Güncelleme Tarihi:
Son yıllarda çalışan bireylerden ve özellikle de erkeklerden diş beyazlatma talebinin oldukça fazla geldiğini belirten Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Protez Uzmanı Dr. Özge Öztürk, bunun dışında daha beyaz dişlere sahip olmak isteyen, bakımlı görünmek isteyen pek çok kişinin de dişlerini beyazlatmak istediğini söylüyor.
Dişlerin sağlıklı olduğunun ilk göstergelerinden biri de, rengi. Beyaz, pırıl pırıl dişler gülümseyişi hem sağlıklı hem de çekici hale getiriyor. Bu sayede kişinin karşısındaki kişileri de etkileme gücü artıyor. Öztürk, diş beyazlatma hakkında merak edilen soruları yanıtladı:
Son yıllarda diş beyazlatanlarda artış gözlemliyor musunuz?
Estetik beklentilerin arttığı günümüzde, kişiler dişlerinin görünümünü daha çok önemsemeye başladı. Dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları kişinin psikolojisini olumsuz olarak etkileyebiliyor. Estetik diş hekimliğindeki gelişmelerle bu tarz bozuklukları farklı tekniklerle düzeltebiliyoruz. Renklenmiş dişlerin beyazlatılması diğer alternatif tekniklere göre oldukça kolay, zahmetsiz ve ekonomik bir yöntem. Bu yüzden oldukça popüler hale geldi.
En çok kimler diş beyazlatmak için geliyor?
Güzel bir gülümseyiş ve sağlıklı dişler kişinin kendine olan güvenini artırdığı gibi, karşısındaki kişiler üzerinde de olumlu bir izlenim bırakmasında etkili oluyor. Bu yüzden çalışan bireylerden diş beyazlatma talebi oldukça fazla geliyor. Bununla birlikte daha beyaz dişlere sahip olmak, bakımlı görünmek isteyen pek çok kişi dişlerini beyazlatmak istiyor. Özellikle erkek hasta grubu sayımızda da oldukça fazla bir artış görüyoruz.
Diş beyazlatma hangi dişlere yapılıyor?
Beyazlatma, dişlerin mine ve dentin yapısında, doğuştan veya sonradan oluşmuş koyu renkli yapının kalıcı olarak renginin açılması anlamına geliyor. Dişlerimize ne kadar iyi bakarsak bakalım fizyolojik olarak bir yaşlanma da söz konusu oluyor. Beslenme alışkanlıklarımıza bağlı olarak çok fazla çay, kahve, kola tüketimi, sigara gibi alışkanlıklar ile oluşan renkleşmeler ile dişlere yapılan kanal tedavisine bağlı olarak meydana gelen renk değişiklikleri için beyazlatma uygulanıyor. Küçük yaşlarda kullanılan “tetrasiklin grubu antibiyotikler” nedeniyle oluşan renkleşmelerin beyazlatılması zordur, sonuçlar değişkenlik gösterebilir.
Diş beyazlatmanın yapılamadığı, yapılmasının sakıncalı olduğu durumlar var mı?
- Aşırı diş hassasiyeti olanlar
- Dişeti problemleri olanlar
- Dişeti çekilenler
- Diş kökünün açığa çıktığı kişiler
- Çürükleri olanlar
- Ciddi diş çapraşıklarının olduğu bireyler beyazlatma işlemi için uygun değildir. Hekim kontrolü altında yapılan diş beyazlatmasının herhangi bir sakıncası yok, ancak yine de doktorun değerlendirmesi en doğru yöntem. Ayrıca dolgular veya porselen kaplamalar üzerinde beyazlatma işlemi etkili olmayacaktır.
Çay, kahve, sigara kaynaklı lekeler (renkleşmeler) bu uygulama için ideal mi?
