Güncelleme Tarihi:
Sigara içenlerin sayısının artamasının gırtlak kanserine yakalanma riskini de artırdığına dikkat çeken Dursun, gırtlak kanserine yakalananların ses kaybı, kötü ses ya da boğaza açılan ve içine su girmemesi gereken bir delikle yaşamak zorunda olduğunu kaydetti.
SİGARA SES DÜŞMANI
Gırtlak kanserlerinin yüzde 98’inin sigara nedenli olduğunu bildiren Dursun, sigaranın sesin başlıca düşmanı olduğunu söyledi. Dursun, 40-50 yaşını geçmiş ve günde 1-2 paket sigara içen erkeklerin gırtlak kanseri riski altında olduğunu bildirdi.
Kadınların da sigara içme oranının artmasıyla birlikte tehlike altında olduğunu belirten Dursun, "Eskiden kadınlar bu kadar risk altında değildi ancak sigara içiminin kadınlar arasında artması bu tehlikeyi beraberinde getiriyor" dedi. Prof.Dr. Gürsel Dursun Gırtlak kanserli hastaların konuşma yeteneklerini kaybettiği, trakeotomili ile yaşamak zorunda olduğunu belirtti.
KORO KURUYORUZ
Dünyada gırtlak kanserli hastaların clüpleri bulunduğunu ve bunların da korolarının olduğunu kaydeden Prof.Dr.Dursun, Türkiye’de Profesyonel Ses Derneği adı altında örgütlenen gırtlak kanserli hastalarla bir koro kurmayı amaçladıklarını bildirdi.
Dursun, "Gırtlak kanserli hastaların genellikle sosyal yaşantısı yok. Ses kaybı olduğu için toplumdan dışlanma durumundalar. Biz bunları sosyalleştirmek istiyoruz. Belki imkansız gibi gelebilir ancak bir gırtlak kanserli hastalardan oluşan bir koro kuruyoruz. Vereceğimiz eğitim ile onlara arya bile söyletebiliriz" diye konuştu.