Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI bağımsız araştırma şirketi Pew’in geleneksel yıllık “Küresel Tutumlar” başlıklı projesinin 2011 analizleri yayınlandı. Buna göre Türkiye’de ABD’ye olumlu gözle bakanların sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında gerileyerek yüzde 10’a kadar geriledi. Bu yönüyle Türkiye, ABD’yi olumlu değerlendirenlerin oransal olarak en azınlıkta olduğu ülke. Japonların yüzde 85’i, Kenya halkının yüzde 83’ü, Fransa’nın yüzde 75’i, İsrail’in yüzde 72’si, İngiltere’ninse yüzde 61’i ABD’yi olumlu değerlendiriyor. Devrim yaşayan Mısır’da bu oran, geçen yıla göre yüzde 3 yükselerek yüzde 20’ye ulaştı. Türkiye aynı zamanda, Filistin’den sonra, dünyada Başkan Barack Obama’ya güvenmeyenlerin en çoğunlukta olduğu ülke. Obama’ya yönelik güvensizlik oranı Hindistan’da yüzde 11, Almanya’da yüzde 12, Japonya’da yüzde 13, Fransa’da yüzde 15, İngiltere’de yüzde 22, Mısır’da yüzde 64’ken, Türkiye’de yüzde 73.
Sarko dibe vurdu
Deneklere sorulan dünya liderleri arasında Türklerin genel olarak olumlu baktığı hiçbir isim yok. Ancak yine de Türkiye’de görece olumlu görülen lider, yüzde 21’lik oranla İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad. İran liderini yüzde 13’le Kral Abdullah, yüzde 12’yle Barack Obama izliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye Türklerin güveni yüzde 1’e kadar geriledi.
Türkiye’nin diğer üst düzey ülke ve uluslararası kurumlara yönelik bakış açısı da negatif. Çin için müspet fikre sahip olanlar halkın yalnızca yüzde 18’ini oluşturuyor. Ayrıca halkın yüzde 65’i, Çin’in askeri ve ekonomik olarak bir süper güç olma yoluna girmesinin, kendi ülkesini kötü yönde etkileyeceğini düşünüyor. Rusya’ya, İran’a, Avrupa Birliği’ne, Birleşmiş Milletler’e ve NATO’ya olumsuz gözle bakanların oranı da her biri için ayrı ayrı yüzde 60’ın üzerinde çıkıyor.
Ekonomiye bakışta ikiye ayrıldık
Ülkesinin ekonomik gidişatı konusunda olumlu ve olumsuz bakışa sahip olanlar açısından Türkiye tam anlamıyla ikiye bölünmüş durumda. Halkın yüzde 49’u gidişattan memnun değilken, yüzde 48’i memnun. Ancak trendin olumlu yönde ilerlediğini söylemek mümkün. Zira ekonomik durumdan memnun olmayanların oranı, bir önceki yıl yapılan araştırmada yüzde 60 olarak çıkmıştı. Nitekim halkın yüzde 44’ü, ekonominin daha da gelişeceğine inanıyor.