlarda saklanırsa iki gün içinde iyi tat alınarak içilmesi mümkün.
Şarap, evde en iyi mutfaklardaki lavabo altlarında saklanabiliyor. Ama yanında deterjan, sarmısak, soğan gibi maddeler bulundurulmamalı.
Her şarap yıllandıkça lezzet kazanmıyor. Yaşlı şaraplar yıllanması gereken, genç şaraplar ise kısa sürede içilmesi gereken çeşitler.
Degüstasyonun püf noktaları var. Rahat bir ışıklandırma, ortamda şaraptan başka koku verecek bir şeyin bulunmaması gerekiyor.