Kardeş payı böbrekler

Güncelleme Tarihi:

Kardeş payı böbrekler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2011 00:00

İkisi kronik böbrek hastası, ikisi sağlam dört kişi aynı dakikalarda, aynı nedenle ameliyata alındı. Sağlam olanlar yakınlarına böbrek bulunması uğruna, yabancılara böbreklerini bağışlayacak kadar fedakârdı.

Haberin Devamı

ZİRAAT teknisyeni olan Ovuzhan Atlıakın’a (50) böbrek yetmezliği tanısı 2007’de geçirdiği kalp krizinden sonra koyuldu. Doktoru sorunun kalbinde değil, böbreklerinde olduğunu söyledi. Arkasından diyaliz süreci geldi. Bundan kurtulmanın tek yolu da böbrek nakli olmasıydı. İki yaş büyük ağabey Bursa Böbrek Hastalıkları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mürşit Atlıakın böbreğini vermeyi teklif etti. Psikolog olan Atlıakın diyalize giren hastaların yaşadıklarının en yakın tanığıyla, böbreklerini de kardeş payı yapmak istedi. Ama kan grubu uygun değildi.

Yollar kesişti

Memur Mehmet Çakal (41) böbrek hastası olduğunu oğlu nedeniyle öğrendi. Oğluna yapılan testlerde böbrek yetersizliğine giden bulgular saptanınca ondan da benzer testler istendi. Tahlil sonuçları Çakal’ın böbrek yetersizliğinin son aşamasına geldiği anlaşıldı. Derhal diyaliz tedavisine başlandı, ancak sürekli aksatıyordu. Babası böbreğini vermek istedi fakat hepatit B nedeniyle uygun bulunmadı. Bu kez teyzesinin eşi şoför Sertan Bilgin (33) böbreğini vermeyi
teklif etti. Ama onun da kan grubu uymuyordu. İki ailenin yolları İstanbul’da Memorial Hastanesi’nde kesişti. Her ikisi de aynı hastaneye nakil için başvurmuştu.

Haberin Devamı

Hastalar hazırlandı, takaslar yapıldı

ÇAPRAZ organ nakli havuzuna giren hastalar ile vericiler çapraz eşleştirildi. Mürşit Atlıakın’ın böbreği Çakal’a, Sertan Bilgin’inki ise Ovuzhan Atkıakın’a uygundu. 8 Eylül’de dördü aynı anda ameliyata alındı. Vericilerden böbrekler çıkarılırken, diğer yanda alıcı hastalar hazırlandı ve böbrekler takas edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!