Ayda KAYAR
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2004 00:16
Sakarya Karasu’da şimdi moda ‘Evlilik Okulu’na gitmek. Evlisi, bekarı, boşanmışı herkes bu okulda. Ama çoğunluk gelin adayı genç kızlar. İlçenin kızları artık sertifikalı gelin adayları.
Komşu ilçe kızları durur mu, onlar da istemişler sertifikalı olmayı. 2 Nisan’dan itibaren Ferizli’nin kızları da Evlilik Okulu’na gidecek. Yakında Sakarya’nın tüm kızları sertifikalı gelin adayı olup, taliplerine de şart koşarlarsa sakın şaşırmayın.
Sakarya’nın Karasu İlçesi’nde Halk Eğitim Merkezi’ndeyiz. İlçede her perşembe 150 kişi burada toplanıyor. Ne mi var? Evlilik Okulu. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Birimleri Bölümü Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hüdaverdi Adam anlatıyor. Onlar can kulağıyla dinliyor. Sertifikalı gelin adayları dedik ama az sayıda da olsa damat da var. En ön sırada Kaymakam Enver Erdem ile İlçe Jandarma Komutanı Emrah Akçay oturuyorlar. Hemen yanlarında da eşleri.
Kaymakam Erdem, ilk derslere ilçe halkına örnek olmak için girmiş ama sonra Doç. Adam’ın müptelası olup, sertifika almaya karar vermiş. Kursun en devamlı öğrencisi.
EĞİTİM ŞART
İlçeye geçen yıl atanan Kaymakam Enver Erdem. ‘Her işin başı eğitim’ diyenlerden. Sakarya’nın geneli gibi Karasu’da da eğitimin, ekonomi kadar gelişmediğini söylüyor. Geçtiğimiz yıl da üniversite işbirliğiyle yapılan ‘Ana Baba Okulu’ açmışlar. Bu proje şimdi Sakarya’nın genelinde AB destekli olarak sürdürülüyor.
Evlilik Okulu için, otomobil kullanmak için bile eğitim gerekiyorsa, evlilik gibi ciddi bir müessesenin yürütülmesi için de eğitim gerekli, diye düşünüyor: ‘Üç çocuğum var, keşke burada öğrendiklerimi daha önce öğrenseydim’ diyor.
Karasu Kaymakamlığı, okullara da hareketlilik getirmiş. Artık ilçedeki ilköğretim okulları Anadolu Liseleri’ne, liseler de üniversitelere öğrenci yerleştirme konusunda yarışıyorlar. Kısacası Kaymakam Enver Erdem ve eğitimciler, Karasu’da eğitime baş koymuşlar.
10 HAFTA 30 SAAT
Evlilik Okulu 10 hafta boyunca sürecek. Öğrenciler, her perşembe 13.00-16.00 saatleri arasında toplam 30 saat ders görecekler. Doç. Dr. Adam, derslere ‘Aile Olma Kavramı’ ile başladıklarını söylüyor. Sonraki derslerde ‘Aile Tipleri’, ‘Eş Seçimi’, Aile İçi İletişim’, ‘Aile İçi Çatışmalar ve Çözümü’, ‘Ana Baba Tutumları’, ‘Ailede Mutlu Olma Sanatı’, ‘Akraba Evliliği’, ‘Boşanma ve Sonuçları’ başlıklı konular var. Kursların sonunda devam edenler sertifika da alacaklar.
ÜCRETSİZ DANIŞMA HATTI
Kursta çoğunluk evlilik çağındaki genç kızlar. Ama onların yanı sıra birlikte gelen evli ve nişanlı çiftler, boşanmış kadınlar bile var. Evli ve nişanlı olanlar kurs sayesinde ilişkilerindeki hataları gördüklerini ve her şeyin daha iyi gittiğini söylüyorlar. Birçok çift de evde demokrasiye kavuşup, çocuklarıyla daha iyi ilişkiler kurmaya başlamış. Doç. Dr. Adam, tüm öğrencilerine cep telefonunu vermiş. Bir sorunu olup, başa çıkamayanlar çeviriyorlar telefonu ‘Hocam ne yapacağız şimdi?’ diye. Yani ücretsiz kursun, ücretsiz bireysel danışma hattı da var. Doç. Dr. Adam, Eğitim Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı minik skeçleri ekrana yansıtarak, dersleri uygulamalı olarak anlatıyor.
DOÇ. ADAM’DAN ASPİRİN NİYETİNE EVLİLİK TAVSİYELERİ
Karşınızdakini iyi tanıyın, ne istediğini öğrenin.
Karşınızdaki kişiyi koşulsuz sevin. ‘ise’ ve ‘çünkü’ sevgilerini aşarak, eşinizi ve çocuklarınızı ‘rağmen’ sevin.
Herkesin bir sevgi dili vardır. Bazıları ‘seviyorum’ denilmesinden hoşlanır, bazıları dokunulmaktan, bazıları hediyelerden. Karşınızdakinin sevgi dilini keşfedin ve onun istediği şekilde davranın.
Aile içinde ‘ben alanı’, ‘sen alanı’ ve ‘biz alanı’ olmak üzere üç temel alan vardır. Ben ve sen alanları çoğunluktaysa çatışmalar olur. Biz alanını ne kadar genişletirseniz, çatışmalar o kadar azalır. Benim evim değil, bizim evimiz gibi.
