Kapadokya’da bir yılkı atınız olsun ister misiniz?

Güncelleme Tarihi:

Kapadokya’da bir yılkı atınız olsun ister misiniz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2007 00:00

Erciyes Dağı eteklerinde yıllardır vahşi atlar yaşıyor. Civarda yaşayanlar onlara yerli mustang adını takmışlar. Kovboy şapkalı vahşi at avcıları ellerinde kementler, özgür atların peşlerinden koşuyor, yerli mustangleri yakalayıp ehlileştiriyorlar. Görüntüler tıpkı western filmlerinin kareleri gibi.

Erciyes eteklerinde özgürce koşuşturan 400 vahşi at onlara gem vurmaya cesaret edecek maceraperestleri bekliyor. Görüntüler western filmleri gibi. Yılkı adı verilen başıboş atlar civar halkı tarafından yakalanıyor, ehlileştiriliyor. Hayalinizdeki at ne renk siz ona karar verin. Çiftliğiniz yoksa o da sorun değil. Ayda 70-100 YTL’ye atınıza bakıyorlar. Size düşen aklınıza geldikçe gidip binmek.

Atlar Erciyes Dağı’nın eteklerinde, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ile Garipçe Mevkii arasında kalan boş arazilerde yaşıyor. Otomobilin bölge halkının yaşamına girmesinden beri kimse onlara dokunmuyor, yıllardır burada özgürce çoğalıyorlar.

10’ar kısraklık haremlerin başında 50’ye yakın aygır var. Taylar annelerinin yanında. Normal zamanda bu aileler birbirlerinden ayrı duruyor. Fakat bir tehlike olduğunda birleşip 400 hayvanlık bir sürüye dönüşüyorlar. İşte o anda, toynakların toprağa toplu vurmasından oluşan titreme ve gümbürtü heyecan verici. Sürünün içinden kişnemeler geliyor. Kimisi beyaz, kimisi siyah ama çoğunluk kahverengi. Kovboy filmlerindeki Kızılderili atlarını hatırlatan alaca olanlar da var.

Grup başındaki aygırlar çifte atarak koşuyor, korunmak güdüsüyle haremini sıkılaştırıyor. Peşlerine düşen kementli avcılar ve köpekler onları toparlayıp yönlendirdikçe at sürüsü bırakılan tek çıkışa doğru ilerliyor, hızlandıkça sürü inceliyor. Hangisini isterseniz yakalayabilirler ama bir erkek atın uysallaşması daha zor. Bu yüzden kendinize bir kısrak seçmenizde fayda var. Alnında beyazı yani akıtması olanları daha makbul. Kaç ayağının beyaz olacağı keyfinize kalmış. Atınız yakalandıktan sonra, birkaç saat olduğu yerde bağlı tutulacak. Bu sakinleşmesi için. Kişneyecek, zıplayacak, uzaktaki diğer atlara bakıp kurtulmaya çalışacak ama merak etmeyin, canı yanmıyor. İlk yakalandığı
/images/100/0x0/55ea24e0f018fbb8f86de424
andan binilecek kadar ehlileşeceği ana kadar bir haftayla bir ay arasında bir süre gerekiyor. Ehlileşme süreci atınızın karakterine bağlı. Sırasıyla yeni evine, yeni arkadaşlarına ve insanlara alışacak.

Çok nadir olarak bazı atlar asla ehlileşmiyor. İnsanları yadırgamaya, çifteleyip ısırmaya devam ediyor. O vakit seçtiğiniz ata, özgürlüğünü geri vermekten başka çare yok. Çünkü sizinle asla mutlu olamayacak demek bu. Ama bu çok düşük bir olasılık. Çoğunlukla seçtiğiniz hayvan iki haftaya kadar yeni hayatına kolay uyum sağlıyor.

İlk ilişki yemek vererek kuruluyor. Sonra kendisine dokunulmasına, kaşağılanmasına alışması lazım. Eyer takılıp antrenmanlar başlayınca at da binmeye hazır geliyor. Bu süreden sonra serbest bırakılsa da gitmiyor. Gün boyu etrafta koşturup akşam ahırına döndüğünü göreceksiniz.

ERCİYES’İN KOVBOY’U

Ekrem İlhan Göremeli. 5 yaşındaki Sultan’ı Erciyes eteklerinde yakaladı. Bir kısrağı daha var. O yeni doğurdu. Yavruyu götürüp vahşi sürünün içine bıraktılar. Orada bedavaya otlasın büyüsün, sonra tekrar yakalayacaklar. Ekrem İlhan’ın yakaladığı atlara baktığı küçük bir çiftliği var. "Otel sahipleri ve diğer esnaf at sahibi olmaya başladı. Çiftliklerin sayısı hızla artıyor" diyor. Yakalanmasına yardım ettiği atlara eğer istenirse çiftliğinde bakıyor: "Yakalamanın küçük bir masrafı var. Yaklaşık 500-1000 YTL arasında. Sonra da 70-100 YTL civarında bir aylık bakım ücreti. Ondan sonra atın sahibi canı istedikçe gelsin, Kapadokya harabelerinde kendi atıyla dolaşsın. Bundan büyük keyif var mı?"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!