Güncelleme Tarihi:
Bazı öğrencilerin karneleri iyi olduğu için sorunsuz geçireceği ve ailesiyle birlikte sevinerek kutladığı karne gününde, bazı öğrencilerin karnelerinin kötü olasından dolayı, sıkıntı ve stres bekliyor. Bu konuda açıklamalarda bulunan uzmanlar ise ailelere çocuklarıyla sakin bir şekilde konuşmaları gerektiğini, onların önemli olduğunu ve ona özen gösterdiğinizi belli etmeleri gerektiğinin arkasında duruyor.
Dikkat edilmesi gereken 4 kural
1-Karnenin genelini inceleyin: Çocuğunuzun karnesine baktığınız zaman, hangi alanlarda daha iyi hangilerinde kötü olduğunu görebilirsiniz. Bu durumda onun ilgi alanlarının farkına varın.
2-Toplantılara katılmayı ertelemeyin: Veli toplantılarında, bütün gün çocuğunuzla birlikte olan ve gözlemleyen öğretmenlerinden fikir ve önerilerini dinlemelisiniz.
3-Değişikliği göz alın: Bazı dönemlerde çocuğunuz zorlanıyor olabilir ve bu durum hayatında onun için farklı gelen bir değişim olabilir.
4-İletişim kurun: Çocuğunuz kızmak ve bağırmak yerine, onunla karnesiyle ilgili konuşun. Onun düşmanı değil dostu olun.
Karne, sene sonunda çocuğun okulda gördüğü derslerdeki başarısı gösteren belgelerdir. Ancak çocuğunuzun kapasitesini ve zeka seviyesinin bir göstergesi değildir. Sınav stresi, duygusal problemler, motivasyon düşüklüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve öğrenme bozukluğu gibi başarıyı, dolayısıyla da çocuğunuzu etkileyen birçok faktör vardır.
Bazı öğrencilerin, ders çalışma konusundaki organizasyon ve planlama konusundaki eksikliklerinin de başarılarını etkileyeceği belirtildi. Bu konuda ailenin çocuğa yardım etmesi ve yol göstermesi gerekmektedir. Eğer çocukta sizin ilginizi çeken dikkat eksikliği yahut hiperaktivite gibi bir durum varsa, bir psikiyatr veya psikologdan yardım istemek konusunda çekinilmemelidir.