Toygun ATİLLA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2004 00:13
Şişme botlarına atlayıp her yıl Akdeniz’in liman şehirlerine uğrayan 6 İtalyan, bu yıl İstanbul rotasını seçtiler. İtalyan deniz kurtları, denizle temasın hazzını yaşarken, ortak Akdeniz kültürünü de pekiştirdiklerini söylüyorlar.
Denize sevdalı, şişme bot aşıklarının, 1980 yılında İtalya’nın Sicilya adasında kurduğu Tecnomare Kulübü’nün 6 İtalyan üyesi, bu yıl güzergahlarına ülkemizi de eklediler. Her yıl, İtalya’dan, ‘Karaların ayırdığını denizler buluşturur’ sloganıyla dünyanın çeşitli liman şehirlerine şişme botlarla ‘Vira’ diyen kulüp üyelerinin en yaşlısı 57, en genci ise 33 yaşında. Türkiye’de üretilen ve tüm dünyaya ihraç edilen Northstar marka şişme botlarla 29 Mayıs’ta Palermo şehrinden yola çıkan grubun bu yılki ilk durakları, Sicilya ve Kalabriya kıyılarından geçtikten sonra, Yunanistan’ın İyon adaları oldu. Şişme botlarının üzerinde Patros Boğazı Korent kıstağından geçen denizciler, Atina’dan sonra yaptıkları 400 millik yolun sonunda, önceki gün Çanakkale’ye ulaştılar.
AKDENİZ KÜLTÜRÜNÜ PEKİŞTİRİYORUZ
Maceracı İtalyanlar dört günde 2 bin mil yol alıp, hava ve deniz şartlarının olumsuzluklarıyla boğuşsalar, botlarının üzerine gerdikleri brandanın ardında sıra ile uyusalar, konserve yiyeceklerle beslenseler de, yine de durumlarından şikayetçi değiller. Grup lideri kulübün en eski üyesi olan ve deniz, sualtı, turizm üzerine çeşitli gazete ve dergilere yazılar yazan serbest gazeteci 57 yaşındaki Trapani Umberto. Zorlu deniz yolculuğunun diğer üyeleri ise 49 yaşındaki metallurji mühendisi Lo Cicero Salvatore, 46 yaşındaki işadamı Fiore Vito Marcello, genel cerrahi uzmanı doktor D’Arpa Francesco, İtalyan ceza avukatı 40 yaşındaki Corsa Civseppe ile 33 yaşındaki yatırım uzmanı Patricola Massimiliano. Grup lideri Trapani Umberto, Türkiye’ye geldikleri için çok mutlu olduklarını söyleyerek, ‘Bu yıl ilk defa İstanbul rotasını seçtik. Geçen yıllarda Tunus, Portekiz, İspanya’ya şişme botlarımızla gittik. Misyonumuz denizle ilişkisi olan her ülkeye gitmek. Buradaki halklarla ilişkileri artırıp, sevgi ve barış zinciri kurmak. Ortak Akdeniz kültürünü daha da pekiştirmek’ dedi. Umberto, ‘Bu kulubün üyelerini birbirine bağlayan ve zorlukları aşmasına neden olan şeyleri, deniz tutkusu, macera ruhu ve insan sevgisi olarak açıklayabiliriz. Karaların ayırdığını denizler buluşturur sloganımız. Her şeyden önce, hem deneyimi hem de doğa yasalarına saygıyı sınayan deniz ile temasın verdiği uzun süreli heyecanı yaşıyoruz. Ben de yapabileceğim yere kadar denizin ve botumun üzerinde olacağım’ dedi.
Botlar Türk yapımı
Tecnomare Kulübü üyeleri, bu yıl çıktıkları yolculukta Türkiye’de üretilen Northstar şişme botlarını kullandılar. Marintek firması tarafından üretilen şişme botlar tüm dünyaya ihraç ediliyor. Saatte 35 mil hız yapan, 6 metre 87 santimetre boyundaki Hodissean 1 ve 2 isimli botların tasarımcısı ise İtalyan Franco Donna. İtalya’da şişme botların babası olarak tanınan Donna, 2 yıldır İstanbul’da yaşıyor. Türkiye’deki şişme bot sahipleri ise ülkemize gelen İtalyanlar gibi serbest seyahat hakları bulunmuyor. Ulaştırma Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı’nın oluşturduğu mevzuata göre, dıştan takma motorlu şişme botlarla Türk karasularının dışına çıkmak güvenlik gerekçesi ile yasak.