KARS’A AMBARGO

Güncelleme Tarihi:

KARS’A AMBARGO
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2004 17:27

Yıllardır dilimin ucunda, isyan ediyorum, bir punduna getirip yazamadım. Ama, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde kan kardeşlerimiz, uğruna yıllardır Ermenistan’a ambargo uyguladığımız Azerbaycan, Rumlar’la birlikte hareket edince, Azerî heyeti başkanı milletvekili Samed Seyidov, 29 Nisan'da yapılan Kıbrıs oylamasına "bilerek katılmadıklarını" itiraf edip, “KKTC'nin tanınmasının gelecekte Yukarı Karabağ'daki ayrılıkçı yönetimin tanınması açısından tehlikeli örnek oluşturabileceğini” ileri sürünce, artık farz oldu: KARS’A UYGULANAN AMBARGO KALKSIN !


KARS
’ın Hürriyet’teki il sözcüsü seçildiğimde, atlayıp Kars’a gittim. Niyetim, Kars’ın sorunlarını kaleme almak, çareleri yazmaktı. Ama, daha Kars Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ali Güvensoy’un kapısını çalınca, işin rengi değişti. Güvensoy, Kars’ın sorunlarını anlatmaktan belli o kadar sıkılmış ki, yerel gazeteye verdiği bir demeci uzattı bana: “Hepsi burada yazıyor” dedi, “Al oku!” Yani, Karslı bile, artık sağır sultanın duyduğu, yedi düvelin bildiği dertlerini gelene gidene anlatmaktan, boşuna anlatmaktan bıkmış!

Haberin Devamı

Ben de, Kars’lının söylemekten de dinlemekten de bıktığı sorunlarını yazacağıma, ‘Nasıl Karslı oldum?” başlığıyla, Kars’a olan aşkımı anlatmayı tercih ettim. (Hürriyet, 22 Ocak 2004)

Aslında daha o tarihte yazımın başlığını KARS’A EKONOMİK AMBARGO koymayı düşünmüştüm. Ama dedim ya, sorun yazmayı çekmedi canım. Aynı lafları yazmayı, kuru kuru şikayet edip ağlamayı çekmedi canım. Zoğal döşemek neye yarar ki? Söylüyoruz, duyan yok, değişen bir şey yok.

“Kars’a ekonomik ambargo” dediğim, malum “DOĞU KAPI’NIN AÇILMASI” meselesi.

Bakın ta 14 Nisan 2002 tarihinde, Hürriyet Pazar’da ne yazmışım:

“Peki ne yapılmalı Kars için? Ermenistan'la sınır kapısı açılmalı, diyenler çoğunlukta. Buna karşı çıkan da çok; ama ''Git Erivan'a, her yerde Türk malı. Bu nasıl ambargo? Mallar Gürcistan üzerinden gidiyor. Yani Karslı tüccar satamıyor da, Karadenizli tüccar satıyor. Onun için bu kapıyı açtırmazlar'' diyenler de var. Tıp Fakültesi açılmalı. Ve daha bir sürü talep. Çoğu da devletten.”

Bir buçuk sene sonra gittim, yine aynı şey: “Kars’ın tek kurtuluşu Doğu Kapı’nın açılması!” Herkes’in ağzında aynı laf.

*

Ermenistan’a ekonomik ambargo uygulanması bir “Devlet politikası” ise, saygı duyarım. Ermeni diasporası Türkiye’ye düşmanlık ediyor, doğrudur. Ermenistan, Azerî topraklarının üçte birini işgal altında tutuyor, kabul edilemez!

Ancaaaaaak...

Haberin Devamı

Eğer Türkiye, komşusu Ermenistan’a, benim kafamın basmayacağı âlî Devlet Politikaları gereği ambargo uygulayacaksa, UYGULASIN!

ADAM GİBİ uygulasın!

Ermenistan’ın başkenti Erivan’a giden herkes aynı şeyi söylüyor: Erivan’da dağ taş Türk malı! Kolalar bizden, sütler bizden, makarna Türk, un Türk, konserve, tekstil ürünleri, ayakkabı, alet, edevat... herşey Türk malı, Türk markası...

Eeee?

Bu ne biçim ambargo?

Bilenlere soruyorum: Türk malları, çatır çatır Gürcistan üzerinden gidiyor, diyorlar. Rize-Artvin yoluyla Gürcistan’a, Gürcistan yoluyla Erivan’a...

Ermeniler’e uygulanan tek ceza, adam gibi Kars üzerinden, Doğukapı’dan gideceğine, mallar haniye kulağım işte gittiğinden, pahalıya satılıyor, o kadar.

Ama biraz pahalı ödemeyi göze alan Ermeni halkı, her istediği malı - TÜRK MALINI - tezgahlarda buluyor maşallah.

Eee? Bu ne biçim ambargo? Bu kime ambargo?

Söyleyeyim mi?

TÜRKİYE KARS’A EKONOMİK AMBARGO UYGULUYOR !

Bunun başka bir adı yok.

Tekrarlıyorum. Devlet politikası gereği Ermenistan’a ambargo uygulanacaksa (ki ben bunun da akıllı bir yol olduğundan pek emin değilim), bilemem. Ama ambargo ayağına KARS CEZALANDIRILACAKSA, kıyameti koparırım!

İkiyüzlü politikaların anlamı yok.

Bunun adı resmen KARS’A AMBARGO!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!