Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2005 00:00
Yiyecekler kanseri önleyebilir mi? Bu konuda en doğru ve en güvenilir bilgiye nasıl ulaşılır? Medyada her gün başka bir isim altında, yeni bir diyetin tanıtıldığı bir ortamda neye inanacağını şaşıran insanlar, gerçek bilimin desteğinde geliştirilen güvenilir bir beslenme rejimine nasıl erişeceklerini bilmiyor.Soru: Yiyecek ve kanser konusundaki tavsiyelerin kalitesiyle ilgili ne söyleyebilirsiniz?Clare Shaw- Kamuoyuna sunulan pek çok bilginin yeterli bilimsel kanıta dayandırıldığını söyleyemeyiz. Dolayısıyla insanlar neyin güvenilir, neyin yalnızca birinin fikri olduğunun ayırdına varmakta zorlanıyor. Pek çok insan
diyet hakkında bir fikri olduğunu sanıyor ve yeni bir görüş ortaya atıldığında oltaya geliyor. Çoğunlukla sağlıklı beslenme olarak ortaya atılan görüşler, insanların istekleri ile örtüşmüyor. Bazı durumlarda bu tavsiyeler hükümet politikaları ve gıda sektörünün talepleri ile de uyum sağlamıyor.Soru: Sizin mesajınız ne?-Benimki şu: Beslenme ile ilgili bir şey söylüyorsak, söylediklerimin bir araştırmaya dayandırılması gerekir. Doğru kanıta ulaşmak ve bu kanıtın zaman içinde değişebileceği gerçeğini kabul etmek çok kolay değildir. Kamuoyu çoğunlukla söylenenlere güven duymuyor, çünkü bilim adamları bir gün bir şey söylüyor, 10 yıl sonra bunun tam tersini söyleyebiliyor. Yeni çalışmalar tamamlandıkça ve yeni kanıtlar ortaya çıktıkça insanların vermek istediğimiz mesajı doğru olarak anlamadığını anlıyoruz. Ancak bilimin doğası budur.Soru: Yiyecek ve kanser arasındaki karmaşık ilişkiyi açıklama sorumluluğunun omuzlarınıza yüklenmiş olduğunu mu düşünüyorsunuz?-Kısmen. İnsanların kalp hastalıkları ve yiyecekler arasındaki ilişki konusunda yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünüyorum. Ancak yiyecekler ve kanser arasında ilişki konusunda aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. İngiltere’de son günlerde yapılmış bir kamuoyu araştırmasında hangi kanser türünün çevre ile ilgili olduğu soruldu. Sonuçta insanların bazı kanser türlerinin çevre ile ilgili olduğunu bilmediği ortaya çıktı. Kaldı ki bu bağlamda diyet çok önemli bir unsurdur.Soru: Hangi kanser tipleri diyet ile ilişkili? Bu konuda net bir mesaj var mı?Bu çok karmaşık bir konu. Diyetin bazı özel kanserlerle ilintili olduğu gerçeği çok önemli. Sarkom, lösemi ve çocukluk kanserlerinin pek çoğu gibi bazı kanserlerin yemekle, diyetle ilgisi yoktur. En iyi tahminle yumurtalık kanserinin de beslenmeyle ilişkisi çok azdır. Oysa sindirim sistemi kanserleri, özellikle yutak, mide ve bağırsak kanserleri ile yediğimiz yiyecekler arasındaki ilişki çok güçlüdür. Bu ilişkinin orta düzeyde seyrettiği kanser türleri arasında hormonlarla ilgili Ğmeme ve prostat kanseri gibi- olanları sayabiliriz.Rahim boynu kanseri bu gruba mı giriyor?- Bunun viral olduğu düşünülüyor. Ancak çalışmalara bir göz atarsanız, risklerin meyve ve sebzelerle bertaraf edilebileceğini anlayabilirsiniz. Akciğer kanseri ile de aynı şey geçerlidir. Sigara birinci derece önemli çevresel bir faktör iken, bazı çalışmalar yetersiz meyve ve sebze tüketiminin de bu hastalığa yakalanma eğilimini de artırdığını gösteriyor. Bu arada beden ağırlığı şeklinde kendini gösteren çevresel faktörlerin de menopoz sonrası meme kanserlerinde önemli bir rol oynadığını biliyoruz.Kansere yatkınlık kişiden kişiye değişmez mi? Genetik yapısına bağlı olarak bazı insanlar yetersiz ve yanlış beslenme ve diğer çevresel faktörlerden diğerlerinden daha az etkileniyor olamazlar mı?-Bu değişiklikleri daha iyi anlamamız için ileri tetkiklerin yapılması gerekir. Bilim adamları bugün insanların geçmişte nasıl beslendiğine bakarak, ileride kanser riski taşıyıp taşımadıklarını araştırıyor. Bugün bizim yapacağımız en olumlu şey, Kanser ve Beslenme adı altında Avrupa ülkelerinde yürütülmekte olan geniş kapsamlı çalışmalardan elde edilen sonuçları doğru değerlendirmek. Evlerde giderek daha az miktarda yemek pişirmemiz bu konuda nasıl bir etki yaratıyor?-Ev yemeklerinin yerine ne konduğunu araştırmak çok zor. Evlerde nişaştalı yemekler pişirmek zorundasınız ve bazı sebzelerin yararlı olması için evlerde doğru şekilde pişirilmesi gerekir. Çiğ gibi görünen bazı tahıl ve sebzeler aslında pişirilmiştir. Sağlıklı bir yemek oldukça çabuk hazırlanabilir: Bir parça balık, folyoya sarılarak pişirilmiş patates, buharda pişirilmiş sebze. İşte size çabucak kotarılmış bir mönü. Yapacağımız tek şey mutfağa girip biraz zaman harcamak."Kanser: Yiyeceğin Gücü" isimli son kitabınızda verdiğiniz
