Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2005 00:07
Önümüzdeki hafta 11 Mayıs’ta İstanbul’da sekizinci kez düzenlenen Kukla Festivali başlıyor. Kukla ve gölge tiyatrosu denilince bizim aklımıza hemen Karagöz ve Hacivat geliyor. Ancak bu tiyatro türü Uzakdoğu’dan Batı Avrupa’ya kadar birçok ülkenin geleneksel kültürü içinde yer alıyor.
Ülker’in sponsorluğunu üstlendiği Kukla Festivali de, bu kültürleri bir araya getiriyor. Bu festivalde bir de ilginç ortak yapım var: Karagöz, ünlü İngiliz yazar Oscar Wilde’ın ‘Bencil Dev’ adlı hikayesine dahil olacak. Bakalım neler yapacak?
Multishadows, Sophie Metro Aksoy ve Hayali Ramiz Balakın’dan oluşan, İngiliz kuklasıyla Türk kuklası Karagöz’ü birleştiren ortak bir yapım hazırladı. ‘Karagöz ve Bencil Dev’ adlı bu oyunu, 8. Kukla Festivali çerçevesinde 14 Mayıs Cumartesi Fransız Kültür Merkezi’nde, 17 Mayıs Salı günü de Profilo Kültür Merkezi’nde izleyebilirsiniz.
Oscar Wilde’ın hikayesinde olaylar şöyle gelişiyor: Bir Bencil Dev var, ancak bahçesindeki laleler kayboluyor! Karagöz duruma el koyuyor, konuyu araştırmak üzere İstanbul’dan yola çıkıyor. İngiltere’ye varana kadar başına gelmedik kalmıyor. Yolda Prens Charles’a bile rastlıyor. Sonunu tahmin edebilirsiniz: Tabii ki Karagöz, meseleyi hallediyor...
11-18 Mayıs tarihleri arasında yapılacak 8. Kukla Festivali’ndeki tek gösteri bu değil elbette. Cengiz Özek’in sanat yönetmenliğinde hazırlanan festivale 15 ülkeden 20 kukla gösterisi katılıyor. Kukla toplulukları arasında bir tanesi var ki çok ünlü: Sergey Obraztsov’un Devlet Akademi Kukla Tiyatrosu. Bu ünlü Rus topluluğun temelinde, 1931’de kendi yaptığı kuklalar ve gösterilerle alanında bir öncü olarak kabul edilen Rus kukla ustası Sergey Obraztsov’a dayanıyor. Usta 1992’de ölünce adını taşıyan topluluk tiyatrosu devam etti. Repertuvarında 61 oyun olan topluluk, 8. Kukla Festivali’nin açılış gösterisini gerçekleştirecek. Her gittiği ülkede o ülkenin dilini konuşan kuklalar, Türkiye’de de izleyicilerin karşısına Türkçe konuşarak çıkacak. Topluluk, açılış gösterisinin yanı sıra biri Ankara’da olmak üzere üç gösteri daha gerçekleştirecek.
Festivalde Türkiye’yi Bakırköy Belediye Tiyatroları (Büyülü Ağaç, Sihirli Lamba), Cengiz Özek Kukla Tiyatrosu (Çöp Canavarı), Tiyatro Cancana (Masal Gülleri) ve Tiyatro Tem (Lahana Sarması) temsil ediyor.
HANGİ TOPLULUK NE SAHNELEYECEK? Mozart, Bir Çocuğun Avrupa Turu (Fransa’dan Theatre de l’Ombrelle).
Solo: İnsanın ölümle mücadelesi (İtalya’dan Compagnia Walter Broggini).
Şeytan Avcısı Shong Kui ile Kutsanış (Tayvan’dan TTT Kukla Merkezi’nin ritüeli andıran gösterisi).
Melek: Hollandalı Eduardo de Paiva Souza’nın parkta canlanan bir heykelle sohbeti.
Parmak Kız: Animasyon kuklası (Slovenya’dan Forum Ljubljana ve Cankarjev Dom’un ortak yapımı).
Tehlike Benim Göbek Adım: Kuklalar arasında geçen bir dedektiflik öyküsü (Avusturya’dan Theater im Ohrenbsessel).
Dalış: Kukla, oyuncu ve videodan oluşan sözsüz gösteri (Yunanistan’dan The Divers).
Pencere: Kukla, gölge ve aktörün buluşması (Polonya’dan Teatr Maska).
Sinderella: Masa Kuklası (Rusya’dan Puppet House).
Kafasına Pisleyeni Arayan Köstebek: Almanya’dan Maren Kaun Theatre).
Flamingo: (Brezilya’dan Anne Westphal)
Küçük Bir Kahraman: (İspanya’dan El Retal)
Bavulun İçindeki Orman: (İsviçre’den Teatro dei Fauni).
BİLETLER NASIL ALINIYOR, GÖSTERİLER NEREDEBiletler 10 YTL’den Biletix (www.biletix.com),
Atatürk Kültür Merkezi Gişesi (0212-251 56 00) ve oyunlardan bir saat önce salon girişlerindeki gişelerden alınabilir. Toplu satışlarda yüzde 25 indirim var. Toplu bilet rezervasyonu için: 0212-232 02 24.
Gösteriler Fransız Kültür Merkezi, Profilo Kültür Merkezi, Maya Sanat, Ses Tiyatrosu, Enka Oditoryum, Piyale Paşa Semt Konağı, Örnektepe Semt Konağı, Özel Sezin Okulu ve Ankara Türk Ocağı Tiyatrosu’nda.