Beslenme ve hijyen alışkanlıkları, çay, kahve tüketimi ve sigara, tütün kullanımı dişlerin renkleşmesinde çok büyük rol oynuyor. Dişlerin üzerinde sonradan oluşmuş lekelenmeler temizlendikten sonra beyazlatma bu tip vakalar için oldukça uygun olabiliyor.
Bazen dişlerde beyaz lekeler oluyor, bunlar yapısal mı, beyazlatma bunlarda da etkili oluyor mu?
Dişlerin üzerindeki beyaz lekeler genellikle yapısal kaynaklıdır, bu tarz dişlerde beyazlatmanın etkisi kişiden kişiye değişebiliyor. Beyaz lekeler beyazlatma ile daha fazla açılacağı için çevre diş dokusuyla aynı derecede bir beyazlık sağlamak her zaman mümkün olmayabiliyor. Ancak çevredeki bölgeler daha beyaz olacağından beyaz noktalar eski haline göre daha zor fark edilebiliyor.
Diş beyazlatmak için farklı yöntemler var mı?
Klinikte ortalama bir saat süre içerisinde tamamlanan ofis tipi beyazlatma ile kişiye özel hazırlanan plaklar içine yerleştirilen jeller vasıtasıyla evde yapılan ev tipi beyazlatma yöntemleri vardır. Her iki yöntemin birlikte kullanılması çok başarılı sonuçlar veriyor. Ayrıca kanal tedavisi sonrası rengi koyulaşan dişler için uygulanan ‘intra-koronal’ beyazlatma tekniği de bulunuyor.
Diş beyazlatmadan önce diş taşlarının temizletilmesi ya da başka diş tedavilerinin uygulanıp bitirilmesi şart mı?
Beyazlatma öncesi bir takım ağız hazırlığının yapılması gerekiyor. Diş taşı temizliği ile dişlerin üzerinde sonradan oluşan lekeler ve diş taşları uzaklaştırılarak, beyazlatma jelinin dişlerin tüm yüzeylerine nüfuz etmesi sağlanıyor. Dişlerde çürük kaviteleri varsa buralar dolgular ile restore edilerek, diş bütünlüğünün sağlanması gerekiyor.
Diş beyazlatma diş minelerine zarar verir mi?
Beyazlatma hekim kontrolünde yapıldığında, doğru teknik ve uygun konsantrasyonda beyazlatma jelinin kullanımı ile herhangi bir zararı olmayan kozmetik bir uygulamadır.
Beyazlatma işlemi yılda kaç defa yapılmalıdır?
Beyazlatma işlemi sonrası sağlanan beyazlık, hastanın hijyen ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak çok uzun yıllar etkisini sürdürüyor. Zamanla bir miktar geriye dönüş olsa da asla eski rengini almıyor. Kontroller esnasında hekim tarafından gerek duyulursa pekiştirme amaçlı uygulamalar yapılabiliyor.
Diş beyazlatanlar dişlerini temizlerken nelere dikkat etmeli?
Rutin hijyen yöntemlerinden farklı bir şeye gerek yoktur. Ancak nadiren de olsa dişlerde, birkaç günden uzun sürmeyen sıcak-soğuk hassasiyeti oluşabiliyor. Bu durumda hassasiyet giderici diş macunları öneriyoruz.
Diş beyazlatmadan sonra yasaklar var mı, kırmızı şarap, kola, sigara, kahve vs. yasaklar oluyor mu?
Beyazlatmayı takip eden ilk hafta, özellikle dişleri boyama özelliğine sahip, kırmızı şarap, çay , kahve, kola, sigara kullanımı asgariye indirilmeli, mümkünse hiç kullanılmamalıdır. Klinikte yapılan beyazlatmayı takiben özellikle ilk hafta dişler boyanmaya daha hassas hale geliyor. Bu süreçte hekimin önerileri takip edildiğinde beyazlatma işleminin sonucu daha başarılı olacaktır.
Diş beyazlatmada yaş sınırı var mı?.
Genellikle 18 yaş sonrası bu işlemleri yapıyoruz.