Güncelleme Tarihi:
Amerikan Newsweek dergisi son sayısında deniz tabanında yaşayan bir bakterinin kansere karşı umut olduğunu haber yaptı. Dergiye göre hem tuzlu ve hem de tatlı suda görülen Siyanobakteri (Cyanobacteria) ailesini 1997 yılından beri inceleyen Florida Üniversitesi Tıbbi Kimya Profesörü Hendrik Luesch, bu aileye ait en son keşfettiği bakteri türü tıpta devrim yaratacak nitelikte.
Siyanobakteri familyasından Symploca adındaki bakteri tümörleri yok eden bir toksin yayıyor. Symploca’yı kolon, kemik ve göğüs kanseri hücreleri üzerinde uygulayan Luesch, birkaç saat içerisinde kanserli hücrelerin büzüşerek öldüğünü, sağlıklı hücrelerin ise hiç bir zarar görmediğini gözlemledi.
FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu) bu bakteri kullanılarak üretilen ilacı onaylarsa, 10 yıl içinde birçok kanser hastalığına çare olabilecek olan ilaç eczanelerdeki yerini alacak.
İlaçların çoğunda denizden elde edilen kimyasallar var
ABD Ulusal Kanser Enstitüsü Doğal Ürünler Dairesi Şefi David Newman bugün kullanımda olan ilaçların yüzde 60’ı doğadan ya da doğayı taklit ederek yapıldığını ve 30’un üzerinde araştırma ekibinin okyanustan elde edilmiş bileşikleri kanser, Alzheimer, Parkinson, sıtma, diyabet, depresyon ve astım gibi hastalıkların tedavisi için test ettiğini açıkladı. Doğadan ve özellikle denizden elde edilen kimyasallarla üretilen birçok ilaç bulunuyor.
- Kolestrol düşürücü bir ilaç olan Lipitor’un içeriğinde, kırmızı mayalı pirinçten elde edilmiş özütler bulunuyor.
- Madagaskar’daki bir deniz salyangozu ise Lösemi tedavisinde kullanılabilen bir kimyasal salgılıyor.
- Geçen yıl İsrailli bilimadamları, bir deniz süngerinin ölümcül mantar enfeksiyonuna karşı etkili olan bir antibiyotik içerdiğini keşfetti.
- Kızıl Deniz’deki mercanlarda cilt kanserine iyi gelen bir madde bulundu.
- FDA tarafından onaylanmış ve bir tür kemoterapi ilacı olan Trabectedin ise, denizlerde yaşayan Tulumlular hayvanının kimyevi analizinden sonra üretilebildi.
Okyanustaki yaşamı inceleyerek elde edilebilecek ilaçların bugünkü ilaç çeşitliliğini en az 10 kat artıracağı tahmin ediliyor.