Katina’nın çöreği, anneannemin musakkası

Güncelleme Tarihi:

Katina’nın çöreği, anneannemin musakkası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yunan ve Türk kadınları ortak anılarından derlenecek bir yemek kitabı hazırlığında.

Kadınların anıları sadece bir yemek kitabını oluşturmakla kalmayacak, ortak kültürü vurgulayarak Yunan-Türk dostluğuna da katkıda bulunacak. Türk ve Yunanlı Kadınların Barış İçin Ortak Girişimi'nin (WINPEACE) hazırladığı yemek kitabı profesyonel aşçıların değil, ortak kültürle yoğrulmuş kadınların tariflerinden oluşacak.

Türk ve Yunan kadınları, iki ülke arasındaki barış kültürüne katkıda bulunmak amacıyla ‘Türk-Yunan Yemekleri’ kitabı yazıyor. Türk ve Yunanlı Kadınların Barış İçin Ortak Girişimi'nin (WINPEACE) Avrupa Birliği'nin Akdeniz Demokrasisi Projesi'nden sağlanan fonla hazırlayacağı kitabın alışılmış yemek kitaplarından farkı kadınların anılarına yer vermesi. ‘‘Annemin terzisi Katina müthiş paskalya çöreği yapardı’’, ‘‘Komşumuz Elefteria müthiş musakka yapardı, ben de yıllardır onun tarifiyle yaparım,’’ diye başlayan anılarınız varsa kaleme alın. Aralık sonuna kadar, anı ve yemek tariflerinizi kitabın Türkiye'deki iki editöründen biri olan, Winpeace üyesi Ceylan Orhun'un başkanlığını yaptığı Anakültür'ün ‘0212 2490026’ no'lu faksına gönderebilirsiniz.

2000 SONUNDA

Doç. Dr. Şirin Tekeli'nin de editörü olduğu, 2000 sonunda yayınlanması planlanan İngilizce kitabın ‘kadın, barış, yemek’ kavramları arasında ilişki kurarak barış sürecine katkıda bulunması hedefleniyor. Ceylan Orhun, ‘‘Amacımız, şu yemek sizin, bu yemek bizim tartışmasına girmek değil, yemeğin ortak kültür için ne kadar önemli olduğunu, iki halkın hem Türkiye'de hem Yunanistan'da olan güzel anılarını ortaya çıkarmak,’’ diyor. Musakka ve kahvenin kime ait olduğunun tartışmasının yüzyıllar boyu sürebileceğini belirten Doç. Dr. Tekeli ve Orhun, Yunan asıllı Türk kadınlarını da kapsayan her kadına kitaba birşeyler katmaya yönelik çağrıda bulunuyor. Orhun, yemeğin önemini şöyle anlatıyor:

‘‘Yemek sadece fiziki anlamda varolmak için değil, kültürel anlamda önemli. İnsanlar tarihi anlaşmalarda, mutlu ve acı günlerde yemekte buluşuyor. Bu nedenle Winpeace olarak eğitsel çalışmalarımız arasında yer alan kitap yazma projesi için en uygun konunun yemek olduğunu düşündük.’’

Londra'daki Cordon Bleu Aşçılık Okulu'ndan diploması olan Orhun, isteyenin sadece anı, isteyenin ise anı ve yemek tarifi gönderebileceğini söylüyor. Profesyonel aşçıların değil ortak kültürle yoğrulmuş kadınların tecrübelerine dayanarak ‘Anneannemin musakka tarifi’ şeklinde tariflere yer vereceklerine dikkat çeken Orhun ve Doç. Dr. Tekeli, kitabın alışılmış yemek kitaplarından daha sade olacağına da dikkat çekiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!