Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2003 00:00
Marzipan denilen badem hamuru, pastacılıkta çok kullanılan bir malzeme. Bu hamurun saÄŸladığı beyaz renk, kırmızıyla birleÅŸince ortaya gözalıcı, iÅŸtah açıcı bir manzara çıkıyor. Badem hamurunu pastacılık malzemeleri satan dükkanlardan veya pastane imalathanelerinden almak mümkün. Lezzet Dergisi, Aralık sayısında yılbaşı dosyasında bu pastalara geniÅŸ bir yer ayırmış. Noel Baba ve kardan adam, bu pastaların en önemli süsleri. Ä°ÅŸte size mevsime uygun kış pastalarından birkaç örnek...KARDAN ADAMLI PASTA8 kiÅŸilik, hazırlık süresi 1 saatGerekli malzemeler: 1 hazır kakaolu kek, 100 ml. süt kreması, 100 gr. bitter çikolata, 150 gr. badem hamuru (sade), 10 gr. badem hamuru (kırmızı gıda boyalı), 30 gr. badem hamuru (yeÅŸil gıda boyalı)Hazırlanışı: Süt kremasını bir kaba alıp iki misli kabarana kadar çırpın. Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Ocaktan alıp karıştırarak ılıtın. Kremaya ekleyip karıştırın.Alttaki kek parçasının üzerine çıkolatalı kremayı spatulayla yayın. DiÄŸer kek parçasını üzerine kapatın.Sade badem hamurunun dörtte birini ayırın. Kalan büyük parçayı merdaneyle kekin üzerini ve yanlarını kaplayacak büyüklükte açın. Merdane yardımıyla kekin üzerine yerleÅŸtirip elinizle düzeltin.YeÅŸil gıda boyasıyla renklendirilmiÅŸ badem hamuruyla çam aÄŸacı formunda süslemeler hazırlayın. Sade badem hamuruyla iki tane kardan adam figürü hazırlayın. Kırmızı badem hamuruyla figürlere ÅŸapka yapın. Ayırdığınız sade badem hamuruyla da minik kartopları yapın. Kardan adam, çam süslemeleri ve kartoplarını pastanın üzerine yerleÅŸtirin. Dilimleyip servis yapın.VÄ°ÅžNELÄ° YENÄ° YIL PASTASI8 kiÅŸilik, hazırlık süresi 45 dakikaGerekli malzemeler: 1 hazır kakaolu kek, 3 çorba kaşığı konyak, 100 ml süt kreması, 200 gr dondurulmuÅŸ viÅŸne, 80 gr rendelenmiÅŸ sütlü çıkolata, 150 gr badem hamuru (yeÅŸil gıda boyalı), 20 gr badem hamuru (kırmızı gıda boyalı), 20 gr badem hamuru (sade), 5 gr badem hamuru (kahverengi gıda boyalı), yarım paket toz kremÅŸanti, yarım su bardağı soÄŸuk sütHazırlanışı: Alttaki kek parçasını konyakla ıslatın. Süt kremasını bir kaba alıp iki misli kabarana kadar çırpın. Kekin üzerine spatulayla yayın. Sütlü çikolata ve viÅŸneleri serpiÅŸtirip diÄŸer kek parçasını üzerine kapatın.YeÅŸil badem hamurunu merdaneyle kekin üzerine ve yanlarını kaplayacak büyüklükte açın. Merdane yardımıyla kekin üzerine yerleÅŸtirip elinizle düzeltin.Sade badem hamurunu 3 mm kalınlığında yuvarlak açıp pastanın üzerine yerleÅŸtirin. Kahverengi badem hamurundan iki göz yapıp sade badem hamurunun üzerine hafifçe batırın. Kırmızı badem hamurunu iki mm kalınlığında açıp üçgen ÅŸeklinde kesin. Bir ucu yüzle birleÅŸecek ÅŸekilde pastanın üzerine yerleÅŸtirin (Noel Baba’nın gövdesi olarak). Toz kremÅŸantiyi soÄŸuk sütle çırpıp krema torbasına doldurun. Ucuna yıldız ÅŸekli duy takıp