yemek tarifleri konusunda aileniz ne düşünüyor?-Onlar sevdiler. Arkadaşlarıma da bu tariflerden yararlanarak yemekler hazırladım. Onlar da beğendiler. Bu konuda kimseden olumsuz bir tepki gelmedi.Bu tarifleri kanser hastalarına önerecek misiniz?-Şu anda bu tarifler bizim mönümüzde yok. Devlet hastanelerinde doğal olarak maliyet ön plandadır. Ayrıca bu konuda biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor, çünkü tavsiyeler herkes için uygun olmayabilir. Bu kitaptaki diyetleri uygulamak, kanser tedavisinde yarar sağlayacaktır gibisinden yorumlarda bulunmaktan kaçınmalıyız. Burada söylemek istediğimiz şey şu: Yiyecekler herkes için çok önemlidir. Ancak tedavinin tam ortasındaki bir hasta için farklı bir diyet uygulamak daha doğru olabilir.Kendi tavsiyelerinize göre beslendiğinizi varsayarsak, eksik ya da yetersiz yediğiniz bir şey var mı?-Çikolatayı severim, ancak çok yemem. Orta düzeyde şarap tüketirim, Ama bu arada alkolsüz günlerin olmasına gayret ederim.-Son günlerde şarap ve çikolatanın orta düzeyde tüketildiğinde yararlı olduğuna ilişkin çok sayıda yazı okuyoruzÉ-Ne yazık ki günde bir bardak şarabın bile meme kanseri riskini artırdığı doğrultusunda bilimsel kanıtlara sahibiz. Bu mekanizma henüz bilinmiyor, ama az miktarda şarap içenlerde bile meme kanseri riskinin, hiç içmeyenlere oranla daha yüksek olduğu biliniyor.KANSER ÖNLEYİCİ DİYET VE YAŞAM BİÇİMİMısır, buğday ve kabuklu pirinç gibi nişasta açısından zengin, işlemden geçmemiş tahıllar; patates gibi kökler; fasulye ve mercimek gibi baklagillerMeyve ve sebze ağırlıklı olarak, günde en az 5 öğün yemek. Bir öğünde şunlardan olabilir: 1 büyük muz, orta boy bir elma, 3 erik, 2 mandalina, 2 kivi, yarım taze biber, iki sap brokoli, 3 çorba kaşığı dolusu rendelenmiş havuç.Yenilen yiyeceklerin olabildiğince taze yenmesi gerekir. Küflü yiyecekler aflatoksin üretir. Bu da kanser riski taşıyan bir maddedir.Doymuş yağ oranı düşük tutulmalı. Özellikle kırmızı et ve kümes hayvanı etlerinde doymuş yağ bulunmamalı.Kırmızı et günde 80 gramı aşmamalı. Balık ve beyaz et zararsızdır, ancak burada da ortalama günlük erkek/kadın
kalori miktarı olan 2000/2400 aşılmamalıdır.Tuz miktarı azaltılmalıdır. Günde 6 gramı aÅŸmamalıdır. Çok az veya hiç alkol. Åžarabın kalbe iyi geldiÄŸi doÄŸrultusundaki bulgulara karşın, alkol meme kanseri riskini artırır. Maksimum günde 1 veya 2 birim (kadeh).Et ve balığın yüksek sıcaklıklarda piÅŸirilmemesi gerekir. BaÅŸka bir deyiÅŸle barbeküde piÅŸirilmemelidir.Bütün bunların yanı sıra:Vücut/kitle endeksini (Body-mass Index- BMI) 20 ile 25 arasında tutunEgzersiz yapın (Masa başı iÅŸi yapıyorsanız günde hızlı bir tempo ile bir saat yürüyün)Kanser: Gıdaların gücüMide ve bağırsak gibi bazı kanser türleri iÅŸlenmiÅŸ gıdaların, beyaz un, rafine tahıl ürünleri ve ÅŸeker olarak masamıza gelmesiyle büyük artış gösterdi.Alkolün meme kanseri vakalarının artışında çok önemli bir rol oynadığı görülüyor. Ve bu risk alkol tüketimi arttıkça büyüyor. Menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda, obezite meme kanseri riskini yüzde 50 oranında artırıyor.Mide ve yutak kanseri, tahıl, niÅŸastalı besinler ve kök gıdaların yüksek miktarlarda, ancak proteinlerin düşük oranlarda tüketildiÄŸi ülkelerde sık görülmüyor. Mide kanseri, Japonya, Çin, Hawaii ve Portekiz gibi tuzlanmış gıda geleneÄŸinin yaygın olduÄŸu ülkelerde daha sık görülüyor.Kuzey Avrupa ülkelerine göre daha fazla meyve ve sebze tüketilen güney Avrupa ülkelerinde ağız, boÄŸaz, yutak, akciÄŸer ve mide kanseri kuzeye göre daha az görülüyor. Antioksidanlar (pek çok meyve ve sebzede bulunur) serbest radikallerin üretimini azaltır. Böylece hücrelerdeki erken harabiyeti önlediÄŸi için bu hücrelerdeki kanserleÅŸme riskini azaltır.Bazı araÅŸtırmalara göre yüksek yaÄŸ içeren beslenme ÅŸekli kolon, rektum, meme, prostat ve akciÄŸer kanseri riskini yükseltiyor.Â
button