Evliliklerde, kişisel tercih ve tutumların kurallaştırılması çatışmalara neden olur. Tercihinizi bildirin ama karşınızdakinin tercihine de saygılı olun.
Özverili olun. Özveriyle karşılanan eş, kendini değerli hisseder. Ancak bunu her iki taraf da eşit olarak yapmalı. Tahterevalli gibi olmalı.
Mutlu olmak için değil mutlu etmek için evlendiğinizi düşünün. Mutlu ederseniz, siz de mutlu edilirsiniz.
NURTEN BAŞARAN (20) - HASAN AYHAN (26)
SEN, BEN YERİNE BİZ OLMAYA BAŞLADIK
Nurten ile Hasan yazın evlenecek, nişanlı bir çift. Kursun bakış açılarını değiştirdiğini söylüyorlar. Dersler sayesinde, birbirlerinin tanımadıkları yönlerini tanımaya başlamışlar. Artık tartışmalardan sonra dönüp bir de kendilerinde hata olup olmadığına bakıyorlar. Nurten, ‘Sen, ben yerine biz olmaya başladık’ diyor.
NURGÜL AK (27) - SALİH AK (33)
ÇOCUĞUM DEĞİL BEN HATALIYMIŞIM
Nurgül - Salih Ak çifti dokuz yıllık evli. Sekiz yaşında bir oğulları, 2.5 yaşında bir kızları var. Kız doğduktan sonra evde bazı problemler çıkmış. Salih Ak, kardeşini kıskanıp huysuzluk yapan oğlunu arada bir dövmeye başlayınca problemler daha da büyümüş. Ama şimdi mutlular. Karı koca yolunu tuttukları kursta öğrendikleri, hem evlilik problemlerini hem de çocuklarıyla olan problemlerini gidermiş. Salih Ak, kursta öğrendikleri için şunları söylüyor: ‘Küçükle ilgilenip, büyükten ilgimizi çekmişiz. Artık oğlumla da ilgileniyorum, uyum sağladık, birbirimize daha anlayışlı davranabiliyoruz. Ara sıra yine huysuzluk yapıyor ama evin huzuru eskisinden çok daha iyi.’
FEVZİYE KURTULUŞ (51)
BEN EŞ SEÇMEYİ BAŞARAMAMIŞIM
Fevziye Hanım, İstanbul Olgunlaşma Enstitüsü Mezunu, 17 yıl evlilikten sonra boşanmış. Şimdi Karasu’da üç çocuğuyla birlikte yaşıyor. Lise ve üniversite çağındaki çocuklarıyla iletişimine artık başka gözle bakıyor. Onları daha iyi anlıyor. Peki ya geçmiş evliliği? ‘Hayır’ diyor: Evliliğimde hata yapmamışım, eş seçiminde hata yapmışım ve olmaması gerektiği kadar özveride bulunmuşum.
CANAN BAŞARAN (30) FEHMİ BAŞARAN (32)
BİLGİLERİMİZİ UYGULAMALI OLARAK TAZELİYORUZ
Canan ve Fehmi Başaran her ikisi de psikolojik danışman olan dokuz yıllık evli bir çift. Biri sekiz yaşında, diğeri sekiz aylık iki çocukları var. Kurs sonunda hazırlanacak kitapta onların da katkısı olacak. Kursa mesleki olarak devam ediyorlar ama bilgilerini de tazeliyorlar. Fehmi Başaran, teoride bildiklerini uygulamalı görmenin daha etkili olduğuna inanıyor. Meslekleri de olsa terzi kendi söküğünü dikemez kabilinden, onlar da kendi eksikliklerini görüyorlar derste.
DERYA AKÇAY (27)
DOĞACAK ÇOCUĞA HAZIRLIK
İlçe Jandarma Komutanı olan eşiyle birlikte kurslara gelen Derya Akçay, kurstan sonra evliliklerine daha ayrıntılı baktıklarını söylüyor. Geçtiğimiz ağustos ayında evlenmişler. Derya Hanım, altı aylık hamile. Doğacak çocuğuyla kuracağı ilişkiyi de bu kursta öğreniyor. Derslere katılmaktan çok mutlu. Bunun ilçe halkı içinde çok yararlı olduğuna inanıyor.
YASEMİN ERDEM (33) - ENVER ERDEM (40)
KAYMAKAM VE EŞİ HİÇ DERS KAÇIRMIYOR
Kaymakam Enver Erdem ve eşi Yasemin Erdem, kursun en devamlı öğrencileri. Hiç ders kaçırmamışlar. 15 yıllık evliler. 10, 11 ve 14 yaşlarında üç çocukları var. Kaymakam bey, derslerde anlatılanları daha önce öğrenmediği için hayıflanıyor. Aslında ilk derslere, ilçe halkına örnek olmak için girmişler ama dersler ilgilerini çekince, kursu bitirmeye karar vermişler. Her ikisi de evlilikte yaşanan problemlerin eğitimle çözülebileceğine inanıyorlar. Onlara göre, Evlilik Okulu’nda öğretilenler, günlük hayatın sorunlarına bilimsel yanıtlar.