yüze saç, sakal ve bıyık yapın. Pastanın kenarına aralıklı olarak sıkın. Servis yapın.FRAMBUAZLI NOEL BABA PASTASI8 kiÅŸilik, hazırlık süresi 1 saatGerekli malzemeler: 1 hazır kakaolu kek, 100 ml süt kreması, 200 gr dondurulmuÅŸ frambuaz, 50 gr damla çikolata, 150 gr badem hamuru (sade), 50 gr badem hamuru (kırmızı gıda boyalı), 20 gr badem hamuru (yeÅŸil gıda boyalı), 10 gr badem hamuru (sarı gıda boyalı)Hazırlanışı: Süet kremasını bir kaba alıp iki misli kabarana kadar çırpın. Alttaki kek parçasının üzerine kremayı spatulayla yayın. Ãœzerine frambuazları ve damla çikolata serpiÅŸtirip diÄŸer kek parçasını üzerine kapatın.Sade badem hamurunun dörtte birini ayırın. Kalan büyük parçayı merdaneyle kekin üzerini ve yanlarını kaplayacak büyüklükte açın. Merdane yardımıyla kekin üzerine yerleÅŸtirip elinizle düzeltin.Kırmızı gıda boyasıyla renklendirilmiÅŸ badem hamuruyla Noel Baba ve hediye torbası hazırlayın. YeÅŸil ve sade badem hamuruyla minik hediye paketleri yapın. Ayırdığınız sade badem hamuruyla pastanın üzerine koltuk formunda bir süsleme yayın. Noel Baba’yı yatar durumda yerleÅŸtirin. Pastanın üzerine hediye torbası ve paketlerini dizin. Dilimleyip servis yapın.ÇAM AÄžACI10 kiÅŸilik, hazırlık süresi 30 dakika, piÅŸirme süresi 1 saatGerekli malzeme: 1 su bardağı esmer ÅŸeker, 1 su bardağı toz ÅŸeker, 2.5 su bardağı un, yarım su bardağı kakao, 150 gr margarin, 5 yumurta, 1.5 su bardağı süt, 2 tatlı kaşığı kabartma tozuKrema için: 500 ml süt kreması, 250 gr bitter çikolataÃœst malzeme: 300 gr badem hamuru, 1 gr yeÅŸil gıda boyası, 1 tutam kırmızı gıda boyası, 1 tutam kahverengi gıda boyası, 100 gr badem ÅŸekeriHazırlanışı: Kek için margarini oda ısısında yumuÅŸatın. Bir kaba alıp esmer ve toz ÅŸeker, un, kakao, 5 yumurta, kabartma tozu ve sütü ekleyip çırpın. YaÄŸlanmış orta boy bir dikdörtgen kalıba dökün. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 1 saat piÅŸirin. Kalıbı fırından alıp keki soÄŸumaya bırakın. Kalıptan çıkarıp çam aÄŸacı formunda bir kalıpla kesin. Keki üç dilim elde edecek ÅŸekilde enine kesin.Krema için, süt kremasını bir tencereye alıp kaynatmadan ısıtın. Çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştırın. Ocaktan alıp kremayı katılaÅŸana kadar mikserle çırpın.Kek parçalarının arasına kremayı spatulayla sürüp üst üste dizin. Badem hamurundan ceviz ve yumurta büyüklüklerinde iki parça ayırın. Kalanına yeÅŸil gıda boyası ekleyip yoÄŸurun. Ceviz büyüklüğünde badem hamuruna kahverengi, yumurta büyüklüğünde olana ise kırmızı gıda boyası ekleyip yoÄŸurun. Renkli badem hamurlarını 3 mm kalınlığında açın. AÄŸacın gövdesini kırmızı hamurla kaplayın. AÄŸacın diÄŸer taraflarını yeÅŸil badem hamuruyla kaplayın. Kahverengi hamuru ÅŸerit ÅŸeklinde kesin. YeÅŸil ve kırmızı hamurların birleÅŸme yerine yerleÅŸtirin. AÄŸacın üzerini badem ÅŸekerleri ve yaprak desenli badem hamuru ile süsleyin. Servis yapın. Â
button