Kartalkaya’nın kebabını yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Kartalkaya’nın kebabını yaptılar
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 25, 2004 00:00

Bolu denilince akla hemen ünlü aşçılar gelir. Ama nedense Bolulu bir usta, Bolu ve çevresine özgü yemekleri pek yapmaz. Bolu Valisi Mehmet Ali Türker, bu eksikliÄŸi gidermek ve Bolu yemeklerini belirlemek için yarışma düzenledi. 12 ünlü aşçı, kolları sıvadı, iki saat içinde tatlı, çorba ve yemeklerden oluÅŸan 30 çeÅŸit yemek yapıldı.Sonra jüri aralarından beÅŸini seçti: Mengen pilavı, cevizli keÅŸli eriÅŸte, Yedigöller, Kartalya ve Abant kebapları. Ä°ÅŸte Bolu’nun en güzel yemekleri.ABANT KEBABI (4 porsiyon)Fikret Arslan-Abant PalasMalzeme: 600 gr kuzu budu, 40 gr tereyağı, tuz, karabiber, 2 domates, 4 yeÅŸil biber, 200 gr süzme yoÄŸurt, yarım baÄŸ dere otu, 4 patlıcan, 1 kuru soÄŸan, 50 gr mantar, yarım baÄŸ maydonoz, 25 gr domates salçası, 40 gr kaÅŸar peyniri, 1 salatalık.Yapılışı: KuÅŸbaşı doÄŸranmış kuzu eti tavada tereyağıyla sote edilir. DoÄŸranmış soÄŸan, sivri biber, mantar, domates eklenir. Salça, tuz, kekik, kara biber ve su konup piÅŸirilir. Patlıcanlar ızgarada piÅŸirilip soyulur. Ortaları karnı yarık gibi açılır. Hazırlanan sote içine doldurulur. Ãœzerine rende kaÅŸar peyniri konur. Fırında 175 derecede 6-7 dakika piÅŸtikten sonra servis tabağına konur. Tabağın kenarına cacık sos ile servis edilir.KARTALKAYA KEBABI (10 porsiyon)Mücahit Özcan-Kartal OtelMalzeme: 1 kilo 800 gram kuzu kuÅŸbaşı, 1 kg milföy hamuru, 4 büyük havuç, 4 dolmalık taze kabak, yarım kilo arpacık soÄŸan, 200 gr tereyağı, 100 gr çiçek yağı, tuz, beyaz toz biber ve kekikYapılışı: Kuzu kuÅŸbaÅŸları tavada çiçek yağında hafif kızartılır, tencereye alınır. 100 gr tereyağı ve biraz su eklenir bir saat kısık ateÅŸte piÅŸirilir. Havuç, kabak ve arpacık soÄŸanları da 100 gr tereyağında kısa süre kavrulup tencereye atılır karıştırılır. Milföy hamurları 100 gramlık parçalara bölünür. Ä°nceltilip tabak ÅŸekli verilir. Ãœzerine yumurta sarısı sürülür. 180 derecelik fırında 20 dakika piÅŸirilir. PiÅŸen hamurların içine önce et-sebze yemeÄŸini konulup üzerine et suyu gezdirilir.CEVÄ°ZLÄ° KEÅžLÄ° ERÄ°ÅžTE (7 porsiyon)Faruk Gören-Petro ClubMalzeme: 1 kilo eriÅŸte makarna, 200 gr keÅŸ, 250 gr tereyağı, 100 gr ceviz, 300 gr süzme yoÄŸurt.Yapılışı: 3 litre kaynamış suya yöresel eriÅŸte ilave edilir ve 3 dakika haÅŸlanır. EriÅŸte süzülür. Tavada tereyağı eritilir. KeÅŸ eklenip pembeleÅŸinceye kadar kavrulur. HaÅŸlanmış eriÅŸte makarna ilave edilir ve tavada sote edilir. EriÅŸte makarnanın üzerine ceviz dökülür, yanına süzme yoÄŸurt konulup servis yapılır.BOLU MENGEN PÄ°LAVI(6 kiÅŸilik)Fatih Kılıç-Mengen Aşçılık Meslek Lisesi MüdürüMalzeme: Yarım kilo pirinç, 1 su bardağı tereyaÄŸ, 2 baÅŸ soÄŸan, 8 bardak et suyu, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 su bardağı ceviz içi, 250 gram kuÅŸbaşı kuzu eti, 2 su bardağı mantar, 3 domates, 1 kaşık ÅŸeker, 1 demet dereotu, tuz karabiber.Yapılışı: Pirinci bir tencerede ıslatın. Kuzu etlerini, soÄŸanı, mantarları kabukları soyulmuÅŸ domatesleri doÄŸrayıp kenarda bekletin. Bir tencerede tereyağında kızdırın. DoÄŸranmış soÄŸanları ve eti ekleyip karıştırın. Birkaç dakika sonra et suyunu boÅŸaltın. OluÅŸan köpüğü alın. Yarım saat kaynatın. BaÅŸka bir tencerede tereyağı kızdırın ve pirinçleri ilave edin. Biraz kavurduktan sonra ocakta piÅŸen etleri suyuyla ekleyin. Biraz su, ÅŸekeri, tuzu, biberi koyun. 15 dakika ağır ateÅŸte piÅŸirin. PiÅŸince kapağını açıp kekiÄŸi, doÄŸranmış dereotunu ve cevizi serpin. Karıştırın servis yapın.YEDÄ°GÖLLER KEBABI (1 porsiyon)Fikret Arslan-Abant PalasMalzeme: 100 gr kuzu budu, 100 gr piliç fileto, 60 gr köy ekmeÄŸi, 50 gr tereyağı, tuz, 1 domates, 2 yeÅŸil biber, 50 gr süzme yoÄŸurt, 2 gr kırmızı biber, 25 gr et suyu, 1 demet dereotu.Yapılışı: Kuzu eti ve piliç eti üçer parça halinde ince dövülür. Tuzlanıp biberlendikten sonra ızgarada piÅŸirilir. Bolu köy ekmeÄŸi küp ÅŸeklinde doÄŸranır, tereyağıyla kızartılılır. Ãœzerine et suyu ilave edilir. Servis tabağına konur. Ekmeklerin üzerine süzme yoÄŸurt ilave edilir. Izgarada piÅŸen etler ikiye bölünür. Tabaktaki malzemelerin üzerine dizilir. Garnitür olarak ızgarada hazırlanan domates ve biber tabaÄŸa konur. Ãœzerine tereyağı, biber sos ve dereotu ile servis yapılır.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!