Karakterini bile değiştiren enfeksiyon

Güncelleme Tarihi:

Karakterini bile değiştiren enfeksiyon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2014 00:00

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Koç, bir üst solunum yolu enfeksiyonu olan "Beta enfeksiyonu" sonucu oluşan bozuklukların çocuklarda olumsuz ani karakter değişimlerine ve takıntılara sebep olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Koç, yaptığı yazılı açıklamada, son derece normal davranan bir çocukta anksiyete, korku, takıntılı davranışlar ve engel olamadığı tiklerin görülmesinin sebebinin "Beta enfeksiyonu" olabileceğini bildirdi.

Enfeksiyonun boğazda görüldüğüne dikkati çeken Koç, "Uysal, dışa dönük, mutlu ve kendini güvende hisseden çocuğunuz, bakteriyle temas ettikten sonra korku dolu, huysuz, içine kapanık, takıntılı ve dikkatsiz hale geldiyse dikkatli olun. Bunun sebebi; vücut tarafından enfeksiyonla mücadele etmek için üretilen koruma hücrelerinin, beyindeki 'Bazal Ganglion' denilen bölgeye zarar vermesi olabilir. Bu enfeksiyon sonucu oluşan bozukluklar, çocuklarda olumsuz ani karakter değişimlerine ve takıntılara sebep oluyor" ifadelerini kullandı.

Enfeksiyonun, "A grubu beta hemolitik streptokok" denilen bakteri türünün neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu anlatan Koç, rahatsızlığın üst solunum yolu, boğaz ve bademcikte iltihaplara, ilerleyen aşamalarında kalp, böbrek ve eklemlerde ciddi hastalıklara yol açabileceğini kaydetti.

Beta enfeksiyonunun diğerlerinden farklı olarak, çocuklarda nörolojik kaynaklı olumsuz karakter değişikliklerine sebep olduğuna vurgu yapan Koç, "PANDAS (streptokoksik enfeksiyonun yol açtığı çocukluk çağı nöropsikiyatrik bozuklukları) olarak tanımlanan bu değişiklikler, bakteriye maruz kalınmasından sonra kısa sürede kendini gösteriyor. İyi haberse; PANDAS'ın olumsuz nörolojik etkilerinin tedavi sonrasında ortadan kalkabilmesi" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

"KAPALI ALANLARDA HIZLA YAYILABİLİYOR"

Doç. Dr. Koç, enfeksiyonun sıklıkla 6-12 yaş arasında gözlemlendiğini ve diğer enfeksiyonlara benzer belirtiler verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bakteri vücuda girdikten 1-7 gün sonra şiddetli boğaz ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, eklem ağrıları, boğazın çok kızarık olması, bademciklerde şişme, yutma güçlüğü, karın ağrısı, bulantı-kusma, boyunda bezelerde şişme belirtileriyle kendini gösteriyor. Diğer enfeksiyon hastalıkları gibi direk temas ve damlacık-havayolu ile bulaştığından, çocukların bir arada yaşadığı okul-kreş gibi kapalı alanlarda hızla yayılabiliyor."

Haberin Devamı

Enfeksiyona karşı gelişen savunma hücrelerinin beyindeki alt motor ve duyu bölgeleri arasındaki iletişim ve yönetimi sağlayan yapıların yer aldığı "Bazal ganglion" bölgesine etki ettiğini vurgulayan Koç, şunları bildirdi:

"Yani anlık hareketlerimiz çoğu burada yönetiliyor. Savunma hücreleri bu bölgedeki sinir hücreleri üzerindeki yapılara zarar verince, hasta çocuklarda istemsiz hareketler, davranış bozuklukları, ani tikler, korku ve kaygı bozuklukları ortaya çıkıyor."

Beta enfeksiyonunda erken tanı ve tedavinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Koç, erken tanı ile nöropsikiyatrik belirtiler ortaya çıkmadan tedaviye gidilebildiğini anlattı.

AİLELER BU BELİRTİLERE DİKKAT ETSİN

Haberin Devamı

Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden Çocuk Doktoru Banu Yazıcı beta mikrobunu kapan çocuklarda, tedavi edilmediğinde, ileriki zamanlarda 'Pandas Sendromu' görüldüğünü belirtti. Stres, davranış bozukluğu, agresiflik gibi etkilere sebep oluyor.

Beta mikrobunu kapan çocuklar için ise ailelerin uzun süreli bir dikkat göstermesi gerekiyor. Yazıcı özellikle şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor:

-Dirençli bir ateşi var mı
-Halsizlik ve kırgınlık uzun süreli devam ediyor mu

Eğer varsa da hastalığı geçiren çocuklarda bu noktlara dikkat edin,

- Antibiyotik ve penisilin ile tadavisi mümkün
- Bol miktarda sıvı tüketimi gerekli
- Bulaşıcı olduğu için kalabalık ortamlarda bulunmaması lazım

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!