Karadeniz yaylalarında şenlik var

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz yaylalarında şenlik var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2009 00:00

Yeşil Yayla Festivali’nin dördüncüsü, Doğu Karadeniz’de başladı. Festivalin 2009 teması “Bitkiler” başlığı altında toplandı. Dünyanın dört bir yanından gelen misafirler, kendileriyle birlikte kültürlerini de taşıyor. Karadeniz’in rüzgârlı vadileriyle sessiz ormanlarına gayda ile tulumun, kemençe ile piyanonun sesi yayılıyor.

Geçen yıllarda çeşitli engellerle karşılaştığı için belirli bir merkezin dışına taşamayan festival, bu yıl Rize’nin dört ve Artvin’in iki ilçesinde yapılıyor. 6 Ağustos’ta başlayan etkinlikler 13 Ağustos’a kadar devam edecek. Yeşil Yayla Festivali, Türkiye’de bugüne kadar yapılan bu tür etkinlikleri gölgede bırakacak sürprizlerle dolu. Kaçkar Dağları’nın zirvesine yakın bir düzlükte piyano çalınacak, bu dünyanın en güzel köylerinden biri olan Dikkayalı (Mekaleskiriti) köylüleriyle Fransız bir grup beraber şarkılar söyleyecek.

Merkezi İstanbul’da olan ve genç bir ekip tarafından kurulan Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği’nin organize ettiği Yeşil Yayla Festivali, Rize’nin Fındıklı, Ardeşen, Çamlıhemşin, Pazar ilçeleriyle beraber Artvin’in Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde yapılıyor. Festival, bölgenin kültürel, ekolojik ve doğal zenginliklerine alternatif açıdan bakabilen tek etkinlik. Her yıl, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin karakteristik özelliklerinden en az birine değinmeye özen gösteriyorlar. Bu yıl için, bölgenin florasını oluşturan ve türlerinin sayısı yaklaşık 2 bin 240’ı bulan bitkiler tema olarak belirlendi. Panel ve eko-gezilerle bölgenin doğal zenginliğine dikkat çekmeye çalışılacak. Organizasyon, bu alandaki çalışmalarını Avrupa’da sürdüren doğal tıp uzmanı Şaduman Karaca’yı ağırlayacak.

Festivalin müzik ayağında ise gayda ile tulumun arkadaşlığı var. Kolektif İstanbul grubu, Balkan ve Anadolu ezgilerini kendine has yorumlarıyla seslendirirken, Richard Laniepce ve Birol Topaloğlu tulum ve gaydayı konuşturacak. Önemli bir Fransız müzisyen olan Laniepce, dünyada Balkan müziğini en iyi yorumlayan sanatçılardan biri olarak kabul ediliyor. Kendisi aynı zamanda Kolektif İstanbul’un kurucusu.

Her yıl “Karadeniz Kadın Sahnesi” adlı bir etkinlik yapılıyor. Bu seneki konuğu, piyanist Ayşe Tütüncü. Kaçkarlar’ a yakın, enfes bir düzlük olan Handağı’ndaki konserinde piyanosuyla katılımcıları büyüleyecek olan Tütüncü’nün bir de sürpriz konuğu var: Kemençe sanatçısı İlknur Yakupoğlu ve kemençe ile piyanonun ilginç buluşması...

Festivalin bir diğer sürprizi ise, merkezi Paris’te bulunan Boğaz’da Bir Köprü derneğinin katkılarıyla gelen Bovel’liler. UNESCO’nun “Yaşayan Hazineler” kapsamına aldığı, Fransa’da geleneksel müzik araştırmaları yapan bu grup ile Dikkaya Köyü’nde geleneksel Laz müziği örnekleri sunacak olan köylüler, Kültürlerarası Atma Türkü Atölyesi’nde buluşacaklar. Ayrıca geleneksel Laz müziği derleme ve araştırmalarıyla tanınan müzisyen Birol Topaloğlu, yerel müziğin değerli örneklerini, yerel destancılar (Mabira) eşliğinde sergileyecek.

Bu yıl ilk defa Hopa sahilinin ev sahipliği yapacağı açık hava sineması platformunda, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya, Gürcistan ve Türkiye sinemasından seçkin örneklerin sunulacağı Kafkas Film Günleri, 9-13 Ağustos tarihleri arasında belgesel atölye çalışmasıyla birlikte festival bünyesinde yer alacak.
Festival programı hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler şu adreslere başvurabilir.
www.golader.org, www.yaylafest.org

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!