Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2001 02:08
Roche İlaç Firması'nın, Swissotel'de düzenlenen sempozyumlar serisinin dördüncüsünde konuşan Alman kardiyolog Prof. Dr. Sharma, 'Sendrom X' denilen obezite, yani şişmanlık hastalığının, kalp ve damar hastalıkları için çok tehlikeli olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Sharma'ya göre, özellikle karın bölgesindeki yağlanma birçok hastalığın habercisi.
‘SENDROM X’ denilen obezite (şişmanlık), diyabet, hipertansiyon ve dislipideminin (total kan yağlarının ve kötü kolestrol LDL'nin yüksek, iyi kolestrol HDL'nin düşük olması) kalp ve damar hastalıklarında, sigaradan sonra en büyük risk faktörü olarak değerlendiriliyor.
Sendrom X tanısı için ilk kriter
‘obezite’, daha sonra diğer faktörlerden de bir ya da daha çoğunun eklenmesi gerekiyor.
Obezitenin ciddi bir sorun olduğuna dikkati çeken Alman kardiyolog Prof. Dr.
Arya Sharma, karın çevresinde depolanan fazla miktardaki yağa bağlı şişmanlığın, kalp-damar açısıdan ciddi risk yarattığını söyledi.
Roche İlaç Firması'nın, Swissotel'de düzenlenen sempozyumlar serisinin dördüncüsünde konuşan Prof. Dr.
Sharma, karın bölgesindeki yağlanmanın hipertansiyon, tip 2 diyabet, dislipidemi için ortam hazırladığını söyledi. Karın içi ve çevresinde depolanan yağlara bağlı obezitenin daha çok erkeklerde görüldüğünü belirten Prof. Dr.
Sharma, ‘‘Erkeklerin, sendrom X'e yakalanma riski kadınlardan daha fazla. Ancak kadınlarda da menopozdan sonra karın içi çevresinde yağ birikiyor ve bu sendrom X'e yol açıyor’’ dedi. Karın çevresinde yağ dokusundaki artışın diyabete, buna bağlı olarak ciddi böbrek hastalıklarına yol açabildiğini anlatan Prof. Dr.
Sharma, meme, kolon ve prostat kanserleriyle olan ilişkisinin de kanıtlandığını söyledi.
EN AZ BEŞ KİLO VERİN
Kardiyovasküler ve metabolik riski azaltmak için bel çevresinin daraltılmasının da hedeflenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr.
Sharma, ‘‘Yüzde 5-10'luk kilo kaybı bile artan kan basıncını düşürür, insülin duyarlılığını artırır ve dislipidemiyi iyileştirir. Ayrıca uykuda nefes darlığı sorununu, kanama ve pıhtılaşmayla ilgili hastalıkları da iyileştiriyor’’ dedi.
Kilo ile ilgili değerlendirmelerde vücut kitle indeksinin kullanılmasının yetmediğini belirten Prof. Dr.
Sharma, ‘‘Bel çevresi de değerlendirilmeli. Kadınlarda bel çevresinin 88 santimetre, erkeklerde ise 102 santimetre üzerinde olması risk’’ dedi.
Sedanter (pasif-hareketsiz) yaşam ve yüksek
kalori içeren besinlerin tüketilmesinin Sendrom X'e yol açtığını vurgulayan Prof. Dr.
Sharma, ‘‘Günde en az yarım saat egzersiz yeterli. Yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı. Meyve ve sebze ağırlık beslenme biçimi tercih edilmeli’’ dedi.
Obezitenin bir
‘hastalık’ olarak değerlendirilmesi ve tedavisine çalışılması gerektiğini anlatan Prof. Dr.
Sharma, ‘‘Tedavi edilmemesi halinde komplikasyonları ciddi maliyetlere yol açıyor’’ dedi.