Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2005 00:00
Karın ağrısı başlı başına bir hastalık olmasa da başka sorunların belirtisi. Özellikle ani başlayan karın ağrılarında dikkatli olmalı. Doktora danışmadan ağrı kesiciye sarılmamalı. Karın ağrısının birçok nedeni olabilir. Fazla yemek yemek, uygunsuz beslenme ve basit enfeksiyonlar bunların başında geliyor.
Akut karın ağrısı nedir? Neden olur?
Aniden yani 6 saat içinde başlayan karın ağrısı ile karakterize karın hastalığı ‘akut karın’ olarak anılmaktadır. Ağrıyı takiben 6 ile 12 saat içinde bulantı ve kusma olması genellikle mide-bağırsak sisteminde bir tıkanıklığın göstergesi. Bağırsakta iltihabi bir sorun varsa iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülür. Ani başlayan karın ağrısı olan her hasta detaylı bir şekilde ele alınmalıdır. Bir haftayı aşan bir süredir karın ağrısı olan hastada ‘akut karın’ tablosu düşünülmese de hekim tarafından araştırılmalı.
Başka hangi sorunlar karın ağrısı yapar?
Karnın değişik bölgelerindeki ağrılar, o bölgeye has organların hastalıklarının belirtisi olabiliyor. Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar karın ağrısı yapabilir. Sadece karın boşluğundaki organlar değil; akciğer iltihapları, kalp krizleri ve kaburga kırıkları da karın ağrısı yaratabiliyor.
Ağrı kesici neden önerilmiyor?
Karın ağrısı şikayetinin altında farklı sebepler olabileceği için bilinçsiz bir şekilde ilaç almamak gerekiyor. Ancak
yemek sonrasında gelişen, hafif şiddetteki karın ağrılarında hafif buzlu su, elma suyu içilebilir, tost veya muz yenebilir. Mide asidinin sorun yarattığı biliniyorsa, asit giderici ilaçlar alınabilir.
Ne zaman doktora başvurmak gerekir?
Şiddetli, tekrarlayıcı, artan ve devamlı karakterde ağrılar,
Ağrı ile nefesin kesilmesi, baygınlık hissi, kanama, kusma ve yüksek ateş olması,
Karın ağrısının göğüse, boyuna ve omuza yayılması,
Dışkıda kan görülmesi,
Karında gerginlik ve şişme olması...
Tanı ve tedavi nasıl yapılır?
Karın ağrısı sorunuyla doktora gelen kişilerin detaylı muayenesi yapıldıktan sonra bazı hastalıkların ayırımı için, kan testi, idrar testi, ultrasonografi, tomografi gibi görüntüleme testleri istenerek tanıya gidiliyor. Tedavi tamamen saptanan soruna göre düzenlenir.
Karın sağ üst bölümünde ağrı Karaciğer, safra kesesi ve yollarının hastalıkları ve ülser sorunları sorumlu olabilir.
Karın sol üst bölümünde ağrı
Dalak, pankreas ve karın şah damarının (aorta) hastalıkları olabilir.
Göbeğin üst bölümünde ağrı
Yemek borusu, mide ve oniki parmak bargırsağının, gastrit, ülser ve reflü gibi hastalıkları akla getirir.
Karın sol alt bölümünde ağrı
Kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık, idrar sorunları, karın şah damarının hastalıkları, dış gebelik ve apandisit problemi olabilir.
Karın sağ alt bölümünde ağrı
Apandisit, idrar, dış gebelik, yumurtalık, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.