Kanserli mezra mercek altında

Güncelleme Tarihi:

Kanserli mezra mercek altında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 16:11

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi Karlı Köyü’nün Karabağ Mezrası, Hakkari Sağlık Müdürlüğü tarafından mercek altına alındı.

Haberin Devamı

17 yılda 17 kişinin kenser hastalığından öldüğü mezrada incelemelerde bulunup vatandaşlarla görüşen Hakkari Kanser Tedavi Merkezi doktoru Zeynep Buket Baz su ve toprak numuneleri aldıklarını, bunların inceleneceğini, ayrıca köyde kapsamlı bir çalışma yapacaklarını söyledi.

Yüksekova İlçesi’ne ise 25 kilometre uzaklıkta bulunan 40 haneli 300 nüfuslu Karabağ Mezrası’nda kanser hastalığı korkusu yaşanıyor. 1993 yılından beri 17 kişinin mide ve akciğer kanserinden yaşamını yitirmesi üzerine, mezra sakinleri Hakkari Sağlık Müdürlüğünü arayarak konunun araştırılmasını istedi. Kanser korkusunu yaşandığı mezrada araştırma yapmaları için sağlık müdürlüğü tarafından bir doktor ve bir ebe görevlendirildi.

Hakkari Kanser Erken Teşhis Merkezi’nde (KETEM) görevli Dr. Zeynep Buket Baz ile Ebe Gülay Şen, mezrada vatandaşlarla görüşerek dün çalışmalara başladı. Dr. Buket, köyden su ve toprak numunelerinin alındığını ve bunların Ankara’ya gönderildiğini belirtirken, ön araştırma için köylülerle ve ölenlerin yakınları ile görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Mide ve akciğer kanseri önde

Haberin Devamı

Mezrada son yıllarda meydana gelen ölüm vakalarının başta mide kanseri ve akciğer kanseri olduğu bulgusuna ulaştıklarını anlatan Dr. Zeynep Buket Baz, yaşamını yitiren vatandaşların yaş ortalamasının 55 olduğunu ve ölümlerin kanserden kaynaklandığını belirtti. Dr. Baz şöyle dedi:

“Ölüm vakaları ile ilgili yaşamını yitiren vatandaşların akrabalarından bilgi toplamaya çalışıyoruz. Ailelerin ellerindeki raporlar ve bulgular ciddi bir kanser vakası olduğunu, şu ana kadar 17 kişinin başta mide kanseri olmak üzere akciğer kanseri, kan kanseri gibi değişik kanser çeşitlerinden öldüğü sonucuna varıyoruz. ölenlerin raporlarını gördük.” dedi.
Karabağ mazrasında 5 kişinin de kanser tedavisi gördüğünü belirten Dr. Baz, “Ailelerden aldığımız bilgileri raporlaştırıp Sağlık Bakanlığı’na göndereceğiz” diye konuştu.

Sağlık Müdürü Dr. Özlem Köse de, köyde hastalığın olduğuna ilişkin haberleri alır almaz ekipleri gönderdiklerini söyledi. Köse, köyden aldıkları su ve toprak numunelerinin Ankara’da laboratuvara gönderileceğini, çıkan sonuca göre Valilik ve Sağlık Bakanlığını da bilgilendireceklerini kedetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!