Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2003 00:00
Nüfusun yaklaşık yüzde 15'inde görülen kansızlık ya da tıbbi adıyla aneminin, en çok yaşlılıkta vücuda zarar verdiği ortaya çıktı. Yaşlılarda hareket kabiliyetini giderek kısıtlayan anemi, bir süre sonra kişinin yatalak olmasına ve hatta ölümüne bile yol açabiliyor. KANSIZLIK yani aneminin yaşlı insanlarda diğerlerine oranla çok daha ağır tahribata yol açtığı ortaya çıktı. Amerikan Tıp Dergisi'nde yayınlanan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre anemi, yaşlılarda hareketi kısıtlayarak yaşam kalitesini düşürüyor. Araştırma sonuçları, hafif aneminin bile bir risk faktörü taşıdığını gösteriyor. Anemi teşhisi konulmamış, ancak kan testi sonuçları sınırda olanların bile fiziksel çöküntü yaşama riski, normal hemoglobin seviyesine sahip olanlara oranla 1,5 kat daha fazla.Kuzey Carolina'daki Wake Forest Tıp Fakültesi'nde Dr. Brenda Penninx tarafından yürütülen araştırma, 71 yaş ve üzerindeki 1.146 kişi üzerinde yapıldı. Dört yıl boyunca bu kişilerin dengede durma, belli sürede dört metre yürüme ve sandalyeden kalkma aktivitelerini ne düzeyde yaptıkları incelendi. Bu aktivitelere puan verildi ve bu puanlar kan örnekleri ile karşılaştırıldı. Dört yıllık çalışmanın sonunda, katılımcıların üçte ikisinin fiziksel performanslarında kısmen gerileme görüldü. 346 kişide ise (yüzde 30'u) ciddi anlamda bir kötüleşme kaydedildi. Anemi sorunu olmayanlar 12 puanlık fiziksel aktivite cetvelinde 1.4'lük bir düşüş yaşarken, sınırda olanlarda 1.8'lik, anemili yaşlılarda ise 2.3'lük bir azalma oldu. Fiziksel performansı giderek düşen yaşlıların çoğu bir süre sonra hastaneye yatırılmak ya da bakımevine kaldırılmak zorunda kalıyor. Hareket kabiliyetinin azalması ile ölüm arasında da bir bağ bulunuyor. 1.5 puanlık bir düşüş, kişinin banyo yapma,
yemek yeme ve giyinme gibi günlük yaşam aktivitelerini engelleme riskini yüzde 50 oranında artırıyor. Bu bulgulardan yola çıkan uzmanlar, yaşlı kişilerde anemi tedavisinin fiziksel çöküntüyü engelleyeceğini düşünüyorlar. Anemiye karşı demirDemir eksikliği anemisinde ağız ve damar yolu ile verilen ilaçlar kullanılıyor. En iyi emilen demir ilacı demir sülfat. Demir alımını diyetle de desteklemek mümkün. Demir bazı bitki ve etlerde bulunuyor. Demir bakımından zengin yiyecekler arasında karaciğer, dalak, kırmızı et, yumurta, üzüm, pekmez, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kuru baklagiller, fındık, fıstık ve susam sayılabilir. Erkeklik hormonu kalp hastalıklarını hızlandırıyorAVUSTRALYA Kalp Araştırmaları Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmaya göre, erkeklik hormonları kalp hastalıklarının başlangıcını hızlandırıyor. Enstitü'nün yaptığı açıklamada, erkek cinsellik hormonlarının, damarlarda kolesterol birikiminin artmasına neden olan genleri harekete geçirerek kalp hastalıklarını tetiklediği belirtildi.İki buçuk yıldır devam eden araştırma kapsamında, erkek cinsellik hormonu ‘‘androjen’’in sağlıklı erkek ve kadın gönüllülerin genleri üzerindeki etkisini inceleyen Kalp Araştırmaları Enstitüsü, androjenin kalp hastalıklarıyla bağlantılı 27 erkek genini harekete geçirdiği sonucuna vardı. Erkeklerin kalp krizleri, kalp ritm bozuklukları ve kalp damar hastalıklarına karşı daha büyük risk altında olduklarını açıklayan Enstitü, kalp hastalıkları için cinsiyetlere göre farklı tedavi yöntemleri uygulanması gerektiğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre, kalp-damar tıkanıklığı olarak bilinen koroner kalp hastalıkları, 35-65 yaş arası erkeklerde kadınlara oranla beş misli daha fazla görülüyor. Hemoglobin düzeyi düşüklüğüAnemi en sık görülen kan hastalıklarının başında geliyor. Kan hemoglobin düzeyinde veya kırmızı kan hücreleri sayısında azalma ve buna bağlı olarak gelişen bulgulara anemi deniliyor. Hafif bir anemide hastanın bir sorunu olmayabiliyor. Ancak aşırı bir egzersiz sırasında yorgunluk, hafif çarpıntı ve nefes darlığı hissedilebiliyor. Ayrıca aneminin şiddetini bağlı olarak ağız ve göz kapağı içindeki mukozalarda ortaya çıkan solukluk, avuç içi, tırnak yataklarında ve deride de belirginleşiyor. Dünya Sağlık Örgütü WHO, anemiyi hemoglobin seviyesinin kadınlarda 12g/dL, erkeklerde ise 13g/dL'nin altına düşmesi olarak tanımlıyor. SORULAR SORUNLARBU DA BAŞKA BİR HEPATİT41 yaşında bir kadınım. Bende Hepatit CMV diye bir hastalık çıktı. 10 gün kadar evde yatak istirahati yaptım.
Diyet olarak da yağsız ve tatlı şeyler yiyorum. İşe başladım ama halsizliğim devam ediyor. Acaba bu hastalığın geçme süresi nedir? Bir de geceleri anormal ter yapıyor. Gece terlemesinin bu hastalıkla ilgisi olabilir mi? Akciğer filmi çekildi temiz çıktı. Lale Sürek- Kısaca CMV olarak adlandırılan Cyto Megalo Virüs, uçuk nedeni de olan herpes grubu virüslerden biridir. Bu virüs, aynen uçuk virüsünde olduğu gibi insana bulaşır ama vücut direncinin düştüğü ana kadar gizli kalır. Hepatit nedeni olduğu gibi, pnömoni (zatürre) hastalığına da yol açabilir. Hastalığın süresi konusunda bir şey söylemek pek mümkün değil, kişinin vücut direncine bağlı olarak bir kaç aya kadar sürebilir. HAFTANIN KİTABIİletişim çağında yaşadığımız söyleniyor. İletişim araçlarının bu denli gelişmesine karşın, toplumda iletişimsizlik hakim. Anlaşılmak istiyoruz ama acaba biz karşımızdakini anlamaya çalışıyor muyuz? Prof.Dr.Özcan Köknel, İnsanı Anlamak isimli kitabında, bu soruların cevabını veriyor. Not: Bu kitap bir hafta süreyle tüm D&R yüzde 15 indirimli.
button